În următoarele 7 minute vei afla:

Care este relația ei cu tehnologia și ce aplicații folosește.
Ce s-a schimbat în viața ei de când a devenit mamă. 


Thrive Global: Care este povestea ta? Cum ai ajuns să conduci una dintre companiile cu cea mai mare creștere pe plan local? 

Irina Nicoleta Scarlat: Sunt o fire antreprenorială, am început să lucrez foarte devreme și am peste 12 ani de experiență, din care zece în industria de tehnologie. Sunt un product marketer cu experiență, am condus echipe și proiecte internaționale, îmi place să învăț lucruri noi și sunt pasionată de citit, echitație și călătorii. Pe plan personal, sunt o soție enervantă și mama unui pici de nouă luni care îmi ocupă tot timpul (chiar și cel pe care nu îl am!).

În timpul facultății am lucrat timp de doi ani în consultanță. Când am revenit în țară, mi-am dat seama că vreau să fac altceva cu viața mea, așa că am devenit antreprenor social și am înființat Akcees, o organizație non-profit prin care dezvoltam programe de educație antreprenorială pentru tineri. Zeci, poate sute de antreprenori din toate domeniile au răspuns invitației noastre și au participat la programele Akcees. Toți erau remarcabili, însă am fost impresionată în special de cei din domeniul tehnologiei. Erau complet diferiți: informali, deschiși, dornici să împărtășească lecțiile învățate, transparenți. Ei sunt motivul pentru care am ales să-mi construiesc o carieră în tehnologie.

Zis și făcut! Am început să colaborez cu How to Web, pe atunci cea mai mare conferință despre antreprenoriat și tehnologie din Europa de Sud-Est – m-am alăturat echipei ca voluntar și în cinci ani de zile am ajuns să coordonez conferința și să mă ocup de toate activitățile de marketing din poziția de Chief Marketing Officer. În aceeași perioadă, m-am alăturat și echipei TechHub Bucharest, primul spațiu de co-working din București dedicat profesioniștilor în tehnologie, unde am coordonat activitățile de marketing și community management. În paralel, am avut o agenție de marketing pentru start-up-uri tech.

La un moment dat am simțit că nu mai învăț lucruri noi și-mi doream să-mi concentrez atenția 100% asupra unui singur produs tech, obosisem să mă ocup de foarte multe lucruri în același timp și simțeam că nu mai fac nimic bine. Uber avea atunci deschisă poziția de Marketing Manager în România, așa că am aplicat și m-am alăturat echipei. Am renunțat la TechHub și How to Web și am început o călătorie fantastică alături de echipa Uber. Uitându-mă înapoi, Uber a fost pentru mine un MBA. În cei doi ani petrecuți acolo am format echipa de marketing de la zero, am lansat produsul în trei orașe noi și am contribuit la creșterea serviciului până la 1 milion de utilizatori în România. Am știut că Uber nu mai e locul meu o dată cu schimbarea de leadership și pregătirile pentru listarea la bursă: compania se ”corporatizase”, nu mai aveam ownership pe piața mea. Eram hotărâtă să-mi iau un an sabatic și apoi să încep să fac freelancing, când a apărut oportunitatea de a coordona operațiunile Revolut pe piața din România.

Propunerea m-a luat prin surprindere inițial, pentru că sunt departe de a fi un expert în domeniul financiar-bancar, însă am acceptat provocarea de a mă alătura echipei cu obiectivul de a crește Revolut în România de la 20.000 la 100.000 de utilizatori până la finalul anului 2018, fără echipă locală și fără bugete de marketing. Am încheiat anul 2018 cu 130.000 de utilizatori, iar la începutul anului 2019 am primit propunerea de a coordona European Growth Machine, un nume fancy pentru eforturile noastre de a forma echipe de dezvoltare în Europa și în piețele în care ne extindem. A fost o călătorie fantastică din care am învățat foarte multe lucruri, iar în vara anului trecut am fost promovată și în prezent conduc operațiunile Revolut din Europa Centrală și de Est (România, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria).

TG: Cum reușești să păstrezi echilibrul între viața personală și cea profesională? Din afară, pare că pentru tine ziua are mult mai multe ore decât pentru restul oamenilor.

