În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum îți antrenează mintea un ingredient exotic.
– În ce fel te face gătitul acasă mai productiv la birou.


Gătitul are multiple beneficii pentru sănătatea fizică și mentală, iar atunci când îți faci un obicei din a-ți pregăti singur mesele, ai mai multe șanse să-ți atingi obiectivele. Când gătești acasă, controlezi mai ușor ce conține mâncarea ta și decizi singur ce anume bagi în gură. În plus, poate fi o activitate anti-stres eficientă și o modalitate excelentă de a te conecta cu familia. Am adresat comunității Thrive provocarea de a ne împărtăși diferitele moduri în care gătitul le-a îmbunătățit viața. Care dintre aceste beneficii te inspiră să te apuci să gătești tu cina diseară?

Activitate creativă

”Eu am crescut privind-o pe mama cum gătea și mi-a plăcut dintotdeauna asta. Recunosc că nu e ceva ce-mi doresc să fac tot timpul, dar mă încântă procesul de creație. Îmi place să gătesc feluri de mâncare care conțin ingrediente foarte variate pentru că-mi folosesc creativitatea, îmi țin mintea antrenată și am bucuria de a vedea ceva ieșit din mâinile mele.”

Peter Oruamen, autor și actor, Lagos, Nigeria

Momente pline de bucurie petrecute alături de copii

”Pe când eram singură, să gătesc doar pentru mine era o corvoadă. Mă preocupa risipa alimentară și simțeam mai acut singurătatea. Când m-am căsătorit, gătitul a devenit o activitate creativă: o aventură plină de sensuri. După aceea, devenind mamă, s-a transformat în ceva necesar, dar nu foarte plăcut, pentru care nu prea aveam timp. Acum, că am doi copii, gătitul a redevenit o activitate plină de bucurie. Gătesc cot la cot cu fiica mea de doi ani, o implic și pe ea în proces și o învăț despre calitățile nutritive ale diferitelor alimente, pasiune pe care o avem și eu și partenerul meu și pe care o vom transmite, cât de curând și fratelui ei mai mic!”

Patricia R. Zablah, producător de software, Brooklyn, New York, SUA

Viața și căldura casei

”Pentru mine, gătitul acasă este o necesitate. Mi-am cumpărat inclusiv un aparat de preparat iaurt și ne coacem pâinea în casă. Îmi place la nebunie cum miroase în casă, mai ales în zilele reci de iarnă. Gătitul îmi dă sentimentul de căldură și împlinire. Lucrez de acasă, am o afacere și sunt și scriitoare. Pentru mine, gătitul e o experiență extraordinară și mă bucur nespus să o trăiesc cot la cot cu cei dragi mie..”

Paula M. Amaras, antreprenoare și scriitoare, University Heights, Ohio, SUA

Imaginație vie

”Gătitul funcționează pentru mine ca o terapie. Îmi place să gătesc ceva diferit aproape zilnic. În ultima vreme, mi-am dezvoltat o strategie prin care să folosesc pe cât se poate de mult ingredientele. De exemplu, în loc să prăjesc pieptul de pui și să coc pulpele de pui separat, prefer să cumpăr un pui întreg, să-l fierb, să separ carnea și pielea și apoi, din ele, să fac o ciorbă bună pentru toată săptămâna. Îmi ies din puiul acela: supă, enchiladas, salată de pui și ciorbă de oase!”

Ariel Hollie, project manager, Los Angeles, California, SUA

Obiceiuri sănătoase

”Gătitul și prepararea mâncării în casă ne-a salvat, literalmente, viețile! Eu am reușit să-mi reduc la jumătate nivelul colesterolului rău trecând la mâncare gătită în casă, iar tatăl meu a putut renunța la medicamentele de tensiune după trei luni în care a mâncat ce i-am pregătit eu. Îmi place să merg la piață și să aleg produse locale, de câte ori am ocazia, ca să ne bucurăm de tot ce e mai proaspăt.”

