În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum să fii productiv, fără să fii ocupat. 
– Care este unul dintre cele mai mari regrete pe care le au oamenii la finalul vieții. 


Îți amintești momentul când răspunsul standard la ”ce mai faci?” era ”super ocupat!”? Adesea cineva adăuga: ”Deci, ce te ține atât de ocupat, de fapt?”. Întorcându-ne în 2019, doar simplul fapt de a spune că ești ocupat era suficient. Acest lucru trimitea un semnal că ești căutat și că o duci bine. Pentru că timpul liber era, ei bine, liber (adică neplătit!), nimeni nu-l dorea. De fapt, cu cât ziceai că ai mai puțin timp liber, cu atât păreai mai plin de succes. 

Dar apoi a lovit pandemia și ceva s-a schimbat, cel puțin pentru cei suficient de norocoși care s-au putut bucura de flexibilitatea lucrului de acasă. Aproape peste noapte, faptul de a fi ocupat nu mai este măsura succesului de odinioară. Și, departe de a fi lipsit de valoare, timpul liber neplătit pentru noi înșine și pentru cei la care ținem a devenit mult mai prețios decât statutul sau banii. 

Adevărata valoare a timpului liber

Un studiu recent realizat de Microsoft și care a inclus mai mult de 30.000 de angajați din toată lumea a arătat că 41% dintre ei luau în considerare să demisioneze sau să-și schimbe serviciul în anul respectiv. Într-o majoritate covârșitoare, toți își doreau o mai mare flexiblitate. Cei mai mulți doresc un model hibrid de lucru, împărțindu-se între un birou și o locație la distanță. 68% dintre angajați consideră că acest echilibru este modelul ”ideal” de muncă. 

Cumva pandemia i-a făcut pe oameni să-și dea seama că fiecare întâlnire virtuală inutilă le lua din timpul pe care altfel l-ar fi putut petrece făcând ceva care le făcea plăcere cu adevărat. Pur și simplu, interacțiunea virtuală a aruncat lumină asupra celor care nu performează, dar care încearcă din greu să proiecteze iluzia că sunt incredibil de ocupați. 

Desigur, același lucru era adevărat și înainte de zilele când a început lucrul de acasă, ca atunci când erai la birou și nu te puteai strecura două ore ca să exersezi la chitară sau să ai grijă de grădină. Cu biroul în living, oricum, devine mai clar că toată această ocupare a timpului ne face mai puțin productivi și ne ține departe de oamenii și de proiectele cărora am dori să le acordăm timpul nostru. 

Să fi ocupat nu a fost întotdeauna medalia de onoare care a devenit în zilele noastre. Chiar și în Statele Unite, acolo unde este dominant modelul etic al muncii, chiar și acum o sută de ani, ideea de a avea mult timp liber îți conferea un statut. În cartea sa din 1899, Teoria clasei de oameni cu timp liber, economistul american Thorstein Veblen a venit cu ideea conform căreia cu cât ești mai bogat, cu atât mai puțină muncă trebuie să faci, iar cea mai bună cale de a-ți arăta statutul este să te lauzi cu cât timp liber ai. 

În experiența mea, cu cât cineva este mai căutat, cu atât acesta simte mai puțin nevoia să proiecteze cât de ocupat este. Oamenii care au mare succes dau adesea impresia că au tot timpul din lume. Tot așa, artiștii, antreprenorii sau specialiștii în tehnologie pot alege să-și umple fiecare secundă în căutarea visurilor lor, dar nu se vor lăuda cu cât de ocupați sunt. De fapt, ei pretind adesea că au mai mult ”timp liber” decât au. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


În loc să părem ocupați, de ce să nu spunem clar că suntem prezenți, pregătiți și disponibili? 

Oamenii care iubesc ceea ce fac înțeleg că popularizarea ideii că sunt foarte ocupați îi va descuraja pe ceilalți să le mai dea responsabilități sau să-i includă în proiecte noi. 

Chiar săptămâna asta un prieten m-a întrebat dacă sunt ocupat. Știam ce vrea să spună, desigur. Dorea să știe dacă viața mea era plină și înfloritoare. Dar acel cuvânt, ocupat, m-a activat. Vedeți, eu prețuiesc ideea de a NU fi ocupat. Prețuiesc ideea de a avea destul timp pentru orice și oricine care este important pentru mine. Așa că, în loc să pretind că sunt ocupat, i-am spus prietenului meu că încercam din greu să mă asigur că nu sunt niciodată prea ocupat. 

Există un secret: cum să fii productiv, dar nu ocupat.

Poate părea foarte evident, dar acest secret este foarte simplu: pur și simplu spune NU! Refuză să iei parte la întâlniri acolo unde prezența ta nu mai este esențială. Anulează sarcinile care pot fi mai bine executate de alții. Refuză în mod politicos invitațiile care nu-ți folosesc. Recomandă clienții care nu sunt clienți ideali altor profesioniști. Eu procedez așa de fiecare dată și asta-mi oferă spațiul de care am nevoie în mod normal, pentru a deservi proiectele și clienții care au fost făcuți pentru mine. 

În mod similar, inbox-ul tău este în mare parte plin cu listele de priorități ale altora. Te poți simți obligat să refuzi unele solicitării. Șterge restul. 

4.000 de săptămâni  

Durata medie de viață a unui om în lumea dezvoltată este de 83,5 ani sau 1000 luni. Cu toții avem șansa a 1.000 de luni sau 4.000 de săptămâni la naștere și numărătoarea începe de acolo. Pe patul de moarte, unul dintre cele mai comune regrete este ”aș fi dorit să petrec mai puțin timp la serviciu și mai mult timp cu oamenii pe care i-am iubit”. 

Nu mă pot gândi la niciun indicator mai bun al succesului decât faptul de a fi prezent și disponibil. Atunci când cineva-mi spune că are tot timpul din lume pentru cele mai profunde dorințe ale inimii sale, știu că a atins un nivel de conștientizare și succes personal pe care restul oamenilor nici măcar nu pot visa să-l atingă. 

Citește și:

Cum să câștigi timp simplu și eficient

Care sunt consecințele eternului ”Am treabă”

Author(s)

  • Remy Blumenfeld

    coach și consilier de business pentru antreprenori creativi

    Remy Blumenfeld este coach și consilier de afaceri, lucrând cu angajați din industrii creative. Clienții săi includ fondatori din zona filmului, TV, publicitate, gaming. Este fondatorul a două companii  de producție TV și a fost desemnat drept una dintre cele mai influente 20 de persoane LGBTQ din Marea Britanie de către ziarul Independent. Scrie în mod regulat pe teme de leadership creativ la Forbes. Remy a creat ”Stand Out for Creative Startups/ Ieși în evidență cu startup-uri creative”, menit să-ți dezvolte afacerea creativă sau viitoarea afacere. Cursul valorifică înțelepciunea, lecțiile și greșelile din zeci de cazuri din zona industriilor creative.