În următoarele 3 minute vei afla:

– Care sunt cele mai populare activități sportive preferate de români. 
– Pe ce criterii își aleg românii clubul de fitness la care se decid să meargă. 


Știai că doar 6% din populația României practică o activitate sportivă? Ocupăm al treilea loc în Europa ca grad de obezitate, iar 11% din populaţie suferă de diabet. Dacă ne uităm la americani, cinci din 20 persoane practică în mod regulat o activitate sportivă, pe când în România doar una din 20.

Cei mai importanți factori pentru români atunci când decid la ce club de fitness să meargă sunt: apropierea de casă sau locul de muncă, activitățile oferite, calitatea serviciilor și prețul abonamentului.

Indiferent dacă-ți dorești să scapi de zece kilograme, să ai un abdomen tonifiat sau să-ți construiești o masă musculară, când vine vorba de fitness, obiectivul este să te antrenezi mai inteligent, nu mai greu. 

Pentru a vedea rezultate, în timp ce economisești timp, e bine să iei în calcul câteva aspecte:

  • combinarea tipurilor de antrenamente pentru diversificare și pentru a lucra mai multe categorii de mușchi. Dacă-ți place să ridici greutăți, încearcă să adaugi niște yoga în rutina de antrenament. Dacă-ți place ciclismul, adăugă câteva antrenamente de forță pentru zona superioară a corpului. Dacă alergarea este mai mult pe stilul tău, înscrieți-te la o clasă cardio.
  • antrenamente cu intensitate ridicată, cel mai bun mod de a arde grăsimi și de a reduce riscul apariției de diabet de tip 2 și a bolilor de inimă.
  • rutina: așa cum ne spălăm zilnic pe dinți, și mersul la sală trebuie să devină un obicei constant, din categoria alegerilor mici și inteligente.

Fiecare are propriile preferințe în ceea ce privește frecvența, tipul de exerciții, echipamentul și nivelul de fitness. Asta înseamnă că alegerea tuturor nu este aceeași. În ceea ce privește alegerea unei săli, trebuie să evaluăm locația, gama de echipamente, prețul, tipul de contract și accesibilitatea. Dar în loc să fii membru al unei săli de sport într-o singură locație, cum ar fi să ai acces la mai multe săli de sport, în mai multe locații?

Cum ar fi să poți economisi timp și bani și să ai acces la sala preferată, cu un singur abonament?

Am analizat piața de fitness din România și am creat un astfel de sistem – www.esx.ro, din dorința de a aduce un plus de valoare în industria activităților sportive și pentru a face mersul la sală simplu, inteligent și accesibil. Astfel, poți câștiga timp prețios. 

Ce înseamnă să mergi la sală inteligent?

  • Mergi la sala din drumul tău, oricând. Azi la sala de lângă casă sau de lângă birou, în weekend la o piscină.
  • Reînnoiești automat abonamentul, fără dureri de cap sau întrerupi oricând, cu un click.
  • Nu-ți place la o sală, mergi la alta, cu același abonament.
  • Economisești, plătind mai puțin decât pe un abonament obișnuit la o sală.
  • Nu cauți săli sau activități noi: le găsești în aplicație, incluse în abonament.
  • Primești bonus diverse programe de antrenament, nutriție, sau sfaturi motivaționale. 
  • Dacă nu folosești abonamentul în primele zece zile, poți să primești banii înapoi: simplu, rapid și fără întrebări.

În contextul pandemiei globale, sălile de fitness sunt printre singurele spații unde, pe lângă mișcare, poți să te relaxezi și să socializezi.

Interesul românilor pentru a merge la sală a început să crească semnificativ după perioada de izolare din 2020, pentru că oamenii n-au mai făcut sport, n-au mai ieșit din casă, au crescut în greutate, le-a crescut nivelul de stres, iar orientarea către mișcare a devenit tot mai necesară. În plus, ei nu mai urmăresc doar activitatea în sine, vor să se încarce și cu energia oamenilor din jur, a grupurilor din sălile sportive, să schimbe mediul de acasă. Prin urmare, românii sunt mai motivați să facă mișcare când merg la o sală decât dacă fac sport acasă, spre deosebire de anii trecuți.