Lennis Perez, inginer și  consultant de wellness, Austin, Texas, SUA

Mai multă energie și concentrare

”Obișnuiam adesea să sar peste masa de prânz la serviciu pentru că, pur și simplu, nu aveam timp să ies și să îmi iau ceva de mâncare în fiecare zi. Acum ceva timp, de Anul Nou, mi-am propus să mănânc la prânz în fiecare zi. Și mi-am dat seama că singura modalitate de a reuși asta este să-mi pregătesc în fiecare duminică porțiile pentru toată săptămâna. Fac asta deja de trei ani, săptămână de săptămână și viața mea s-a schimbat. În loc să ajung să fiu hămesită în fiecare zi, la ora trei după-amiaza mă bucur de mâncare sănătoasă și gustoasă, care-mi dă energie pentru tot restul zilei.”

Louisa Liska, scriitoare, San Francisco, California, SUA

Mai mult control

”Gătitul acasă mă ajută să am grijă de sănătatea mea pentru că știu exact în ce fel mi-am pregătit mâncarea, cu ce tip de ulei am gătit, ce condimente am folosit și ce fel de ingrediente. Pentru că mi-o prepar singură, mâncarea mea este proaspătă și hrănitoare, fără conservanți.”

Katie Dyer, coach de wellness , Londra, Marea Britanie

Timp de calitate pentru familie

”Când copiii mei au fost suficient de mari pentru a-i putea pune în căruciorul de cumpărături, i-am luat cu mine la magazin. Au învățat cum se fac cumpărăturile alimentare, cum se prepară mâncărurile delicioase și să aprecieze felul în care arată și se simt atunci când mănâncă sănătos. Eu mi-am propus dintotdeauna să le fiu un exemplu în ceea ce privește mâncatul, iar gătitul împreună cu familia mea a devenit obiceiul care ne leagă. ”

Bonnie Taub-Dix, consultant de nutriție, media trainer, și autor, New York, SUA

Mai multă relaxare

”De cele mai multe ori, cumpărăm câte un produs având cele mai bune intenții. Și, totuși, sfârșește prin a putrezi în fundul sertarului de legume din frigider. Ca să nu mi se mai întâmple asta, eu am decis să procesez alimentele imediat ce ajung cu ele acasă! În weekend, după ce fac aprovizionarea, merg acasă, curăț și toc tot ce am cumpărat. Asta îmi ușurează foarte mult gătitul în restul săptămânii. M-a ajutat, de-a lungul timpului, să pregătesc mâncăruri mult mai sănătoase acasă și pachețele savuroase, pe care le iau la mine în fiecare zi. ”

 N. Anderson, Directorul Benedictine University L.E.A.D.S., Naperville, Illinois, SUA

Timp pentru mindfulness

”Gătitul acasă mi-a adus mai multă stare de bine. M-am obișnuit să programez anumite intervale de timp ca să mă pregătesc pentru următoarea săptămână. Am luat decizia ca, pentru dezvoltarea mea, să colecționez tot felul de rețete și să gătesc câte un fel nou în fiecare săptămână, măcar. Îmi pregătesc duminica meniul pentru toată săptămâna și am constatat că experiența asta are efecte terapeutice. Mă determină să-mi rezerv un timp special în care să fac și altceva decât să stau cu ochii într-un ecran.”

 Andrea Spinasanto, designer grafic, Brookfield, Illinois, SUA

Cheltuieli responsabile

”În fiecare duminică dimineață, facem o listă cu preparatele pe care ne-ar plăcea să le mâncăm în săptămâna ce urmează. Apoi, mergem să cumpărăm ingredientele și ne întoarcem acasă să gătim. Faptul că pregătim mâncarea acasă ne-a ajutat să ne limităm, de la trei-patru mese luate în oraș săptămânal, la una singură. Și, evident, am economisit bani. O masă la restaurant costă, în medie, 80 de dolari pentru o familie de patru persoane. Cele 18 mese pe care le pregătim acasă pentru tot restul săptămânii ne costă în jur de 120 de dolari.”

Sheng Herr, strateg de business Detroit, SUA

Seri relaxante acasă

”Niciodată nu mi-a plăcut să gătesc pe vremea când lucram și creșteam și copiii, dar gătitul era obligatoriu. Acum, după ce am ieșit la pensie, restaurantele ni se par prea gălăgioase. Prefer să-mi umplu apartamentul cu miros îmbietor de mâncare proaspătă și râsete. Primul lucru pe care îl fac este să ascut cuțitele, apoi toc ceapa, cartofii, morcovii, varza, castraveții, ghimbirul, usturoiul, roșiile, dovleacul, cartofii dulci, avocado-ul sau ardeii iuți, ca să fiu sigură că procesarea legumelor se întâmplă așa cum trebuie, fără accidente.”

