În următoare 3 minute vei afla:

– Care este impactul stresului asupra sanatatii mentale.
– Motivele pentru care viața e mai solicitantă pentru femei decât pentru bărbați.


Știința demonstrează că femeile sunt mult mai stresate de evenimentele care au loc în viața lor decât sunt bărbații, arată un studiu realizat de The Physiological Society. Cercetarea se bazează pe un sondaj în rândul a peste 2.000 de oameni din UK. Astfel, participanții la sondaj au fost rugați să noteze diverse situații din viața lor, în funcție de nivelul de stres provocat, – de la lucrurile care pun presiune asupra lor în mod normal, cum ar fi o boală sau apariția unor bebeluși în peisaj, la motivele de panică asociate vieții moderne, așa cum ar fi pierderea unui smartphone.

Rezultatele studiului au fost explicite: e clar, femeile sunt mult mai stresate. „A reieșit, cât se poate de clar: pentru orice eveniment sau situație de viață (de la problemele cu banii la evenimentele politice), femeile au răspuns cu un nivel de stres mult mai ridicat decât cel al bărbaților”, a explicat într-un comunicat de presă dr. Lucy Donaldson, șef al The Physiological Society’s Policy Committee, care adăuga: „Și este grav, pentru că acest lucru poate avea un impact major asupra sănătății femeilor, în general”. 

Cercetătorii nu au oferit o explicație clară a rezultatului, și anume de ce femeile sunt mai stresate. Cu toate astea, efectele stresului asupra organismului nu sunt de neglijat, indiferent de sexul celui care este supus tensiunii și încercărilor dificile. Pe lângă impactul dăunător pe care stresul îl poate avea asupra sănătății mentale, el are efecte negative, atât pe termen scurt, cât și pe termen și lung, asupra corpului nostru. Atunci când suntem stresați, corpul nostru eliberează un hormon (numit cortizon) în fluxul sangvin, iar acesta poate avea efecte atât asupra sănătății inimii, cât și asupra sistemului imunitar, așa cum a explicat Donaldson în comunicatul de presă dat publicității. 

Cu toate astea, cele mai comune motive pentru care femeile sunt mai stresate decât bărbații, dincolo de răspunsul emoțional, de gradul de empatie ori anxietate… probabil le bănuiești, deoarece sunt niște veritabile clișee.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Femeile acceptă un volum mai mare de muncă

Este binecunoscut dar și demonstrat faptul că femeile sunt educate să fie suave și neconflictuale, și nu spun “nu” cu aceeași lejeritate cu care o fac bărbații. Drept urmare, sunt mai înclinate să accepte un volum mai mare de muncă, să se lase persecutate de șefi sau să se complacă în situații injuste, chiar dacă, la finalul zilei, acestea le aduc mai multă frustrare decât împlinire. Drept urmare, sunt mai predispuse să resimtă un nivel mai mare de stres la locul de muncă față de bărbați. Un studiu realizat de Universitatea din Tel Aviv a constatat că calitatea mediului de lucru a fost percepută a fi semnificativ mai mică de către femei decât de bărbați. “Ele au raportat nemulțumire în legătură salarii mai mici decât sexul opus pentru aceeași muncă prestată, lipsa flexibilității orelor de lucru, nesiguranța locului de muncă și lipsa oportunităților de avansare. S-a demonstrat că femeile sunt stresate și de presiunea legată de modul în care sunt percepute (fizic) la locul de muncă.”, a explicat dr Judith Mohring, conducătorul studiului.

Femeile încă îndeplinesc roluri tradiționale în paralel cu dezvoltarea carierei


Locul femeilor în lume a evoluat enorm în ultimii 50 de ani, deoarece societatea actuală încurajează (dacă nu chiar pretinde) ca o femeie să aibă o carieră de succes, însă, ce nu s-a reușit la fel de eficient este redistribuirea responsabilităților domestice în cadrul cuplului. Drept urmare, femeile sunt în principal responsabile cu îndeletniciri precum curățenia, gătitul sau îngrijirea copilului – nu e de mirare că majoritatea reclamelor la detergenți, hrană sau scutece au ca protagoniste femei.

Femeile se critică mai aspru pe ele însele


Femeile de succes tind să aibă o serie de trăsături comune – perfecționismul, un critic interior puternic și dorința de a fi aprobate de ceilalți. „Toate aceste trăsături sunt specifice angajaților cu standarde înalte, dar, de obicei, aceste calități merg mână în mână cu hipersensibilitatea, autocritica dură și lipsa încrederii în sine. Noi, femeile, avem de două ori mai multe șanse să avem tulburări de anxietate și un risc de 2,5 ori mai mare de a suferi de depresie decât bărbații. Motivele acestor diferențe de gen sunt complexe, dar include și tendința de internalizare a sentimentelor negative.”, spune dr. Judith Mohring.

Citește și:

Remediul gratuit și imbatabil pentru oboseală și stres

Cum am ajuns, după secolul vitezei, să tânjim la slow living