I.N.S.: Cu greu! Răspunsul la întrebarea asta ar fi fost foarte diferit anul trecut, înainte să devin mamă. Sunt însă lucruri care rămân constante: faptul că nu există niciodată un echilibru perfect și că balanța va înclina într-o parte sau în alta, în funcție de situație. Că nu există o rețetă a succesului: urmezi cei trei pași și hocus pocus, gata echilibrul perfect. Ori de câte ori alegi să lucrezi o oră în plus, e o oră în minus petrecută cu cei dragi sau făcând lucruri pentru tine. E important să analizezi care este costul de oportunitate al fiecărei ore și să alegi varianta care funcționează cel mai bine pentru tine.

Pe mine mă ajută foarte tare faptul că sunt o persoană obsesiv de organizată și mi-am setat niște limite foarte clare. De exemplu, dimineața între 7.30 și 8.30 este o oră pe care o petrec alături de pitic, la fel și după-amiaza între 17.30 și 20.30 (de obicei asta înseamnă de când ajung acasă până la ora de culcare). Dacă am lucruri urgente de terminat, revin la calculator după ce adoarme el. Atunci când sunt la birou sau la laptop, mă concentrez la lucrurile importante care trebuie rezolvate și elimin zgomotul: nu răspund la toate mail-urile, la toate mesajele atunci când le primesc, telefonul este mereu pe silent.

TG: Cu ce gânduri te trezești dimineața?

I.N.S.: Că va fi o zi bună. Sunt o fire optimistă, iar dimineața mă trezesc lângă piticul meu, care îmi zâmbește și am certitudinea că va fi o zi bună.

TG: Te grăbești de dimineață? Se întâmplă să fii în criză de timp?

I.N.S.: Cred că oricui i se întâmplă să fie în criză de timp la un moment dat și mi se întâmplă și mie, însă din ce în ce mai rar. Îmi place să mă trezesc dimineața și să mă joc în pat cu piticul, să-mi beau cafeaua pe îndelete, să stau la povești cu soțul meu și să-mi planific ziua. Îmi plac diminețile relaxate, prefer să mă trezesc cu două ore mai devreme decât să fiu mereu pe fugă.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

I.N.S.: Îmi planific întotdeauna săptămâna de lucru de luni dimineață și-mi stabilesc obiectivele pe care vreau să le ating până la finalul săptămânii. Cred că e foarte important să elimini orice fel de zgomot, iar ca să-ți atingi obiectivele de pe to-do-list e mai important ce nu faci, decât ce faci. Eu mă concentrez pe a lucra la lucrurile importante. Nu răspund la telefon, nu verific mail-ul mereu (nici nu am mail-ul de lucru pe telefon), nu stau pe social media, nu mă ocup de alte task-uri decât cele care sunt prioritate zero. Ulterior rămâne timp și pentru restul. Iar dacă nu, înseamnă că pot fi amânate fără probleme.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

I.N.S.: Empatia! Încerc întotdeauna să mă pun în pielea persoanelor cu care interacționez, să văd lucrurile și cu ochii lor, iar asta mă face să înțeleg mai bine oamenii din jur, de la echipă la familie și să prieteni, și să am o viață mai bună, fără conflicte.

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

I.N.S.: Dorm! Am observat că sunt copleșită de lucruri, mi se pare că e prea mult sau sunt foarte stresată atunci când nu mă odihnesc suficient. Ca urmare, dacă simt asta e clar că e momentul să iau o pauză și să dorm mai mult.

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul?

I.N.S.: Din fericire, sunt o optimistă incurabilă și rareori am gânduri rele. Atunci când sunt descurajată însă, familia mea îmi readuce zâmbetul pe buze: îmi ajunge să-l îmbrățișez pe cel mic și să petrec ceva timp cu el și soțul meu ca să-mi aduc aminte că viața e frumoasă, că suntem norocoși că ne avem unii pe alții și că împreună putem depăși orice obstacol.

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

I.N.S.: Eu sunt o persoană pozitivă, mereu cu zâmbetul pe buze, în căutare de soluții. În momentul în care devin negativistă și încep să văd cu precădere jumătatea goală a paharului, înseamnă că a fost prea mult. De obicei rezolv asta fiind mai atentă la calitatea somnului sau luându-mi o mini-vacanță cu familia în care să-mi reîncarc bateriile.