Cele mai populare activități sportive rămân cele de fitness și cardio, în proporție de 70%, urmate de aerobic, yoga, dansuri, tenis de câmp, squash, escaladă, kickboxing, crossfit. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Recomandări de antrenamente și sfaturi de alimentație

Fie că vrei să slăbești sau să adaugi masă musculară, e nevoie să ai un antrenament inteligent, care să te ajute să-ți monitorizezi exercițiile, dar și să mănânci sănătos. 

Remus Boroiu, campion național la categoria Men’s physique în cadrul Campionatelor Naţionale de Culturism şi Fitness, cu peste zece ani de experiență în antrenamente și transformări cu clienții săi, recomandă:

  • atunci când vine vorba de nutriție, mănâncă mai multe legume, bea mai multă apă și fă zilnic mișcare: mergi pe jos zece kilometri, fă un antrenament de forță, kickbox, yoga, mergi cu bicicleta. Este foarte important să fii prezent și conștient atunci când te antrenezi și să creezi o conexiune minte-mușchi puternică. Asta e cheia pentru obținerea masei musculare.
  • în ceea ce privește alimentația, este un subiect delicat și fiecare persoană este unică, deci nu există sfaturi general valabile. Ce este important însă: să asiguri o sursă de proteină de calitate și un consum de legume la fiecare masă, iar alături de un antrenament constant și corespunzător scopului personal, vei ajunge cu siguranță să ai un corp de invidiat.

Pe lângă intrarea la săli, ESX oferă abonaților zeci de antrenamente pentru acasă și diverse programe educaționale de fitness și nutriție.

Pachetul de programe de antrenament și nutriție oferit prin abonamentul ESX conține două direcții: pentru slăbit și creșterea masei musculare.

  • Programul pentru slăbit cuprinde un antrenament pentru o perioadă de opt săptămâni, planuri alimentare cu 11 grupe de calorii, enciclopedia exercițiilor pentru șase săptămâni, zece antrenamente pentru abdomen, dar și rețete dulci, sănătoase. 
  • Pentru a crește masa musculară, prin aplicația ESX primești programul de antrenament ”Cum să îți atingi potențialul în mod natural” în 13 etape, un caiet de antrenament pentru 13 etape, planuri alimentare cu zece grupe de calorii și șapte meniuri pentru fiecare, enciclopedia exercițiilor pentru 21 de săptămâni, zece antrenamente pentru abdomen, zece rețete de peste 1.000 de calorii.

Aplicația ESX își propune ca pe viitor să integeze inteligența artificială și machine learning pe bazele de date, cu stilul de viață și comportamentul clienților, astfel încât să poată prezice posibile boli, în funcție de istoricul medical, alimentație, structura corpului etc.

Citește și:

Cum să-ți convingi corpul că sportul e benefic, chiar dacă doare

De ce să-ți faci timp pentru sport, începând de… azi!

Author(s)

  • Andrei Trofin

    antreprenor și fondatorul aplicației ESX

    Andrei Trofin a crescut într-o familie de antreprenori, ceea ce l-a determinat să aleagă același drum și nu se vede făcând altceva. Până la 33 de ani a terminat două facultăți, a construit de la zero patru companii în 14 ani de antreprenoriat, dintre care cu două a eșuat, iar din una a făcut exit. Ca antreprenor, a gestionat peste 100 de angajati și a atras venituri cumulate de peste 10 milioane de euro. De la începutul anului 2018 a lansat compania ESX, care deține o aplicație disponibilă pe iOS, Android și Huawei și o platformă web www.esx.ro, prin care oamenii pot cumpăra un abonament online recurent, care le oferă acces la peste 300 de cluburi sportive din România. Crede atât de mult în business-ul ESX încât vrea să-l facă cunoscut și americanilor, prima piață vizată fiind cea din California.