Hazel Weiser, profesoară de drept, pensionară, New York, SUA

Relație sănătoasă cu mâncarea și pentru copii

”Pregătitul hranei în casă e benefic, în mod special pentru copii, pentru că-i învață să dezvolte o relație sănătoasă cu mâncarea. Am mulți clienți care se plâng că au copii foarte mofturoși. Îi sfătuiesc mereu să-i poftească în bucătărie și să gătească împreună. Să le dea voie să spele alimentele, să le curețe de coajă, să toace, să amestece, să paseze, să atingă, să miroasă și să se distreze! Când sunt implicați în procesul de preparare a mesei, copiii devin curioși și sunt mai dispuși să încerce mâncăruri noi.”

Isabel Galiano, coach în domeniul sănătății, Singapore

Antrenament pentru întreaga familie

”Eu le propun alor mei un meniu săptămânal și pregătesc tot ce e necesar duminica după-amiază. Toată lumea știe la ce să se aștepte și dau toți o mână de ajutor. Am un plan de alternare a preparatelor, ca să nu ajungem la plictis alimentar. Și, din când în când, încercăm câte o rețetă nouă, mâncăm chestii de mic dejun la prânz sau servim cine tip bufet din ce ne-a rămas de la mesele anterioare.”

Allison Jackson,Coach de fitness și nutriție, Mahwah, New Jersey, SUA

Minte limpede

”Mie îmi place foarte mult să gătesc și prefer să pregătesc mâncarea în tigăi din fontă sau în vase de lut, la cuptor sau pe plită. Eu găsesc abordarea asta a fi cea mai versatilă și varianta cea mai sănătoasă. Pentru mine, gătitul este foarte asemănător cu o terapie. În plus, te stimulează să duci un proces până la capăt.”

J. Eustis Corrigan, Jr., Contabil, Memphis, SUA

Documentare și descoperiri noi

”De când gătesc acasă, starea mea de bine s-a îmbunătățit pentru că am devenit mult mai informată în legătură cu ingredientele și ustensilele pe care le folosesc în bucătărie pentru a pregăti mâncarea. Și de câte ori gătesc o rețetă nouă, învăț ceva. Chiar dacă este vorba despre beneficiile pentru sănătate pe care le aduce un anumit ingredient sau despre cum se folosește o anumită ustensilă de bucătărie, când termin de gătit sunt mai informată decât eram când am început. Pe lângă asta, am și burta plină cu mâncare gătită în casă!”

—Alyssa Swantkoski, Secretară, Denver, CO, SUA

Distracție în familie

”Am crescut privind-o pe mama cum gătea pentru familia noastră compusă din șase persoane, în fiecare zi. Avea mult de muncă, dar nu s-a plâns niciodată. Mi-am dorit să perpetuez aceste tradiții și valori în familia mea, însă recunosc că este dificil să gătești în fiecare zi. Am început să gândesc meniurile și să pregătesc mâncarea în weekend-uri. Apoi, soțul meu a decis să mă ajute și acum s-au prins și copiii în jocul acesta. A devenit ca un fel de eveniment familial de duminică. Duminica este ziua pe care noi o petrecem împreună, ne apropiem unii de alții, gătim și mâncăm împreună.

—Alka Chopra, Dietetician, Toronto, ON, Canada

Asupra ta, ce influențe pozitive a avut gătitul acasă? Împărtășește-ne experiența ta în secțiunea dedicată comentariilor!

Citește și:

De ce se culcă adolescenții târziu?

Avantajele programului de lucru flexibil pentru părinți

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Director Editorial Thrive

    Marina este Director Editorial la Thrive US. Înainte, a fost Senior Deputy Editor la Women's Health, unde a semnat articole de wellness premiate. Anterior, a făcut parte din echipele Cosmopolitan, Glamour, MTV Networks, Brides și CosmoGirl. De asemenea, Marina este fondatoarea Undrrated, un newsletter în care oameni creativi precum Misty Copeland și Phoebe Robinson își împărtășesc preferințele în materie de cultură, gastronomie și lifestyle.