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

I.N.S.: Relax, take it easy! N-aș schimba nimic din modul în care am făcut lucrurile dacă aș putea da timpul înapoi, dar mi-ar plăcea să mă fi stresat mai puțin și să mă bucur mai mult de drum.

T.G.: Care a fost pentru tine cea mai mare provocare de până acum?  

I.N.S.: Au fost foarte multe provocări, personale și profesionale, însă eu sunt omul care iubește orice provocare pentru că e o oportunitate de a găsi soluții. Sunt genul de persoană care despică firul în patru pentru a înțelege exact care e problema și care propune apoi soluții în cunoștință de cauză. Îmi place foarte mult procesul ăsta, îmi dă foarte multă energie.

TG: Dar cel mai serios eșec? Cum ai depășit momentul?

I.N.S.: Aici îmi e ușor să răspund: faptul că nu am reușit să duc mai departe Akcees, organizația non-profit prin care dezvoltam programe de educație antreprenorială pentru tineri. Din păcate la momentul respectiv nu aveam nici resurse, și nici experiența pe care o am acum, iar decizia de a opri activitatea unei organizații care aducea un impact real pentru tineri nu a fost o decizie ușoară. Am înțeles însă că nu mai pot continua toate lucrurile pe care le făceam, am făcut o alegere asumată și am mers mai departe. Din păcate am închis Akcees pe fondul unui episod sever de burnout: încercam să fac prea multe, în același timp, nu aveam grijă de mine absolut deloc și am fost constrânsă de problemele de sănătate pe care le aveam să iau o decizie. A fost o decizie grea, dar sunt convinsă că a fost decizia corectă.

TG: Care este relația ta cu telefonul? Doarme cu tine în cameră?

I.N.S.: E o relație love-hate. Nu doarme cu mine în cameră, îl țin în altă cameră la încărcat atunci când dorm și nici nu mă trezesc direct cu ochii la el. Petrec însă foarte mult timp pe telefon și încerc să filtrez cumva asta și să fac doar lucruri utile sau care-mi aduc bucurie cu telefonul. 

TG: Dar cu tehnologia în general? Ți s-a întâmplat vreodată să decizi că trebuie să-ți iei o pauză, să faci un detox de la tehnologie?

I.N.S.: N-am simțit niciodată nevoie de a face un detox complet de tehnologie, dar asta cred că vine și din relația pe care o am cu tehnologia. Eu am făcut o diferențiere clară între tehnologia care-ți face viața mai bună și tehnologia de dragul tehnologiei. 

Folosesc și voi folosi mereu tehnologia care-mi îmbunătățește calitatea vieții și sunt aplicații și dispozitive fără de care viața mea ar fi mult mai complicată. Câteva exemple: Asana pentru task management, Huckleberry pentru monitorizarea somnului piticului, WhatsApp pentru comunicarea cu cei dragi, Netflix pentru seriale care mă relaxează (este în categoria asta pentru că e o metodă de relaxare pentru mine). Folosesc și gadget-uri care îmi îmbunătățesc calitatea vieții: Fitbit pentru a măsura calitatea somnului și numărul de pași, Kindle pentru citit, Thermomix pentru a economisi timp atunci când gătesc pentru cel mic. Fac însă pauze de social media și încerc să folosesc tehnologia pentru a-mi îmbunătăți viața, nu pentru a mi-o aglomera.

TG: Împărtășește-ne un citat care îți place sau care te motivează.

I.N.S.: If we have data, we go with data! If we have opinions, we go with mine (Jim Barksdale).

Irina Nicoleta Scarlat are peste zece ani de experiență în business, șapte dintre ei în tehnologie, product marketing și management-ul echipelor și al proiectelor. Spirit antreprenorial, ocupă în prezent poziția de Head of Growth al Revolut în Europa Centrală și de Est. Înainte de a se alătura echipei Revolut, Irina a condus echipa de marketing a Uber în România, a definit strategia la nivel local și s-a implicat activ în diferite inițiative strategice la nivel regional. Printre realizările sale se numără lansarea trei orașe noi, creșterea numărului de utilizatori până la aproape de 1 milion și dezvoltarea echipei de marketing de la zero. Este un cetățean global care a trăit, a studiat și a lucrat în șapte orașe din Europa și Statele Unite și vorbește fluent patru limbi.

Citește și:

Dependența de muncă poate cauza burnout

Arianna Huffington, creatoarea filozofiei Thrive Global

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!