În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce este important să implici toți membrii familiei în conceperea meniului de Paște.
– Cum poți face daruri, fără să cheltuiești bani.


Putem să fim triști, supărați, furioși, nervoși, anxioși din cauza perioadei pe care o traversăm sau putem să încercăm să facem ceva cu totul deosebit, pe principiul ”Fă rai din ce ai!”. Pentru sănătatea noastră emoțională încercăm să aplicăm a doua variantă și să organizăm acasă o sărbătoare a regăsirii în familie, o sărbătoare în care să ne bucurăm de credință și iubire. 

Am pregătit pentru voi cinci sfaturi, menite să protejeze atât sănătatea voastră emoțională, cât și pe cea financiară. 

1. Concepe un meniu pe gustul vostru 

Îți recomand să faceți meniul în familie, cu toții la masă, cu pixul și hârtia. Puteți decide ce vă doriți la masa de Paște: pe lângă produsele cu care sunteți învățați, sunt preferințe de care puteți ține seama și astfel veți avea meniul vostru personalizat. 

Exercițiul de a face un meniu este important în familie, va economisi bani, timp și efort, va da sentimentul de familie, decideți împreună cine și cum gătește sau ce comandați, vă cunoașteți preferințele, lăsați de la voi în favoarea celorlalți și este un instrument bun de educație financiară pentru copii.

Din meniu se va face mai departe lista de cumpărături, astfel încât să risipim cât mai puțin și să cumpărăm doar ce avem nevoie în familie, în funcție de modul în care consumăm alimentele. De exemplu, sunt familii care mănăncă mai multă mâncare gătită, dar pentru că își tot propun să mănânce (mai) sănătos, cumpără și aruncă cantități mari de fructe și legume, în timp ce alte familii aruncă mâncarea gătită, pentru că preferă să mănânce fructe, salate, iaurturi și sandviciuri.

Nu în ultimul rând meniul casei duce la echilibrarea bugetului destinat cumpărăturilor alimentare, unul dintre bugetele cele mai mari din cadrul unei gospodării.

2. Cumpără doar ce ai nevoie 

De sărbători întotdeauna făceam cumpărături multe, pentru că primeam vizite și era greu de estimat câtă lume ne trece pragul. Dacă în vizită erai primul din șir, lumea consuma mai mult la tine; dacă erai ultimul, rămâneai cu mâncarea în frigider și băutura în cămară. Chiar și pe vremea restricțiilor din perioada comunismului, de sărbători, masa era plină, cum să fie de data asta altfel, când avem acces la de toate?

Acum nu mai avem vizite, nu mai facem vizite, nu are rost să cheltuim bani pe produse care nu vor fi folosite și vor sfârși în coșul de gunoi. Adaptați lista de cumpărături la meniul familiei și țineți cont de faptul că acum ieșim mai rar din casă, cumpărați produse de care aveți nevoie mai mult timp, pentru a evita ieșirile dese. Dacă totuși vă dați seama că ați cumpărat prea mult, ați gătit prea mult, puneți surplusul de mâcare la congelator, o veți folosi în zilele în care n-aveți chef de gătit.

3. Dăruiește lucruri utile 

Aș propune să faci (doar) cadouri utile celor dragi: deja știi ce le-a rămas mare sau mic, ce produse se pot înlocui, ce aromă de gel de duș i-ar face să viseze la vacanță, ce cărți citesc, ce hobby-uri au și așa mai departe. Dacă faci comanda online, asigură-te că vei avea coletul livrat în timp util. 

În cazul în care te-ai organizat cam târziu și nu știi sigur dacă mai prinzi un curier disponibil, schimbă cadoul, cumpără un curs online, oferă un voucher la o cafenea, la un spa. Dacă n-ai bani de cadouri sau nu crezi că este momentul să faci cheltuieli, oferă scrisori cu cadouri inedite, cum ar fi să organizezi: o seară în care totul este ca la restaurant și tu gătești ceva nou; o seară de jocuri de societate, în care servești ceai, vin și sandviciuri; o seară de filme cu pizza și popcorn; un prânz gen picnic pe balcon sau în grădină; un masaj; orice altceva de acest gen care le-ar produce bucurie celor din jur. 

Pentru cei mici poți organiza o vânătoare de ouă de ciocolată prin casă, o vânătoare de comori cu o hartă care să-i țină ocupați și entuziaști, o vânătoare de mesaje frumoase pentru partener sau facilități diverse pentru copiii mai mari.

Veți fi surprinși cât de apreciate vor fi aceste cadouri, care nu sunt obiecte, sunt bucăți din noi, sunt acțiuni care spun: ”Vreau să te fac să zâmbești!”, ”Vreau să te fac fericit!”, ”Sunt aici și te văd!”, ”Suntem bine, suntem împreună!”.

4. Decorează casa și masa 

Pune fața de masă cu ouă sau cu iepurași sau cu ce mai ai tu, știi deja: fața aia bună, pe care o ții pentru ocazii speciale. Scoate și paharele frumoase cu picior și setul de farfurii din fundul dulapului. 

Pune o floare pe masă; dacă nu ai flori proaspete, taie o floare din orhideea din ghiveci și pune-o într-un pahar mic pe masă, alături de ouăle colorate. Caută pe internet poze cu șervețele împachetate în diferite modele și fă-le și tu.

Dacă ai copii mai mici, lasă-i să facă diverse decorațiuni și folosește-le, vor adăuga veselie. Dacă ai copii mai mari, le poți da ca sarcină partea legată de decorațiuni și apoi mână liberă: te vor uimi cu creativitatea lor! 

5. Îmbracă-te frumos și sărbătorește

În seara de Înviere, îmbrăcați-vă frumos, și la fel și a doua zi la masa de prânz: vă veți simți mult mai bine, veți face ca masa de sărbători să fie altfel decât orice altă masă. 

Așteptați să fiți toți așezați ca să începeți să mâncați și la final mai stați la povești, nu vă grăbiți să adunați masa. Este o masă de sărbătoare care trebuie savurată. Vorbiți despre lucruri frumoase, împărțiți gânduri bune și aprecieri între voi.

Renunțați la mesajele de duzină trimise la toată lista din telefon și de pe rețelele de socializare. Acum aveți timp să vorbiți pe îndelete cu cei câțiva oameni care chiar vă sunt dragi, cu ei veți împărți urări, gânduri bune și lumina sărbătorii. 

Fă o întâlnire video cu cei dragi, ciocniți un pahar de vin și spuneți-vă vorbe frumoase, fiți împreună așa cum se poate cu ajutorul tehnologiei!

Fiți recunoscători pentru ce aveți, bucurați-vă de plinul din paharul vostru, indiferent de mărimea paharului, apreciați aceste momente în care viața parcă încearcă să ne învețe ce este cu adevărat important: noi, familia noastră cu care ne trezim și ne împărțim fiecare gând și bucățică de pâine, cei cărora acum le ducem dorul și pe care i-am dori aproape, activitățile, locurile, gusturile, mirosurile, emoțiile care ne lipsesc. 

Este un moment de sărbătoare care ne poate aduce lumină în viață, ne poate ghida ca după această perioadă să ne îndreptăm mai mult către ceea ce este important pentru noi. Să fiți bine!

Citește și:

Cum îți poate organiza masa planificarea meselor

5 activități de Paște cu copiii în familie

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.