În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum un cimpanzeu a contribuit la îmbunătățirea tehnicii regretatului baschetbalist.
– Care este marele dar pe care Kope l-a oferit lumii


Dispariția lui Kobe Bryant a generat un val uriaș de durere și recunoștință: milioane de oameni din întreaga lume, printre care președinți, sportivi și oameni de televiziune, au ținut să-i aducă un omagiu. 

Moartea prematură a unei persoane publice în floarea vârstei este întotdeauna un șoc. Însă, în cazul lui Kobe, lucrurile par să fie legate de ceva cu mult mai profund. Pentru că, dincolo de cariera sa excepțională, campionatele și recordurile, el a fost un om care-și dorea să înțeleagă, un om aplecat spre reflecție. Și, în ciuda multiplelor sale reușite răsunătoare, atât pe teren, cât și în afara acestuia, Kobe insista asupra ideii că suntem mai mult decât suma succeselor noastre. 

În 2014, când i-am luat un interviu pentru The New York Times, mi-a mărturisit: ”Ceea ce este foarte dureros pentru oameni, mai ales pentru cei cu notorietate, este faptul că ajung să se evalueze ei înșiși după ”ceea” ce sunt și cum sunt percepuți: scriitor, speaker, jucător de baschet. Și începi, la un moment dat, să crezi că ceea ce ești este egal cu cine ești. Însă este o diferență colosală!”

Cu toată recunoașterea reușitelor sale din terenul de baschet, cine a fost, cu adevărat, Kobe Bryant înseamnă infinit mai mult. A fost soț, tată, frate, fiu și mentor. A vorbit deschis despre relația sa cu eșecul și despre obstacolele pe care le-a întâmpinat de-a lungul vieții. Îi făcea plăcere să-și împărtășească întâmplările și învățămintele din ipostaza de ”povestitor”. Rolul său secundar – incluzând aici, un film de Oscar și o editură – era abia la început. 

Nu e deloc surprinzător să afli că a învățat să-și caute inspirația în locuri neobișnuite, având în vedere originea sa și povestea lui de viață – un copil afro-american, crescut în Italia:

”Dacă o să te uiți cu atenție, atunci când arunc la coș, folosind tehnica fadeaway jumper (aruncarea cu săritură în spate), o să observi că piciorul meu este întotdeauna perfect întins. M-am chinuit mult până mi-a ieșit bine lovitura asta. Nu e deloc ușor! Într-o zi, mă uitam pe Discovery Channel și am văzut un cimpanzeu vânând. Când alerga, coada cimpanzeului îi dădea echilibru, chiar și atunci când descria un unghi ascuțit. Și m-am gândit: aș putea să-mi folosesc piciorul pe post de coadă, nu-in așa?

”Inspirația este peste tot”, spunea el. 

Permanenta căutare a inspirației i-a conferit lui Kobe o abordare extinsă, originală, atât în baschet, cât și în viață, iar asta, evident, a făcut ca el însuși să devină o sursă de inspirație pentru milioane de oameni. A fost unul dintre primii care a înțeles legătura dintre starea de bine și performanță. Pentru cursul Thrive online, l-am invitat pe Kobe să fie profesorul meu neconvențional de meditație și somn. 

”Am evoluat”, mi-a spus el atunci, ”obișnuiam să funcționez cu trei-patru ore dormite pe noapte. Îmi era tare greu să-mi fac liniște în cap. Dar m-am maturizat.”

Apoi, a continuat: ”Știi care e celălalt avantaj fundamental al somnului, pentru mine? Îmi dă energie să pot petrece timp cu familia și să mă distrez împreună cu copiii mei. Cu cât mă odihnesc mai mult, pot să-mi permit să lucrez și apoi să vin acasă și să mă transform, din nou, în ”cuier” pentru copiii mei.”

După ce a fost familiarizat cu practica meditației de către legendarul antrenor Phil Jackson, Kobe și-a adăugat în rutina zilnică 10-15 minute de meditație, dimineața. Iată cum a descris beneficiile acestei practici în cursul online Thrive:

”Mă ajută să mă calibrez pentru toată ziua”, ne spunea el. ”E ca și cum aș avea o ancoră. Dacă nu fac asta, am impresia că toată ziua trece aiurea. Îmi dă un calm incredibil, indiferent de situațiile care apar, și mă ajută să rămân echilibrat.”

În 2016, chiar înainte de a se retrage, Kobe a vorbit  despre relația sa cu moartea: ”E legea firii. Nu există viață fără moarte, la fel cum nu există lumină fără întuneric.”

Romanii ne-au lăsat moștenire expresia ”memento mori”, adică ”nu uita că vei muri”, cioplită pe statui și copaci. Legenda spune că această sintagmă își are originea în Roma antică, când, în timpul unei parade ce sărbătorea victoria unui conducător de trupe, un sclav a strigat către el: ”nu uita că ești muritor!”.

Kobe, fiica sa Gianna și alte șapte persoane au murit în mod tragic și prematur în timp ce se îndreptau spre meciul de baschet al Giannei. Dispariția sa ne amintește cât de fragilă este viața. Viața noastră nu este veșnică, cu toate că o trăim ca și cum n-am muri niciodată. Ar putea, oare, adevărul despre iminența morții să ne determine să ne bucurăm de timpul pe care îl mi avem la dispoziție și să trăim viața pe care ne-o dorim, nu pe cea cu care ne-am obișnuit? Într-un fel, acesta este marele dar pe care Kobe l-a oferit lumii. 

Citește și:

Chip Bergh, președintele Levi Strauss: „Nu există eșecuri, doar lecții”

9 lecții esențiale pe care trebuie să le înveți până la jumătatea vieții

Author(s)

  • Arianna Huffington

    fondatoare The Huffington Post, fondatoare și CEO Thrive Global

    Arianna Huffington, fondator The Huffington Post, fondator și CEO Thrive, autoare a 15 cărți, care acoperă teme dintre cele mai variate: artă, mitologie, politică sănătate. În 2005, a lansat The Huffington Post, o platformă de știri și opinii, care a devenit foarte rapid unul dintre cele mai prestigioase brand-uri media online. În august 2016, a lansat Thrive Global, o platformă de wellbeing și eficiență, pentru corporații și consumatori individuali, ce are ca misiune schimbarea modului în care muncim și trăim și care își propune să pună capăt concepției false potrivit căreia burnout-ul este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru succes. Arianna Huffington a fost desemnată printre cei mai influenți 100 de oameni din lume de către publicația Time și se găsește pe lista celor mai puternice 100 de femei din lume. Născută în Grecia, s-a mutat la Londra la vârsta de 16 ani, și a absolvit Universitatea Cambridge cu specializarea în economie. La 21 de ani, a devenit președinta faimoasei societăți de dezbateri Cambridge Union.
    Cele mai recente cărți ale Ariannei Huffington - Thrive (Succesul redefinit: prosperitate, înțelepciune, miracol și crearea unei vieți pline de sens) și The Sleep Revolution (Revoluția somnului) - au ajuns, imediat după lansare, bestseller-uri internaționale.