În următoarele 5 minute vei afla:
– Ce efecte neașteptate are folosirea telefoanelor mobile asupra mușchilor și scheletului.
– Cum sunt afectați copiii de timpul petrecut în fața ecranelor.
Tehnologia va rămâne, mereu, o parte importantă a existenței noastre. Studii diverse au arătat că aceasta are atât efecte pozitive asupra sănătății noastre mintale, cât și unele negative. Întâlnirea noastră cu tehnologia, în fiecare zi, este inevitabilă, iar cel mai bun lucru pe care putem să-l facem este s-o determinăm să lucreze în favoarea noastră și să ne ajute să ne recăpătăm starea de bine.
Nu mai există nici un dubiu: tehnologia îți afectează existența: de la știrile pe care le primești instant, cu o simplă apăsare de buton, la interacțiunile pe care le ai cu celelalte persoane din jurul tău. Și, chiar dacă tehnologia oferă oamenilor posibilitatea incredibilă de a primi niște informații care, în mod normal, ar fi fost inaccesibile, utilizarea ei în mod excesiv îți poate afecta serios sănătatea mintală.
Mai exact, riscurile asociate tehnologiei apar atunci când utilizarea ei se face fără nici un control. Este adevărat: în fiecare zi afli despre noi descoperiri, în toate domeniile, multe dintre ele datorate evoluției tehnologice. Însă, dacă vei înțelege în ce mod te afectează utilizarea excesivă a tuturor dispozitivelor, poți decide când, cum și cât o vei folosi. Iată care sunt cele mai importante efecte pe care le are tehnologia asupra sănătății tale mintale.
Efectele negative ale tehnologiei
1. Probleme cu somnul
Saju Matthew, medic de familie cu multă experiență, spune că expunerea excesivă la lumina strălucitoare a display-urilor de la telefon, computer sau tabletă poate duce la un blocaj al secreției acelor hormoni care te ajută să adormi. Așadar, este indicat să-ți stabilești o oră de culcare și să pui deoparte telefonul mobil și celelalte dispozitive.
Somnul este un element extrem de important pentru sănătatea ta: elimină toxinele care se adună în creier și permite organismului să se regenereze. Un somn agitat și de slabă calitate îți poate afecta dispoziția, cauzând stări de anxietate ce slăbesc capacitatea organismului de a se lupta cu bolile.
Așadar, nu poți să adormi pentru că ești curios ce a mai apărut nou pe internet? Nu poți să te concentrezi la treaba pe care o ai de făcut și nici să dai suficientă atenție relației tale pentru că ești permanent distras de ceva de pe telefon? Ei bine, acesta e un semn că tehnologia a preluat controlul asupra vieții tale, așa că n-ar fi rău să-ți faci o programare la psiholog.
2. Probleme emoționale
Chiar dacă, aparent, tehnologia te ține în contact cu lumea din jur, utilizarea ei excesivă te poate îndepărta de familie și de prietenii din viața reală. Te poate face să nu te simți în largul tău și să fii nemulțumit cu viața ta, mai ales prin comparație cu realizările celorlalți. Aceste emoții negative îți pot afecta dispoziția și te pot face să fii extrem de anxios și stresat.
Simptomele vor crește în intensitate pe măsură ce tu continui să fii dependent de social media și nu vor dispărea dacă nu vei căuta, la timp, un ajutor psihologic specializat. Dacă descoperi că utilizarea social media te face mai nervos, mai agresiv sau, dimpotrivă, devii tot mai distras, trebuie să încerci să recapeți controlul, reducând intervalul de timp pe care îl petreci online. De asemenea, în situațiile în care te confrunți cu cyberbullying sau ești tentat să faci lucruri nebunești doar pentru a avea parte de like-uri și share-uri, oprește-te un moment și regândește relația ta cu tehnologia și cu social media.
3. Suprasolicitarea digitală a ochilor
Ai din ce în ce mai des senzația de disconfort atunci când lucrezi la calculator sau te uiți pe telefon o perioadă îndelungată de timp? Este foarte posibil să suferi de suprasolicitarea digitală a ochilor. Aceasta se manifestă prin diverse simptome ca: ochi uscați, mâncărime, vedere încețoșată, dureri de cap, dificultăți de concentrare la citit, o sensibilitate tot mai ridicată la lumină. Alți factori care pot înrăutăți aceste simptome sunt lumina proastă din încăpere, display-urile neconforme, o distanță necorespunzătoare până la ecran.
