Șerban Pavlu, actor:

Sunt foarte recunoscător cărților pe care le-am citit, iar în perioada asta am avut răgaz și pentru lectură. Deși, cine citește citește constant. Poți sacrifica cinci sezoane de serial și să citești două cărți în schimb. Citesc atât lucruri noi, cât și cărți pe care le-am citit când eram puști și acum vin cu noi înțelesuri. Viața mi-a schimbat-o nu o carte, ci suma cărților citite. Lumea mi-a vorbit mie prin cărți, le-am descoperit repede și cred că, dacă nu făceam teatru, mi-ar fi plăcut să scriu.

Maria Coman, jurnalistă:

”Mary Poppins”. Pentru că eu, în continuare, cred că există magie. Pentru că, datorită ei, mi-am dorit îngrozitor să ajung la Londra. Pentru că Anglia a fost, pentru mine, așa cum mi-am imaginat-o din ”Mary Poppins”. Apoi, ”Marți cu Morri”. E o carte puțin cunoscută, din păcate. Și, de fapt, cred că cele mai multe dintre cărțile pe care le-am citit s-au adăugat undeva în cine sunt eu acum. ”Splendida cetate a celor 1000 de sori” și ”Un bărbat pe nume OVE” și cărțile lui Irvin Yalom. Aș putea să înșirui zeci, probabil, mai bine mă opresc. 

Ada Condeescu, actriță:

Magicianul lui John Fowles sau Laur, cartea lui Evgheni Vodolazkin, mi-au adăugat lucruri în mine. Am o carte la care revin, Eseuri morale, scrisă de Petru Creţia. Sunt nişte eseuri despre viaţă, despre tristeţe, despre bucurie, acolo revin. E o carte foarte-foarte frumoasă.

Petronela Rotar, scriitoare:

Toate cărțile pe care le-am citit (și sunt foarte multe!) mi-au schimbat viața. Dar au fost câteva esențiale, desigur, citite într-un anume moment când aveam mare nevoie de ele și nici măcar nu știam. Începând cu Cioran, numai bun la vârsta adolescenței, când simți că nimeni nu-ți înțelege drama mai bine decât el. Sau cu Biblia, citită în preadolescențā, când aveam nevoie de un loc din care să apuc viața. Știu că e tentant să spui că un anume lucru sau o anume carte ți-a schimbat viața, însă în realitate lucrul acesta nu prea se întâmplă. Adevărul e că creierul nostru (și deci viața noastră) e într-o continuă schimbare și fiecare lucru citit, făcut, întâmplat contribuie la cine suntem.

Marius Manole, actor:

Nu există o carte care să-mi fi schimbat viața. Sau poate că da. „În sfârșit nefumător. Metoda ușoară” a lui Allen Carr, care m-a ajutat să mă las de fumat. 

Sore, artistă:

Nu știu dacă mi-au schimbat viața, însă știu că m-au impresionat „De veghe în lanul de secară” și „Minciuni pe canapea”. Le recomand tuturor.

Marius Vizante, actor:

Ar fi simplu să spun un titlu, dar eu cred că nu e așa. Schimbările nu sunt bruște și fundamentale, cel puțin nu la mine. De fapt, schimbarea reprezintă o sumă de acumulări pe care nici nu știi că le-ai făcut și odată le vine momentul, ca în cazul umplerii paharului. În consecință, nu pot spune un titlu, dar pot spune mai multe. Crimă și pedeapsă, Idiotul, Laur, Portretul lui Dorian GreyCântăreața cheală a lui Eugen Ionescu, citită în adolescență. A fost un boom pentru mine, atunci. Mi-a schimbat perspectiva și m-a făcut să plonjez într-un mod de a gândi pe care nu știam că-l pot accesa.

Cătălin Frâncu, fondator dexonline.ro:

Cred că multe cărți m-au format într-un fel sau altul și e greu de ales un maxim absolut. Dacă ar fi să aleg una, aș alege Gena egoistă. Este prima dintre cărțile lui Richard Dawkins pe care am citit-o și prima care m-a învățat cum funcționează știința și cum să mă ancorez în ea pentru înțelegerea lumii. Școala românească este foarte dogmatică. Este bună la predarea formulelor matematice, dar aceea e partea simplă, indisputabilă. Școala este deficitară la predarea științelor naturii (fizica, biologia, chimia etc.). Le servește elevilor starea curentă a teoriei și le spune „acestea sunt adevăruri imuabile, ia-le și învață-le pe dinafară”. Dar la fel de important ar fi să-i învețe pe elevi cum s-au născut aceste teorii, ce alte teorii au existat înaintea lor, cum au fost infirmate sau modificate. Mai mult decât teoriile în sine, elevilor le este necesară metainformația că teoriile nu sunt niciodată considerate adevărate, ci doar încă neinfirmate și mai probabile decât explicațiile alternative. Este singura armă pe care o avem, colectiv, împotriva șarlataniei și a pseudoștiinței. Din Gena egoistă am aflat prima oară aceste noțiuni, pe care ulterior le-am reîntâlnit în multe alte cărți.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Gáspár György, psihoterapeut:

