În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce managementul vieții poate fi comparat cu conducerea unui automobil.
– Când poți să spui că ești cu adevărat liber.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Anca Maftei: Dincolo de instinctul specific oricărei ființe de a face saltul spre viața și trezire, pe mine mă înalță sentimentul de recunoștință pentru tot ceea ce experimentez. Sunt fascinată în fiecare zi de miracolul vieții ce se manifestă prin corpul și inima noastră. Sunt încântată de tot ceea ce explorează simțurile mele, dar și mai mult de ce se întâmplă în interior, când simțurile sunt închise – anume în meditație. Pe scurt, starea de a fi și bucuria ce vine din asta. 

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

A.M.: Întotdeauna am foarte multe de făcut. Deși nu este idealul, pentru mine acum funcționează sistemul acesta: le-am pus pe categorii (relația cu clienții, studiu și creație, cuplu, familie, prieteni, hobby-uri) și inclusiv pe segmente orare, astfel că intenția mea este să nu acapareze vreuna dintre categorii prea mult timp și spațiu în detrimentul alteia. Sunt atentă să nu mă afund prea mult în studiu și în partea de creare a cursurilor și programelor mele educaționale, pentru că în trecut am avut tendința de a fi sută la sută acolo, fără a-mi prioritiza nevoile și propria persoană. Acum vreau să cred că am atins un anume echilibru instabil în direcția asta. 

Când am foarte multe de făcut, mă împac cu ideea că e posibil să nu termin la timp anumite sarcini și sunt conștientă că nu este absolut necesar să fac asta, că și mâine este o zi și, mai ales, că e un timp pentru toate. Toate se întâmplă la timpul lor. 

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

A.M.: Când îți asumi întreaga responsabilitate pentru tot ceea ce se întâmplă în și cu viața ta, ești cu adevărat liber. Secretul este să știi că tu ești creatorul vieții tale, că tu-ți poți modela realitatea, că tu poți manifesta ceea ce-ți dorești să experimentezi și că poți să integrezi suferința și nefericirea în toate formele lor. Tot ce ai de făcut este să devii conștient de cine ești cu adevărat, de părțile care formează personalitatea ta și, mai ales, să fii în armonie cu acestea. 

Cu cât devii mai conștient că nu ești tu cel care suferă, ci doar o anume parte din psihicul tău, cu atât ai mai multe șanse să te manifești la nivelul esenței ființei tale, anume al Sinelui tău. 

La nivelul Sinelui oricăruia dintre noi –  există toate caracteristicile și atributele care ne pot garanta starea de bine și această “viață mai bună”- calmul, încrederea, conexiunea, curiozitatea, compasiunea, curajul, creativitatea. Aceste aspecte sunt deja în esența ființei tale, tot ce ai de făcut este să integrezi norii care umbresc acest soare interior ce ești tu deja. 

Norocul nostru (dacă ar exista așa ceva) este că putem învăța să ne manifestăm la acest nivel real, la nivelul adevărului ființei noastre și că este și simplu și la îndemână să facem asta.

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

A.M.: Sunt conștientă că anumite părți din mine simt asta, au aceste stări, pentru că, dacă eram la nivel de Sine, nu aveam cum să experimentez altceva decât calm și bucurie. Așa că merg înăuntrul meu să lucrez cu aceste părți, acești copii și adolescenți din personalitatea mea care au nevoie de atenția mea și care au preluat (cum obișnuiesc să spun eu) tronul conștiinței mele. E ca și cum anumiți copii din ființa noastră se urcă la volanul mașinii ce suntem noi și ne conduc în varii moduri, care mai de care mai bizare, pe drumul existenței noastre.

E important să devenim conștienți și să preluăm frâiele acestui autoturism, altfel încât să putem spune cu fermitate că nu ne-a trăit viața un copil de doi sau cinci anișori. 

Așa că, pentru a răspunde întrebării într-o maniera mai concisă, lucrez cu mine, merg în interior, fac diferite exerciții, dacă le pot spune așa, pentru a redobândi calmul și iubirea ce suntem de fapt. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

A.M.: Perspectiva modului meu de lucru (am dezvoltat o metodă terapeutică numita Integrative Self Process – ISP) are ca fundament ideea incluziunii totale a tuturor aspectelor ființei. Așadar, eu nu recomand ”să scăpăm” sau ”să eliminăm” nimic din ființa noastră, nici măcar acele părți pe care le judecăm și pe care le-am dori dispărute, de la un anumit nivel. 

Din experiența mea de lucru de 18 ani pot sa afirm cu tărie că tot ceea ce exclud din viața mea, din ființa mea, din familia mea sau oricare alt sistem viu va reveni într-o altă formă, eventual accentuată, în cele din urmă. Pentru că nimic nu poate fi cu adevărat exclus.  

