În următoarele 5 minute vei afla:

– Care sunt stimulii care ne fac să ne dorim lucruri de care nu avem, de fapt, nevoie. 
– De ce e important să-ți acorzi un timp de gândire înainte de a achiziționa un produs.


În a doua jumătate a verii sunt reduceri mari la magazine. Evident că reduceri găsim cam tot timpul anului, dar acestea vin în miezul verii, când parcă avem mai mult chef de ieșit din casă. Așadar, cum să treci de această perioadă, fără să cheltui mai mult decât este cazul? Îți dau câteva idei:

1. Fă o listă de cumpărături

Motivul este simplu, acasă, cu foaia în față, vei fi mai logic și mai obiectiv, vei avea tendința de a pune pe hârtie lucruri de care ai nevoie, fără tentațiile din magazin. Ca să-ți dau un exemplu: este ca și cum ai merge la un magazin alimentar flămând sau sătul, iar diferența se va vedea în numărul de sacoșe cu care ieși pe ușa magazinului, în banii pe care îi cheltui, în produsele care nu vor fi folosite.

Pentru că suntem ființe emoționale, reacționăm la toți stimulii din magazine, bine aleși și gândiți de specialiști în marketing, scopul lor fiind să ne facă să lăsăm cât mai mulți bani la casa de marcat. 

Suntem influențați de semnele care arată % sau afișele pe care scrie discount, suntem influențați de muzica din magazin, de modul în care sunt așezate hainele și chiar de parfumul folosit de magazin. Sub impulsul acestor stimuli ne vom dori o grămadă de lucruri, de care de fapt nici nu avem nevoie, dar asta o putem înțelege doar după ce ajungem acasă.

Dacă faci parte dintre acele persoane ușor influențabile, lasă cumpărăturile la casă și rezervă-le pentru o zi: până mâine te vei mai gândi dacă ai cu adevărat nevoie de acele lucruri sau a fost un impuls de moment, care-ți scotea bani din buzunar: vei avea de multe ori surpriza că ai și uitat ce ai rezervat. 

Când pleci de acasă cu lista în buzunar și te duci țintit, îți va fi mai ușor să eviți multe magazine și multe tentații, vei cumpăra doar ce ai nevoie, la un preț bun.

2. Cumpără online

Online vezi imagini și stimulii din magazin dispar, poți să stai să verifici mai multe opțiuni, mai multe produse, la mai multe magazine, mai multe oferte și să o alegi pe cea mai convenabilă pentru tine. 

În plus, online poți găsi prețuri mai bune. Gândește-te că în mall, de exemplu, cheltuielile cu personalul, chiria spațiului, reclama și altele, se reflectă și în preț. Altfel spus, cel care vinde produsele trebuie să acopere aceste costuri și le include în prețul produsului, pe care tu îl cumperi de la raft, așa că va fi mai scump decât același produs care îți este livrat dintr-un depozit.

3. Folosește ce ai 

Înainte de a cumpăra ceva, verifică dacă nu poți folosi lucrurile pe care le ai. Ia lista pe care ai făcut-o și întreabă-te: chiar am nevoie de asta?

De multe ori, înlocuim lucruri perfect funcționale pentru că ni se par demodate, au apărut versiuni mai noi, avem chef să ne luăm ceva nou, suntem stresați și ceva nou ne va aduce bucurie, am văzut reclamă la ceva și acum fix acel lucru ne lipsește, și-a luat și vecinul sau prietenul cel mai bun, și așa mai departe. 

Dacă nu te poți abține din a cumpăra lucruri de care nu ai nevoie reciclează, încearcă să vinzi lucrurile pe care nu le mai folosești și așa recuperezi o parte din banii pe care îi dai pe noul produs

Poți chiar dona acele lucruri care sunt încă bune de folosit, de la haine la electrocasnice: cineva se poate bucura de ele, tu faci o faptă bună și, în plus, reciclezi, reduci poluarea, salvezi planeta.

Ai prieteni care țin să fie în pas cu moda și care se încadrează în categoria de mai sus? 

Întreabă-i dacă nu au lucrul de care ai tu nevoie, poate că au deja câteva cafetiere, mese de călcat, prăjitoare de pâine, televizoare și multe altele care stau nefolosite, pentru că deja și-au cumpărat altele, așa le faci o bucurie să îi scapi de ele. Aceste persoane au impresia că toată lumea face la fel ca ei și nu se gândesc să întrebe cine ar avea nevoie de ceva, tu le faci un serviciu și ieși mult mai ieftin. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Împrumută

Ai nevoie de ceva doar într-o situație sau excepțional mai des? Împrumută de la cineva obiectul de care ai nevoie. Întreabă-ți prietenii și vecinii dacă te pot ajuta și nu da banii degeaba pe lucruri pe care nu le folosești. 

Nu cumpăra nimic sub ideea ”că poate o sa mai am nevoie”, când vezi că ai nevoie de câteva ori, atunci du-te și cumpără acel lucru. Ai nevoie de o pompă de umflat roata copilului care e toată ziua afară cu bicicleta, dar dacă ești o persoană singură și n-ai nimic de umflat, sigur n-ai nevoie de o pompă: în cazul excepțional în care ai o dată nevoie, o să ceri de la cineva. 

Știi că ai două mâini stângi și când ai ceva de reparat, întotdeauna ceri ajutorul cuiva? Nu cumpăra cinci truse de scule; cine va veni să te ajute are deja trusa necesară. 

Mergi la evenimente și nu porți o rochie de două ori? Vezi de unde poți împrumuta o rochie, o să ieși mult mai ieftin. Faptul că ceva este ”acum la reducere” și ”cine știe când o sa am nevoie” poate scoate mulți bani din buzunarele tale. 

5. Găsește soluții creative

De multe ori, o soluție creativă te poate ajuta să economisești bani buni. Ai un eveniment și acum este momentul pentru o rochie nouă? Poate vei cumpăra doar un accesoriu și o rochie pe care o ai va arăta cu totul altfel (un cordon diferit, o broșă spectaculoasă, o cusătură care îi schimbă forma îi vor da o viață nouă). 

Ești tentat de un aparat care promite că face minuni și acum l-ai vrea? Întreabă-ți prietenii dacă îl au, dacă îl folosesc, dacă îl recomandă, apoi gândește-te dacă chiar ai nevoie și ți-l mai dorești sau poți găsi variante mai simple și mai ieftine de a face minunile promise de acel aparat. 

Caută pe internet soluții DYI (do it yourself – fă singur), te vei distra și vei ieși mult mai ieftin.

În concluzie, nu te lăsa dus de val în perioada reducerilor și nu cumpăra doar pentru că ceva este la ofertă specială. Fii chibzuit cu banii și așa vei investi în ce ai nevoie cu adevărat în loc să cheltui pe dorințe și plăceri. 

Citește și:

Cum să ții grijile financiare sub control când ești la serviciu

5 motive să-i dai copilului tău o alocație lunară

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.