În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce așteptările pe care ni le facem pot fi o sursă de dezamăgire și frustrare.
– Cum te ajută creativitatea să navighezi mai ușor prin furtunile vieții.


Fiind alături de pacienții mei în cele mai vulnerabile stări ale lor de durere și agonie, am fost privilegiată să fiu martora unor momente în care aceștia și-au găsit curajul și puterea de a se ridica deasupra împrejurărilor în care i-a adus viața. În plus, am observat că persoanele reziliente au anumite trăsături și o mentalitate care le diferențiază de restul oamenilor.

În copilărie, am remarcat cum răspundeau părinții mei la situații de criză. Am crescut în perioada unui război care a secerat vieți timp de aproape zece ani. Am fost martora momentelor în care părinții mei luau măsuri de siguranță pentru a ne proteja viața, dar se străduiau și să-și țină cumpătul. Uitându-mă înapoi la acei ani, acum pot să identific un tipar. Îmi este clar că persoanele reziliente au anumite trăsături comune, care ne oferă câteva indicii despre abordările care s-au dovedit eficiente atunci când trebuie să ne îndoim, dar să nu ne rupem, în fața adversităților.

Persoanele reziliente acceptă starea curentă

Starea curentă este un termen folosit în domeniul medical pentru a descrie starea inițială de sănătate a pacienților. De exemplu, tensiunea arterială a unui atlet este diferită de cea a restului oamenilor. Valoarea acestei tensiuni ar putea fi alarmantă pentru cineva care nu face mișcare în mod regulat, dar este normală pentru cei care practică sportul, pentru ca organismul lor să funcționeze în parametri optimi și în echilibru complet. Același concept îl putem aplica și vieții noastre. ”Normalul” tău poate fi diferit de al altei persoane, dar este al tău și tu ești cel care-l gestionează. Persoanele reziliente nu-și pun întrebări de genul ”De ce mi se întâmplă tocmai mie asta?”, ci acceptă starea de fapt și depun eforturi să o schimbe dacă sunt deranjați de ea.

Persoanele reziliente sunt flexibile

Să fii dispus să-ți schimbi planurile și să faci schimbări din mers este crucial pentru reziliență. Cei care s-au confruntat cu adversități știu că deseori viața nu decurge nici pe departe așa cum au plănuit, iar frustrarea de a refuza schimbarea reprezintă o sursă inutilă de burnout și epuizare.

Persoanele reziliente sunt dornice să învețe

Atunci când ne confruntăm cu diverse provocări și suntem nevoiți să facem față schimbărilor, avem nevoie de abilități noi pentru a putea gestiona și pentru a face față adversităților. Persoanele reziliente sunt dornice să învețe despre problema cu care se confruntă. Ele știu că, cu cât sunt mai echipate cu informație și fapte, cu atât vor lua decizii mai bune și vor înfrunta cu mai mult curaj situația.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Persoanele reziliente caută soluții

Atunci când viața ia o turnură neașteptată, putem alege să stăm și să ne plângem sau să căutăm soluții. Persoanele reziliente acționează rapid și caută soluții pentru a rezolva sau măcar pentru a îmbunătăți o situație. Nu-și irosesc energia lamentându-se că viața e grea și nedreaptă. Pun la bătaie timp, energie mentală și emoțională pentru a identifica soluții.

Persoanele reziliente sunt pline de resurse

Împrejurările neobișnuite implică măsuri neobișnuite. Cei care caută și identifică resurse se descurcă cu ceea ce au la îndemână, utilizând resursele disponibile cât mai eficient posibil. Cu toții putem funcționa și performa în situații ideale, dar să fii capabil să te descurci cu ce ai la dispoziție reprezintă diferența dintre aspirație și reziliență.

Persoanele reziliente sunt creative

Atunci când ne confruntăm cu încercări și traversăm furtuni, adesea trebuie să gândim mai puțin conformist și să venim cu soluții curajoase pentru a rezolva situația. Persoanele reziliente știu că trebuie să-și pună la treabă gândirea creativă pentru a se ajuta și pentru a se adapta. Cumva intuiesc ceea ce Einstein a formulat cu atâta acuratețe: ”Nu ne putem rezolva problemele apelând la același tip de gândire pe care l-am folosit atunci când le-am creat.”

Persoanele reziliente au așteptări realiste

Așteptările sunt ceea ce credem noi despre viitor. Fără să cadă în capcana pesimismului, persoanele reziliente știu că, atunci când au așteptări nerealiste, se pregătesc practic pentru dezamăgiri majore, care în final vor conduce la frustrare. Așteptările realiste sunt, practic, o repetiție mentală care ne ajută să fim mai pregătiți pentru ceea ce va veni.

Deși pentru cei mai mulți dintre noi, pandemia a venit la pachet cu un sentiment puternic de incertitudine, să trăiești fiecare zi așa cum vine nu este un concept nou. Cu toții avem nevoie de instrumente de reziliență pentru a rezista furtunilor vieții. Observând și înțelegând modul în care persoanele reziliente abordează adversitățile este o metodă eficientă de a învăța cum să ne construim puterea atât de necesară pentru a rezista furtunilor vieții astfel încât să ne îndoim fără să ne rupem.

Citește și:

Ghidul Thrive: cum îți construiești reziliența mentală în vremuri nesigure

Ghidul Thrive: cum să-ți construiești reziliența prin recunoștință

Author(s)

  • Pantea Vahidi

    instructor de reziliență, cercetătoare și ingineră

    Pantea ajută liderii din organizații să-și antreneze reziliența, să-și restabilească moralul și să aducă empatia și compasiunea în organizațiile din care fac parte. Folosindu-și experiența de inginer proiectant și pe cea de asistentă medicală, care a lucrat îndeaproape cu pacienții, Pantea a dezvoltat cursuri pentru a transforma epuizarea emoțională în libertate emoțională. Pantea predă cursurile Leading with Compassion și Health Equity la Universitatea din California, San Diego, unde este și membră a echipei de cercetare pe probleme de compasiune și empatie