Aceste gânduri așa-zis “rele” sunt, de fapt, niște părți ale ființei noastre, eventual niște copilași care întotdeauna au ca intenție profundă să ne apere. Din experiența mea profesională și din toată pregătirea mea, am observat că toate părțile ființei noastre ne vor binele. Chiar și când acestea manifestă aceste gânduri care duc de multe ori la ceea ce specialiștii numesc anxietate sau depresie, intenția acestor părți este de a ne proteja, de a nu mai trece prin diferite experiențe dureroase și așa mai departe. 

Așa că, cu cât suntem mai obișnuiți să oferim dragostea și compasiunea noastră acestor părți din ființa noastră, cu atât ne va fi mai simplu să manifestăm optimism și armonie la nivel emoțional. Pentru că, spre deosebire de foarte multe alte perspective din psihologie, în metoda mea de lucru, care reunește mai multe școli terapeutice de ultimă generație, toate aspectele pe care noi le căutăm în afara noastră, este demonstrat științific că se află deja în interiorul nostru. 

Deci tot ceea ce noi căutăm, precum pacea, iubirea, echilibrul sau armonia, sunt deja în esența ființei noastre, noi nu trebuie să facem nimic pentru a le obține, doar să devenim conștienți de aceste părți și să le armonizăm.

Toată nefericirea noastră este cauzată inconștient de aceste aspecte ale personalității noastre. Cu cât suntem mai mult Sinele nostru, cu atât suntem mai fericiți. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

A.M.: Atunci când simt oboseala și că nu mai pot fi prezentă în relația mea sau cu clienții mei,  atunci încep să realizez că acționez mai mult de la nivelurile inconștiente, de la nivelul acestor părți din ființa mea și fac ceea ce am nevoie pentru a reveni la starea mea naturală. 

Mi s-a întâmplat să ajung foarte aproape de burnout, meseria mea fiind prin definiție una intensă din punct de vedere emoțional, așa că am învățat să mă pun pe mine pe primul loc (sau măcar pe al doilea), să am grijă de mine și să pun o limită mai ferma vizavi de numărul de clienți pe care-l pot vedea într-o anumită zi. 

TG: Ce sfat i-ai da adolescentei care ai fost?

A.M.: I-aș spune că este perfectă exact așa cum este, că nu este singură, chiar dacă așa se simte în acele momente, că eu sunt alături de ea și că voi fi în toată viața asta și i-aș spune să se bucure de tot ceea ce are și tot ceea ce este, pentru că ăsta este, de fapt, motivul pentru care suntem aici. 

TG:  Spune-ne o mică schimbare pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

A.M.: Am făcut mai multe schimbări în ultimii ani, tocmai ca să mă conectez mai bine cu ceilalți, pentru că celălalt sunt eu, dintr-o perspectivă aprofundată.

Așa că schimbarea primordială ține de lucrul cu sine, pentru că odată ce ai ajuns să manifești cât mai mult această lumină interioară, automat toate relațiile tale se transformă, începând cu relația primordială, adică relația pe care o ai tu cu părțile tale, cu tine.

Pentru mine este extrem de important să meditez și să lucrez cu mine în fiecare zi, iar o altă schimbare pe care pot să spun că am făcut-o este să limitez numărul de terapii și să adaptez ora la care plec de la cabinet. 

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

A.M.: Da, meditez în fiecare zi, abordez mai multe forme de meditație, lucrez cu mine mai ales cu instrumente din  perspectiva ultimei mele școli de psihoterapie: Internal Family Systems (IFS, fondată de profesorul și mentorul meu, Richard Schwartz, Președintele departamentului de psihologie de la Universitatea Harvard). 

TG: Care este cartea care ți-a schimbat viața?

A.M.: Sunt deosebit de multe, pentru că asta este una din pasiunile mele definitorii, dar o să numesc câțiva dintre mentorii mei: Bert Hellinger, Lester Levenson, David Hawkins, pentru că nu pot alege o singură carte. Oricare dintre operele acestora este calea către transformare interioară și sunt sigură că poate schimba viața oricărui om simpla parcurgerea a uneia dintre acestea.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante? 

A.M.: Au fost cu siguranță câteva, așa cum probabil se întâmplă în viața fiecărui om, iar alegerea cea mai importantă pe care am făcut-o vreodată a fost cea în care mi-am urmat sufletul și nu mintea, care-mi spunea cu totul altceva. Asta se întâmplă de foarte multe ori în interiorul nostru, așa că e foarte important să știm când ne vorbește vocea intuiției și când vorbesc aceste părți, specifice mentalului; dar și asta se învață tot prin exercițiu.

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

A.M.: Ultima dată când am simțit că am eșuat a fost raportat la data la care credeam c-o să am gata ultimul meu curs experiențial online: Secretele unei vieți fără stres și anxietate.

