În următoarele 3 minute vei afla:
– Câte coșuri își propunea să marcheze jucătorul înainte de fiecare meci.
– Ce rol joacă loialitatea în dezvoltarea ta profesionala.
Kobe Bryant nu a fost jucătorul meu preferat. Poate nici al tău. Însă ce știm cu toții este că a fost unul dintre cei mai buni jucători profesioniști de baschet din toate timpurile.
Kobe a atins un succes nebănuit pentru echipa lui, dar a adunat multe recorduri și premii și pe cont propriu. Și-a construit cariera pe un fundament solid: perseverență, talent și stoicism. Iar toate aceste trăsături sunt necesare oricărui antreprenor care își dorește să se dezvolte.
Dacă succesul lui Kobe peterenul de baschet ar fi plasat într-un context de afaceri, el ar putea fi comparat cu Mark Zuckerberg sau cu Elon Musk. Nu este precum Jeff Bezos, Warren Buffett sau Bill Gates — echivalentul lor ar fi Michael Jordan. Cu toate astea, Kobe este unul dintre cei mai buni din domeniul lui, iar modul în care a abordat jocul nu a fost niciodată egalat.
După moartea sa tragică, cele două numere cu care a ajucat (8 și 24) au fost retrase de către echipa sa, Los Angeles Lakers. În majoritatea situațiilor, reușitele unui atlet rămân notate ca performanțe sportive. Cu toate astea, moștenirea lui Kobe Bryant este una care se extinde dincolo de terenul de joc.
Iată trei lecții pe care ni le oferă cariera sa, ce pot fi aplicate și în domeniul afacerilor.
1. Fii loial și perseverent
Kobe a atins mereu performanța. Nu și-a luat zile libere.
În plus, el a rămas în echipa Lakers toată cariera lui. Nu sunt mulți atleți care să rămână în aceeași echipă timp de 20 de ani. Sportivul s-a străduit să-și îmbunătățească situația pe cât a fost posibil. Perseverența, autocontrolul și puterea sa mentală l-au ajutat să depășească episoadele neplăcute și să-și creeze viața pe care și-a dorit-o.
Nu a abandonat corabia imediat ce a dat de ape tulburi sau de situații nefavorabile. Pe parcursul anilor, a făcut tot ce a fost necesar pentru aduce un plus de valoare atât echipei, cât și jocului său. Această atitudine denotă o doză importantă de stoicism. Dacă adaptezi acest grad de loialitate și implicare și în domeniul tău, în echipa ta sau față de clienții tăi, și tu vei putea atinge culmile succesului.
2. Antrenează-te mai mult și mai cu zel decât oricine altcineva
Kobe se antrena mai mult și într-un mod mai dedicat decât oricine altcineva. Shaquille O’Neal odată a comentat că Bryant Kobe își repetă toate mișcările ore întregi fără minge, vizualizând jocul și investind efort fizic. Poveștile despre implicarea lui sunt legendare. Genul de povestiri care l-ar face pe Gary V mândru. Povești despre cum la 5 dimineața el era deja plin de sudoare de la efort. În fiecare dimineață! Chiar și după ce a devenit campion NBA și campion olimpic. Povești despre cum, de-a lungul carierei sale, nu s-a lăsat niciodată învins la sală și nimeni nu a plecat înaintea lui. Povești despre cum, în zilele în care avea meciuri, s-a asigurat mereu că a marcat de 800 de ori la coș înainte ca acestea să înceapă.
Kobe a muncit din greu, iar etica muncii lui era turbată. Pasiunea și energia pe care o oferi vor străluci întotdeauna. Iar dacă îți dorești ceva cu adevărat, vei depune efort în acea direcție.
3. Forța ta mentală și emoțională este ingredientul esențial
Kobe prelua controlul în orice situație, chiar și atunci când nu era vina lui, problema lui sau responsabilitatea lui. Și nu se limita doar la a acționa, dar își asuma total și rezultatul colectiv. Dacă jocul era miza, el voia să înscrie. Și apăra întotdeauna cei mai buni jucători din echipa sa. Niciodată nu a pasat responsabilitatea altcuiva, atunci când putea duce povara.
Când a fost întrebat cum se raportează la obstacole, Kobe a spus: “Fiecare element negativ — presiune, provocări — reprezintă o oportunitate pentru mine să-l depășesc.”
Dacă toți antreprenorii ar accepta acest nivel de responsabilitate în productivitatea lor, ar exista mai mulți unicorni în lume. Antreprenorii se ridică și se prăbușesc în baza forței lor mentale și a abilității lor de a-și menține echilibrul și de a nu se lăsa descurajați de factori externi.
Kobe era motivat de dorința sa de a fi cel mai bun și de a câștiga.
“Voi face tot ce e necesar pentru a câștiga jocul, fie că trebuie să stau pe bancă și să flutur un prosop, să ofer un pahar de apă unui coleg sau să înscriu pentru echipa mea”, a spus Kobe.
Dacă îți dorești să câștigi la fel de mult ca el, trebuie să fii perseverent, să muncești din greu și să-ți întărești abilitățile mentale. Pe scurt, când vrei cu adevărat să câștigi, găsești o cale de a reuși, pentru că modul tău de gândire și acțiunile tale nu acceptă cu mai puțin.
Citește și: