În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum te poți elibera de păcatele strămoșilor tăi și să părăsești “casa părintească” în plan emoțional.
– De ce e important să te reconectezi la esența ta.


De ce este atât de important modelul comportamental și de ce contează atât de mult evenimentele din familie? Care sunt așteptările normale sau care sunt limitele? Ce este permis sau spus și ce este ascuns?

Dacă simți adesea că viața ta se desfășoară ca o continuă luptă, dacă întâmpini dificultăți la tot pasul, deși faci tot ce-ți stă în putință, dacă ți se pare că te lovești numai de uși închise și ai senzația continuă că ești ținut pe loc de blocaje de tot felul, atunci e posibil să fi moștenit un bagaj emoțional și să cari pe umeri în fiecare zi poverile familiale.

Desigur, cu toții ne-am dori să ne naștem în familii echilibrate din toate punctele de vedere, în familii cu trecuturi sănătoase și cu o istorie amprentată de iubire și liniște. Doar că adesea nu se întâmplă acest lucru. Mulți ne naștem în familii… nu tocmai perfecte. Venim pe lume, facem greșeli, uneori avem ocazia să le îndreptam și alteori nu. Păstram secrete, judecăm, iar când acest lucru se petrece, totul se rafrânge asupra destinului copiilor, nepoților sau urmașilor, pentru că în cadrul unui sistem familial, toți membrii sunt profund interconectați.

Ce reprezintă trauma transgenerațională și cum ne putem elibera de legăturile energetice cu strămoșii noștri?

Deseori ne regăsim întrebându-ne serios: pentru păcatele cui plătim? Ce greșeli trebuie să ispășim? Și, mai ales, ce vină avem noi pentru păcatele altora? Răspunsul poate fi stupefiant: suferim pentru greșelile acestei vieți, pentru păcatele părinților, ale strămoșilor noștri și totul se întâmplă din iubire, o iubire foarte profundă pe care o resimțim la nivel inconștient față de toți cei care au fost aici înaintea noastră.

Totul este bazat pe energie, astfel încât conștiința există dincolo de planul fizic și de ce percepem noi în timp real, liniar.

Modelele familiale trec de la o generație la alta până ce ajung la tine. De pildă, dacă bunica ta era prea blândă, prea așezată și avea mereu grija de toți ceilalți, timp în care bunicul era dependent de alcool, poate că mama ta va prelua destinul mamei și energia acesteia de auto-sacrificiu, care se poate manifesta prin lipsa dragostei față de propria persoană sau chiar față de copii.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cum rupi lanțul anevoios al suferințelor pe linie familială?

Prin transformarea iubirii inconștiente în iubire conștientă.

Pentru a putea tăia aceste legături cu trecutul, a nu prelua destinul unui alt membru din familie și pentru a începe să-ți conturezi propriul destin, în primul rand trebuie să te eliberezi de toate emoțiile dificile și să iei decizia în interior de a-ți onora conștient strămoșii. Trebuie să le lași lor ceea ce le aparține, adică acele poveri pe care le-ai preluat și care astăzi îți îngreunează drumul. 

Mai mult, e necesar să intri în contact cu tine, să te descoperi, pentru că, de multe ori, putem trăi deconectați de la esența noastră și ne identificăm cu credințele și limitele părinților, fără să conștientizăm acest lucru. Ne ghidăm în mod involuntar după ceea ce consideră ei corect sau nu, iar aceste credințe sunt preluate inconștient și, de cele mai multe ori, se bazează pe traume, temeri sau prejudecăți.

Odată ce ți-e limpede acest aspect și te poți elibera, atunci vei putea „părăsi casa părintească”. Și de-abia când vei reuși să te eliberezi de lanțurile invizibile și vei deveni responsabil pentru propria soartă, vei putea avea o relație liniștită, atât cu tine însuți, cât și cu familia ta.

Pentru a te elibera de păcatele strămoșilor tăi trebuie să urmezi acești pași:

  • Fiecare are propriul său destin. Trebuie să onorezi destinul fiecărui membru al familiei, astfel încât să nu-l repeți și să-ți poți trăi propriul destin.
  • Părinții sunt mari, copiii sunt mici. Trebuie să descoperi legea ordinii, să afli dacă ocupi în familia ta poziția potrivită și dacă inconștient te situezi mai sus decât părinții tăi.
  • Ce știi despre părinții tăi? Trebuie să-ți explorezi trecutul familial și evenimentele din trecut care-ți influențează viața.
  • Atitudinea pe care o ai față de viață e influențată de relațiile cu familia ta. Trebuie să privești în profunzime spre relația cu părinții, să descoperi blocajele din viața ta și rădăcina problemelor din prezent.
  • Îți trebuie un plan pentru a-ți regăsi esența și pentru a-ți vindeca blocajele.

Citește și:

Mandatul familial și trauma transgenerațională

Ce e trauma transgenerațională?

Author(s)

  • Anca Maftei

    psihoterapeut integrativist

    Anca Maftei este psihoterapeut integrativist, psihoterapeut Internal Family Systems (Harvard University), autoare a mai multor programe de evoluție personală, hipnoterapeut, facilitator de workshopuri transformaționale prin metoda constelațiilor familiale și sistemice și, nu în ultimul rând, creatoarea propriei sale metode terapeutice Integrative Self Process, o modalitate de lucru unică în lume, revoluționară și extrem de eficientă, care ajută la vindecarea în profunzime și transformarea persoanei care o experimentează. Pe Anca o poți găsi aici: https://ancamaftei.ro