O vedere proastă îți afectează munca de fiecare zi și chiar viața socială, ceea ce va duce la un efect negativ asupra sănătății tale mintale. Ca să mai reduci din această suprasolicitare digitală a ochilor, încearcă să petreci mai puțin timp în fața unui ecran și caută să ai o lumină cât mai bună în jurul tău.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
4. Probleme la nivelul mușchilor și oaselor
Există studii care arată că utilizarea smartphone-urilor pentru o perioadă îndelungată poate provoca probleme la nivelul nervilor, încheieturilor și tendoanelor din zona spatelui și mâinilor, ceea ce duce la afecțiuni musculo-scheletice. Atunci când te apleci să te uiți în telefon soliciți mult spatele, coloana și umerii. De asemenea, din cauza efectuării unor mișcări repetitive zi de zi poți avea parte și de leziuni la nivelul încheieturilor și mâinilor.
Simptomele la care trebuie să ai grijă sunt: umflături, rigiditate, amorțeală, reflexe diminuate și dureri variind de la intensitate medie la una severă. Cu toate aceste afecțiuni, cu siguranță munca de fiecare zi devine mult mai complicată. Și asta poate duce la depresie dacă nu ai parte de sprijin, rapid. Așadar, dacă simți durere, de orice fel, atunci când folosești tehnologia, încearcă să menții o postură corectă în timp ce lucrezi și să iei pauze dese pentru a te relaxa. Dacă problemele persistă, consultă neapărat un medic.
5. Copiii și tehnologia
Adulții nu sunt singurii care suferă de pe urma utilizării excesive a tehnologiei: aceasta poate afecta, într-o egală măsură, sănătatea mintală a copiilor și a adolescenților, pentru că ei petrec mult timp uitându-se la televizor, jucând jocuri video și utilizând tot felul de gadgeturi electronice.
Prea mult timp petrecut în fața ecranelor poate duce la dificultăți de somn și probleme de comportament în cazul celor mici. Apoi, în ceea ce-i privește pe tineri, performanțele scăzute și lipsa creativității pot fi legate, de asemenea, de folosirea excesivă a tehnologiei.
Pentru a controla efectul negativ al tehnologiei asupra copiilor și adolescenților, folosește următoarele recomandări făcute de Academia Americană de Pediatrie:
- redu intervalul de timp în care copiii urmăresc programe educaționale, pe un ecran, la 18-24 de luni;
- în cazul copiilor cu vârste între 2-5 ani, redu vizionarea programelor non-educaționale la 1 oră în zilele săptămânii și la 3 ore în timpul weekendului;
- încearcă să inoculezi copiilor mai mari de 6 ani obiceiuri sănătoase în ceea ce privește petrecerea timpului în fața unui ecran;
- folosește tehnologia în folosul tău: ține legătura cu familia și prietenii și îmbunătățește-ți creativitatea;
- ajută-ți copiii să deprindă și alte aptitudini – muzică, artă, sport – orice nu implică un ecran.
6. Efectele pozitive ale tehnologiei
Cu peste 800 de aplicații dedicate în mod special sănătății mintale, tehnologia a făcut ca terapia să fie mult mai accesibilă. Unele dintre aceste aplicații oferă informații valoroase despre cum îți poți îmbunătăți starea de spirit ori de câte ori simți că te apucă depresia. Aplicațiile sunt fie gratis, fie costă destul de puțin, astfel încât multe persoane pot avea acces la ele.
Mulți oameni trăiesc în zone aflate la distanță de marile centre urbane și, prin urmare, pot accesa un sistem de consultații doar online. Evident, o aplicație nu poate ține locul unei consultații reale pacient-doctor, însă, strângând diverse date, aplicația poate da profesioniștilor din domeniul sănătății mintale informații vitale despre starea psihică a unei persoane.
Imaginează-ți o lume fără tehnologie. Să ai parte de interacțiuni sociale, de sfaturi profesionale sau de lucruri care să-ți crească starea de bine ar fi aproape imposibil în condițiile restricțiilor actuale ale pandemiei. Astfel, nu e o surpriză să aflăm că pandemia a dus la creșterea numărului de relații virtuale pe diverse platforme sociale. Și, mai ales, a oferit posibilitatea multor website-uri să se dezvolte și să ofere suport social.
Cum optimizăm folosirea tehnologiei pentru a ne îmbunătăți sănătatea mintală?
N-ai nevoie de nicio ghicitoare să-ți spună că tehnologia va continua să schimbe lumea. Așa că, în loc să exploatezi descoperirile tehnologiei până în acel punct în care aceasta devine periculoasă pentru sănătatea ta, poți mai degrabă să cauți noi modalități de a-i spori forța, astfel încât să te ajute să-ți îmbunătățești starea de sănătate. Iar acest lucru poate fi realizat atât utilizând dispozitive pe care le porți cu tine (telefoane, ceasuri, brățări), cât și apelând la aplicații de sănătate – toate acestea în timp ce te bucuri de avantajele care vin odată cu timpul petrecut cu prietenii tăi din viața reală.
Citește și:
Bateria telefonului: o nouă sursă de anxietate
Felul în care lucrăm s-a schimbat: cum să-ți menții concentrarea în era digitală