Relaţia mea cu cărţile a pornit foarte greu în viață, nu mi-a plăcut deloc să citesc în copilărie, iar acum am o relaţie foarte intimă cu cărţile. Sunt multe, însă o carte care mi-a schimbat puţin perspectiva asupra vieţii este Alchimistul, a lui Paulo Cohelo. A reuşit să surprindă în cuvinte foarte simple nişte adevăruri pe care le trăim cu toţii.  

Paula Seling, cântăreață:

Greu de spus. Fiecare carte citită a schimbat câte ceva, dar nu cred că viața, cu totul. De exemplu, acum citesc Ishmael de Daniel Quinn și este o carte incredibilă, care are toate șansele să se înscrie în această descriere. 

Corina Caragea, jurnalistă:

N-aș spune chiar că mi-au schimbat viața, însă sunt două cărți pe care le-am citit în copilărie și care mi-au rămas în minte și în suflet: Singur pe Lume și Micul Prinț.

Dragoș Bucur, actor:

Nu mi-au schimbat viața cărțile, dar sunt câteva care m-au impresionat tare. În copilărie, am devorat Winetou și Legendele Olimpului, iar la adolescență și la maturitate am descoperit cărțile science-fiction. Și, printre ele, se află pe primele locuri Dune, seria Marte și Fundația.

Oana Giurgiu, producătoare:

Îmi pare rău dacă dezamăgesc, dar nu mi-au schimbat viaţa nicio carte şi niciun film. Uite, aş putea spune că schiul (învăţat la bătrâneţe) m-a ajutat într-un moment de cumpănă şi că m-a distrat că atunci am citit Accidentul lui Sebastian şi mi-am zis: „Ia uite, dacă aş fi citit cartea asta mai devreme, aş fi ştiut că schiul îţi poate salva viaţa”. De fapt, sunt mai mulţi oameni care au apărut pe neaşteptate în calea mea şi care mi-au schimbat viaţa.

Diana Cosmin, jurnalistă:

Este o listă lungă de cărți care au contribuit, fie și cu câte o singură idee valoroasă, la ceea ce sunt azi. Totuși, dacă ar trebui să aleg o carte care a venit exact la momentul potrivit în viața mea, ea ar fi seria „Simplității”, scrisă de Dominique Loreau. ”Arta simplității”, ”Arta esenței”, „Arta frugalității” și tot așa. Loreau este o autoare franceză care a trăit în Japonia și scrie despre simplitate printr-o prismă duală: spirit pragmatic franțuzesc și minimalism japonez. Am descoperit-o într-o perioadă a vieții în care-mi doream efectiv să sorb simplitatea ca pe apă, să-mi fac plinul cu ea. Viața mea mi se părea nespus de aglomerată și de complicată și avem nevoia fizică de puțin, de „minimal”, de simplu. A fost una dintre acele lecturi care nu promite mult, dar care se dovedește a fi ca un pahar de apă pentru un om însetat. O recomand în continuare pe Loreau, are o scriitură poetică și rafinată și este o lectură necesară pentru oamenii secolului nostru.

Cristian Onețiu, antreprenor:

Au fost mai multe, dar cred că cea mai importantă este Eficiența în 7 trepte, de Stephen Covey. Am citit-o la 19 ani, tradusă de mână, nu era încă apărută în română. O aveam pe două sau trei caiete mari de matematică.  Această carte mi-a deschis ochii spre o nouă realitate, pe care noi cu toții, nu o știam. Exprimarea din carte și ideile erau total altfel. Poate cel mai important lucru pe care l-am înțeles atunci a fost capitolul 2: Begin with the end in mind – „Începe întotdeauna cu sfârșitul în minte”. Și cred că am antrenat această idee permanent, pentru că întotdeauna, când m-am apucat de ceva, am pornit cu viziunea până unde puteam vedea în viitor. Și cred că asta a atras în timp oamenii care voiau să contribuie la călătorie, nu doar azi. E ca la o mașină la care setezi pe GPS destinația și ea încearcă să meargă cu oamenii din interior spre acea destinație.

Citește și:

3 lecții de aplicat în viața de zi cu zi de la 3 actori de succes

10 cărți pe care să le citești în 2020