Dat fiind că este necesar lucrul într-o echipă pentru a aduce aceste produse ale sufletului meu la un nivel dorit, bineînțeles că au apărut diferite obstacole și n-am reușit să livrez produsul final la momentul la care am promis și-mi asum asta. Dat fiind că metoda mea de lucru se bazează pe acceptarea necondiționată a tot ceea ce este, evident că am lucrat cu mine, astfel încât să accept că, până la urmă, orice moment dificil nu face decât să ne aducă mai aproape de ceea ce suntem. Sigur că una vrea mintea noastră și, de multe ori, alta manifestăm în realitatea imediată, dar e foarte important să știm să spunem “da” la tot ceea ce se află în fața noastră, pentru că asta este singura formă în care putem cu adevărat să schimbăm ceva. Tot ceea ce respingem atragem în viața noastră și tot ceea ce ne dorim se îndepărtează de noi. 

Așa că am renunțat la dorința mea de a se întâmpla lucrurile după cum voia o parte din mine și le-am lăsat să se desfășoare în ritmul natural.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

A.M.: Mă rog și citesc întotdeauna înainte să merg la culcare.

TG:  Împărtășește-ne un citat care te motivează.

A.M.: Sunt foarte multe, dar cele mai aproape de sufletul meu sunt ale mentorului meu, Lester Levenson. Voi lăsa un scurt pasaj din una din conferințele sale:

Dragostea este un sentiment de dăruire, fără nicio așteptare de primire pentru dăruire. Este o dăruire foarte liberă și este o atitudine care este constantă. Dragostea nu variază, și nici tipul de de iubire despre care vorbim. O aplicăm tuturor. Ne iubim familia ca atare, așa cum iubim străinii. Poate suna ciudat, dar este adevărul. În măsura în care suntem capabil să iubim străinii, în aceeași măsură suntem capabil să ne iubim familia. Conceptul de posesie este exact opusul sensul iubirii. În dragoste, nu există niciodată o reținere, o împrejmuire sau ceva de genul acesta. Dragostea conține un sentiment de eliberare a celor pe care îi iubim. Vrem ca celălalt să aibă ceea ce-și dorește. Cel mai bun exemplu este iubirea unei mame pentru un copil. Acceptarea este un alt cuvânt pentru o iubire. Când iubim oamenii, îi acceptăm așa cum sunt. O stare constantă de recunoștință însoțește o stare de iubire completă. Suntem recunoscători pentru tot. Iubirea nu este doar un sentiment, dragostea este o putere extraordinară. Iubirea nu este altceva decât Sinele despre care vorbim”.

TG: Există o persoană care este un role model pentru tine?

A.M.: Sunt foarte multe persoane. Dincolo de mentorii mei, de maeștrii mei spirituali, de profesorii mei, de partenerul meu, de prietenii și clienții mei, fiecare ființă umană este un model pentru mine dintr-un anumit punct de vedere. Îmi orientez constant atenția pentru a putea vedea ceea ce este frumos și bun în fiecare dintre oamenii din viața mea. Viața ta și tot ceea ce te înconjoară nu este altceva decât o oglindă a interiorului tău, a conștientului și inconștientului tău. Ceea ce-ți place la ceilalți – conții și tu într-o mai mică sau mare măsură. Depinde doar de tine ce dorești să manifești și să dezvolți în ființa ta, dar fii sigur că, odată ce apreciezi ceva la o altă ființă, acel aspect este și în tine.

TG: Ce iei cu tine, oriunde ai pleca?

A.M.: Din lumea materială – cu siguranță telefonul, am ajuns cumva la un nivel la care suntem aproape dependenți de acest dispozitiv, pentru că aici îmi susțin preponderent comunicarea cu oamenii din viața mea. Iar la nivel metafizic, “mă iau pe mine”, pentru că știu că la nivel de Sine se găsește totul, și, mai mult decât atât, de fapt nu plecăm niciodată nicăieri, doar suntem. Împreună mereu.

Anca Maftei este psihoterapeut integrativist, psihoterapeut Internal Family Systems (Harvard University), autoare a mai multor programe de evoluție personală, hipnoterapeut, facilitator de workshopuri transformaționale prin metoda constelațiilor familiale și sistemice și, nu în ultimul rând, creatoarea propriei sale metode terapeutice Integrative Self Process, o modalitate de lucru unică în lume, revoluționară și extrem de eficientă, care ajută la vindecarea în profunzime și transformarea persoanei care o experimentează. Pe Anca o poți găsi aici: https://ancamaftei.ro

Citește și:

Dana Olariu, psihoterapeut: ”Mi-au trebuit ani să învăț să-mi dau pauză”

Petronela Rotar: ”Mintea e un mecanism complicat și pervers”

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.