În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce este contractul narcisic.
– De ce ar trebui să accepți misiunea cu care ai fost investit de famila ta.


Studii recente arată că nu suntem plămădiți doar din ADN-ul strămoșilor noștri, ci și de evenimentele din viața lor. Și, după cum arată epigenetica, traumele se moștenesc din generație în generație, afectându-ne modul în care genele sunt exprimate.

Drept urmare, raportarea noastră la strămoși poate fi dificilă, mai ales în cazul în care ei au fost generațiile care au interacționat cu războaie, nesiguranță, foamete, sărăcie, iar acest lucru influențează legăturile de filiație și rudenie. A fi părinte trimite la genealogie, la origini, la o identificare cu strămoșii, pentru a putea transmite mai departe istoria familiei. Dar cum te-ai putea raporta la strămoși și cum te-ai putea identifica cu ei, dacă au fost victimele unui război, ale deportărilor sau ale suferinței? 

Acceptându-i și identificându-te cu strămoșii care au traversat momente dramatice în viața lor, accepți în aceeași măsură și suferința ca făcând parte din moștenirea familiei tale. În mod inconștient, psihicul încearcă să evite ceea ce este mult prea dureros pentru a fi procesat și ascunde conținuturile traumatice pentru a-și proteja urmașii.

Identitatea, investirea și așteptările familiei

Investirea familială reprezintă comoara cea mai de preț, pe care ne-o oferă familia încă de la naștere și cu care plecam la drum în viață. Felul în care suntem așteptați ca bebeluși, iubiți, protejați și acceptați determină modul în care ne vom creiona identitatea și personalitatea, felul în care ne vom integra în societate, cum ne vom alege profesia și partenerul de viață. Aceste decizii au legătură cu încrederea noastră în noi, cu gradul de optimism și siguranță cu care vom face față provocărilor vieții și cu modul în care vom reuși să ne revenim după eșecuri și dezamăgiri. De la felul în care arătam, până la atitudinea pe care o avem, cum ne simțim în corpul nostru și cum ne raportam la ceilalți, toate au legătură cu investirea, contractul narcisic și moștenirea transgenerațională pe care o primim la naștere.

De ce este așa de importanat contractul narcisic? 

La sosirea unui copil pe lume, «mandatul familial» este transmis prin intermediul «contractului narcisic». Iar contractul narcisic susține că fiecare persoană care se naște e investită simultan atât în viață psihică, cât și în societate și în succesiunea generațiilor, fiind purtătorul unei misiuni: să asigure continuitatea familiei din care face parte. 

Prin acest contract, părinții înscriu copilul în succesiunea generațiilor și în grupul familial. Îi desemnează un loc și un rol prestabilit în raport cu investiția primita, îl recunosc și-l investesc ca moștenitor. I se dă un nume, un rol, viață, îngrijire, creștere, educație, tandrețe și i se cere să adere la valorile familiei și să aibă o poziție față de ele, să primească moștenirea fantasmatică și traumatică a familiilor de origine (așteptările, dorințele și temerile) ale ambilor părinți și să le elaboreze mai departe. 

Purtător al misiunii de a asigura continuitatea grupului, copilul este însărcinat ca, la rândul său, să investească mandatul (moștenirea psihică), păstrând legătură, asigurând idealurile familiale, transmițând mai departe copiilor lui aceasta moștenire informațională. Datorită acestui loc și grație acestei investiri, se fondează subiectivitatea sa singulară.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Mandatul trangenerațional: îl accepți sau îl respingi?

Ceea ce se transmite de la o generație la alta poate fi povestit, reprezentat (prin povești, romane, legende, mituri) și constituie modalitatea intergenerațională de transmitere psihică. Adică ceea ce se transmite poate fi simbolizat de transmițători și gândit de moștenitori. Dar ceea ce lipsește nu poate fi spus și nu rămâne înscris. Pentru a putea fi primit, obiectul mesajului transmis trebuie să poată fi integrat în psihicul moștenitorului, iar dacă nu poate fi integrat, va porni în căutarea unui ideal anevoios. Pentru fiecare generație, a moșteni corespunde lui „a-și da seama sau a se apăra de ceva ce-i aparține și care-i este străin”, conform psihologului Evelyn Granjon.

Misiunea poate fi greu de îndeplinit

Pe scurt, mandatul familial transgenerațional se referă la misiunea inconștienta pe care părinții o atribuie copilului la naștere: de a repara ceva, de a ține un secret sau de a perpetua ceva din acele familii. Copilul are o misiune în cadrul familiei: de a realiza ceva care nu este spus și care se manifestă la nivel inconștient. În ce constă această misiune de obicei descoperim de-a lungul vieții, dar această „misiune” poate fi, uneori, greu de îndeplinit pentru copil. 

Sunt situații în care el vă fi constrâns să renunțe la propriul vis sau chiar să nu îndrăznească să-și făurească unul, doar pentru a putea satisface dorințele și nevoile neîmplinite ale părinților, care-l împovărează cu acest mandat. Sunt multe cazuri în care copiii sunt împinși de la spate să realizeze visurile părinților.

Deci poate fi util să te întrebi ce mandat trangenerațional ai primit de la familia ta și câte dintre visele și obiectivele tale îți aparțin cu adevărat.

Citește și:

Ce e trauma transgenerațională?

Cum mi-au schimbat viața constelațiile familiale

Author(s)

  • Alina Iliescu

    personality profiler și psihoterapeut

    Lucrează în domeniu de peste 15 ani cu adulți, adolescenți, copii, familii, cupluri, grupuri și instituții. Ședințele de psihoterapie se desfășoară în cabinet și în mediul online, în limba română sau engleză. Specializări: prima în psihanaliza copilului și adolescentului, a doua în psihanaliza cuplului, a treia în consiliere și psihoterapie psihanalitică pentru adulți, a patra în psihanaliza familiei, a grupului și a instituțiilor, iar ultima în psihodramă. Mai multe detalii pe alinailiescu.com.