În următoarele 5 minute vei afla:
– De ce este important să-ți cunoști și să-ți explorezi durerea.
– Cum să rămâi prezent pe timpul zilei.
În urmă cu câțiva ani eram în mijlocul unei depresii, când am realizat că trebuie să fac o schimbare. Mintea îmi rula în continuu, etalând toate lucrurile care nu mergeau bine în viața mea. După o lungă perioada în care am rulat pe pilot automat, fără o direcție clară în ceea ce privea sănătatea mea mintală, am avut o revelație. Trebuia să fac ceva prin care să redevin prietenă cu mintea mea. Așa am descoperit meditația de tip mindfulness.
Cazul meu este unul extrem, dar ți s-a întâmplat vreodată să pleci către serviciu și să-ți dai seama că nu știi cum ai ajuns acolo? Cu siguranță că ți s-a întâmplat. Ni se întâmplă tuturor în momentul în care mintea este ocupată cu prea multe lucruri pe care vrem să le facem. Este momentul în care suntem pe pilot automat.
Ce este mindfulness-ul
Cu toate acestea, indiferent cât de mult ne îndepărtăm, atenția este chiar acolo pentru a ne întoarce în locul în care ne aflăm, la ceea ce facem și simțim. Dacă dorești să știi ce este mindfulness-ul, cel mai bine este să încerci să-l practici o perioadă.
Beneficiile mindfulness-ul
Publicitatea din jurul meditației mindfulness are o bază cât se poate de reală. Oamenii care o încorporează în viața lor raportează adesea niveluri sporite de fericire, răbdare, acceptare și compasiune, precum și niveluri mai scăzute de stres, frustrare și tristețe. Aplicația de meditație Headspace spune că “există o mulțime de cercetări: studii separate efectuate de Universitatea Northeastern au constatat că trei săptămâni de folosire a aplicației Headspace au ajutat la creșterea compasiunii cu 23% și au redus gradul de agresivitate a participanților cu 57%. Mai mult, un alt studiu a constatat că zece zile de Headspace au crescut pozitivitatea și bunăstarea participanților. Și încă o mențiune: un studiu intern care a fost publicat în jurnalul PLOS ONE a constatat că o perioadă de zece zile de meditație de tip mindfulness a redus stresul participanților cu 14%”.
6 sfaturi simple pentru a practica mindfulness în fiecare zi
- Lasă-ți mintea să rătăcească și fii curios. Mai ales dacă exersezi chiar și câteva respirații sau câteva minute. Practică răbdarea cu tine însuți și, când se întâmplă acest lucru, ușor-ușor adu-ți atenția către respirație.
- Observă orice tendință de a fi dur cu ține, de a te simți frustrat sau că ai dat greș. Observă acest tip de judecată și încearcă să devii ușor-ușor conștient de respirația ta.
- Bucură-te de relaxare, mai ales dacă exersezi doar pentru câteva momente. Relaxarea este aliatul nostru. Ne ajută să fim mai prezenți și mai atenți. Relaxarea singură nu înseamnă totuși atenție! Este vorba despre a fi prezent și conștient de asta în același timp.
- Fii pregătit să observi mai multe lucruri, inclusiv lucrurile dureroase. Acesta este, de fapt, un progres. Nu faci nimic rău! Dimpotrivă, crești atenția către toate lucrurile. Când începi să observi lucrurile dureroase, adu compasiune și continuă să conștientizezi cu inima deschisă experiența de care ai parte.
- Practică să rămâi prezent. Dacă nu ne îndepărtăm de lucrurile dureroase din viața noastră, putem învăța să rămânem deschiși către toate posibilitățile pe care fiecare situație le aduce. Acest lucru ne mărește șansele de vindecare și transformare în întâmpinarea durerii cu care ne confruntăm. Și, de asemenea, ne oferă o modalitate de a fi alături de acele situații, când nu mai putem face nimic pentru a „scăpa de durere”, dar trebuie să găsim o modalitate de a fi cu ea. Cunoașterea durerii pe deplin este la fel că orice altă experiență.
- Ai grijă să nu încerci prea mult. Nu încerca să faci lucrurile să se întâmple mai repede decât este cazul. Pur și simplu relaxează-te și acordă cât mai multă atenție asupra lucrurilor care se întâmplă în acel moment, indiferent de forma pe care o iau. Permite-ți să experimentezi viața direct, pe măsură ce se desfășoară, exact așa cum este și cu o atenție sporită.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
Cum să rămâi prezent pe timpul zilei
Aceste sunt câteva sfaturi simple care te vor ajută să aduci prezența în activitățile zilnice:
- Când începi o activitate nouă. Începe prin a respiră conștient pentru câteva momente. De exemplu, înainte de a începe să mănânci, uită-te la mâncarea din farfuria ta, respiră profund pentru câteva momente și apoi, în timp ce mănânci, fii atent la gustul și textura alimentelor pe care le mănânci.
- În mijlocul unei situații sau al unui proces. În timp ce-ți plimbi cățelul sau în timp ce speli vasele, adu-ți atenția către respirație și senzațiile pe care le experimentezi făcând acel lucru. Dacă ieși la plimbare, fii atent la fiecare pas pe care-l faci. Dacă aștepți la coadă că să cumperi ceva, fii atent la oamenii din jurul tău. Observă dacă ai răbdare sau dacă creezi povești despre cum ai fi procedat tu mai bine ca oamenii să nu mai aștepte atât de mult la coadă. Respiră și devino prezent.
Poți exersa în acest fel pe tot parcursul zilei. Câteva momente în care vei respira profund și-ți vei aduce atenția către activitatea pe care o desfășori vor face minuni în viața ta. Și, dacă dorești, poți face din aceasta o practică de meditație mai „formală”, blocând o parte din timpul tău liber (de la câteva minute până la o oră sau mai mult) de la alte activități care-ți distrag atenția, pentru a dedica timp, pur și simplu, pentru a fi prezent și conștient de ceea ce se întâmplă în jurul tău.