În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum poți aplica Formula Succesului Adevărat în viața ta. 
– Ce este distorsiunea cognitivă și care este legătura dintre acest concept și criticul nostru interior. 


„În niciun caz nu poți să faci asta!”

„Ai dat-o de gard!”

„Și dacă se întâmplă ceva rău?”

Acea voce interioară care-ți repetă frazele de mai sus este vocea criticului care zace în tine, unul pe care cu toții-l avem. În calitatea mea de psiholog am ocazia să lucrez cu CEO, celebrități și oameni cunoscuți din lumea sportului, dar și cu oameni „obișnuiți”, așa că pot să te asigur că, dacă ai puls (și conștiință), ai cu siguranță și un mic critic în minte, unul care te bate la cap nonstop. Cu siguranță, anumiți critici pot fi mai vocali decât alții, însă sigur-sigur cu toții avem câte unul. 

Criticul tău interior este acea voce din capul tău căreia îi place să-ți scoată ochii cu toate situațiile în care ai dat greș sau ai fi putut da greș. Cea care îți tot repetă că nu poți, că n-ar trebui, că mai bine nu te-ai apuca să… Cea care te atenționează în legătură cu lucrurile rele care ar putea să se întâmple, și o face cu un ton care sugerează că sunt chiar inevitabile

Și tot acest critic interior este, de asemenea, cel care contribuie la creșterea exponențială a nivelului tău de anxietate. Peste 40 de milioane de americani au fost diagnosticați cu o tulburare de anxietate, aproape 40% dintre ei spunând că se simt mai anxioși acum decât erau anul trecut. Iar astfel de tulburări psihologice îi afectează în primul rând pe adolescenți; 70% dintre ei au declarat că anxietatea și depresia reprezintă „o problemă gravă” în rândul colegilor. Iar aceste cifre sunt extrem de îngrijorătoare. Vestea bună, totuși, este că anxietatea este tratabilă. 

În ce fel îți afectează nivelul de anxietate acest critic interior? 

Anxietatea nu este rezultatul unor evenimente și factori externi, cât este, mai ales, rezultatul interpretării pe care o dăm noi acelor evenimente și factori. 

Criticul nostru interior gândește, deseori, într-un mod eronat sau distorsionat. În psihologie, numim acest fenomen „distorsiune cognitivă” sau, altfel spus, modul distorsionat de a vedea lumea. Iată câteva exemple:

Filtrul negativ. Te concentrezi mereu pe ce este greșit, în loc să apreciezi lucrurile bune. Drept rezultat, vezi doar ce e negativ în jurul tău, ceea ce te face să fii și mai anxios. Ironic, anxietatea te determină să vezi și mai multe lucruri negative în jur, iar cercul vicios continuă. 

Cititul gândurilor. Presupui că știi ce gândesc alții despre tine, fără să ai însă nici o dovadă reală (și, desigur, îți imaginezi tot ce-i mai rău). 

Ghicitul în stele. Prezici că viitorul va fi unul sumbru, iar apoi acționezi ca și când aceste temeri ale tale ar fi gata-gata să se îndeplinească. 

Gândirea de tip totul-sau-nimic. Vezi oamenii și evenimentele în termeni de totul-sau-nimic. O greșeală, pentru tine, spre exemplu, este dovada vie că tu ești un dezastru umblător. 

Îți sună familiar vreunul dintre aceste scenarii? Exact cum îmi închipuiam! 

Încearcă o formulă nouă de succes.

După ce am lucrat cu tot felul de clienți timp de mai bine de 20 de ani și am vorbit pe diferite scene ale lumii, ajutându-i pe oameni să-și învingă criticul interior, am descoperit un antidot pentru acea voce răutăcioasă care îți sună în cap: Formula Succesului Adevărat (TM). 

Formula Succesului Adevărat (TM) merge mai departe de definiția uzuală pe care societatea o dă succesului (cum ar fi să arăți într-un anumit fel sau să ai mai mulți bani). În schimb, ea are trei piloni principali pe care se sprijină:

  • Pasiune: energie pozitivă, ca atunci când te concentrezi pe lucrurile care merg bine, te simți entuziast și ai forțe proaspete să faci lucrurile să meargă și mai bine. 
  • Scop: să ai un scop și să te simți împlinit în viață. 
  • Oameni: să-ți optimizezi relațiile cu alții. 

Ce să faci: nu crede tot ce auzi! Iată cum poți aplica Formula Succesului Adevărat în viața ta.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Pasiune

Stresul ne poate fura din energia pozitivă. De asemenea, ne face să recurgem la mai multe distorsiuni cognitive de tipul celor de care am vorbit mai sus. 

Vizualizează-ți stresul ca fiind o linie dreaptă care merge de la zero (nici un pic de stres) la 10 (cel mai stresant moment trăit vreodată). Cu cât crește nivelul de stres pe care îl experimentezi, cu atât mai vocal devine criticul tău interior. Eu numesc orice situație între nivelul 7 și nivelul 10 (sau mai sus) „Zona Roșie”. Atunci când tu te afli în această Zonă Roșie, anxietatea și criticul tău interior pot prelua controlul. Ca să fii în siguranță, ori de câte ori remarci că nivelul tău de stres trece de șase, fă ceva sănătos și care să te ajute să reduci stresul. Ieși la o plimbare, sari pe pat, ascultă o melodie pe care o iubești, respiră adânc, îmbrățișează o persoană dragă sau mângâie un câine prietenos. 

Scop 

Dacă te temi că vei face o greșeală în timpul unei prezentări sau că cineva nu te place, atunci poate că problema ta nu este suficient de mare. Și prin asta vreau să spun că, dacă scopul tău în viață este pui capăt foametei în lume, atunci o mică bâlbă în timp ce ții un discurs sau existența cuiva care nu te place nu reprezintă chiar o problemă atât de mare. 

Să ai un scop mai înalt în viață te ajută să privești lucrurile dintr-o altă perspectivă. Așa că, în loc să asculți de vocea criticului interior, concentrează-te pe ce vrei să faci tu ca să fii de folos lumii. Atunci când atenția ta este îndreptată asupra modului în care poți să contribui la o cauză mai mare decît propria ta persoană, cum ar fi voluntariatul  (sau chiar să ții ușa deschisă pentru un străin contează), criticul tău interior se mai potolește, și tu te vei simți mai fericit. 

Oameni

Petrece timp cu oamenii care te ajut să crești. Oamenii toxici îți pot accentua starea de anxietate și dau apă la moară criticului tău interior. Caută, în mod activ, să-ți petreci timpul cu oameni care te fac să te simți mai bine, în legătură cu tine și cu viața ta. 

Aplică Formula Succesului Adevărat) și ea te va ajuta să-ți învingi criticul interior și să-ți construiești o viață pe care să o iubești, lipsită de anxietate.

Citește și:

Cum ne detronăm criticul interior

Ce trădează vocea interioară despre tine

Author(s)

  • Elizabeth Lombardo

    psiholog, autor, speaker

    Elizabeth Lombardo, doctor în științe, este „psihologul preferat al celebrităților” și un colaborator obișnuit al emisiunilor Today Show și Good Morning America. Este speaker internațional și autor al volumului Better Than Perfect, dar și coach. Scopul ei este să te ajute să învingi vocea aceea critică interioară și să-ți creezi o viață pe care s-o iubești cu adevărat. Urmărește-o pe Instagram @DrELombardo.