În următoarele 4 minute vei afla:

– De ce nu ai amintiri mai detaliate ale copilăriei tale.
– De ce citirea jurnalului unui copil e un gest invaziv.


Când suntem mici luăm totul ca atare, iar părinții sunt portalul prin care înțelegem lumea. Drept urmare, probabil că nu ți-ai dat seama că familia ta este toxică până n-ai văzut cum interacționează alți oameni cu părinții lor, sau până n-ai citit articole pe tema asta.

În același timp, poate ai observat că lucrurile pe care tu le găsești complicate sunt aparent simple pentru prietenii tăi și, pe măsură ce compari poveștile, evenimentele din viața ta par fundamental diferite de experiențele celor din jur. Părinții toxici se pot înfățișa în mai multe forme și dimensiuni. Unele sunt mult mai rele decât altele, dar toate sunt periculoase. Acestea fiind spuse, acum, ca adult, dacă te uiți în urmă încercând să-ți dai seama dacă lucrurile cu care te-ai confruntat în timpul dezvoltării au fost cu adevărat toxice sau nu, poate ar trebui să iei în considerare ceea ce nu-ți amintești.

Dacă ai avut o copilărie marcată de traumă, probabil n-ai experimentat lucrurile enumerate mai jos în copilărie, așa cum au făcut-o celalți. Iar lipsa acestor amintiri ar putea, în ansamblu, să indice faptul că ai fost crescut de o familie toxică. 

Deși punctele de mai jos invită la mai multă introspecție, indiciile îți pot divulga dacă ești pe drumul cel bun, sau nu.

1. Nu-ți amintești să te fi simțit confortabil și în siguranță acasă

Când erai mic, erai mereu în gardă atunci când erau ai tăi acasă? Ai fi preferat să fii singur? Ai fost întotdeauna anxios în legătură cu cine ar fi venit în vizită și în ce stare ar putea fi părinții tăi?

2. Nu-ți amintești emoția confidențialității

Când erai copil, părinții tăi îți verificau la sânge totul, de la note la orele de joacă? Crezi că ți-ar verifica telefonul azi, ți-ar citi e-mailul, jurnalul, sau au făcut-o deja? Dacă da, probabil individualitatea ta a fost compromisă din fragedă pruncie.

3. Nu-ți amintești să te fi simțit ascultat

Părinții tăi nu te-au auzit niciodată. Când ai avut ceva de mărturisit, n-ai reușit să le împărtășești evenimentul respectiv, fie că a fost vorba de o mică victorie sau de bullying. Dacă ei n-au fost dispuși să te asculte niciodată, nu vei avea aceste amintiri.

4. Nu-ți amintești nici un moment în care părinții tăi și-au cerut scuze

Dacă ai dat click pe acest articol, probabil părinții tăi te-au rănit foarte mult și chiar te-au făcut să te simți îngrozitor uneori, dar n-au spus niciodată că le pare rău în legătură cu asta, sau nu și-au cerut scuze. Nu au crezut niciodată că meriți scuze și, drept urmare, nu le-ai primit niciodată. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


5. Nu-ți amintești să te fi exprimat liber

Ai fost o fire timidă, introvertită și te-ai simțit mereu intimidat de ideea de autoritate? La acel moment, trebuia să fii cine voiau părinții tăi pentru a supraviețui și chiar și pentru a fi apreciat, deci a fost o rezolvare practică a problemelor. Însă probabil îți amintești că, dacă voiau să te îmbraci într-un anumit fel și să faci anumite lucruri, trebuia să faci asta pentru a primi un “bravo”.

6. Nu-ți amintești laude din partea familiei

Ai reușit la facultate sau ai absolvit cu notă maximă? Ai fost apreciat de profesorii tăi? Dacă mediul tău a fost toxic, probabil nu-ți amintești să fi primit nici măcar un “bravo” pentru aceste performanțe. Poate, din contra, ai avut parte de critici și de comparații. Părinții toxici au această trăsătură în comun: indiferent ce-ai realiza, ei nu-ți recunosc meritele.

7. Nu-ți amintești nici un moment în care te-ai simțit cu adevărat îngrijit

Dacă părinții tăi n-au dispus de energie și de dragoste, n-ai simțit niciodată cu adevărat că ai fost îngrijit corespunzător. Ei au făcut și au spus întotdeauna lucruri care au făcut să-ți pară că nevoile lor sunt mai stringente decât ale tale, iar tu trebuia să te adaptezi.

Dacă n-ai aceste amintiri, probabil că trebuie să stabilești niște limite sănătoase cu părinții tăi, astfel încât să poți deveni persoana care îți dorești să fii!

Citește și:

10 comportamente toxice ale părinților care determină copiii să devină adulți disfuncționali

Ce înseamnă să fii un ”părinte prezent” și de ce este asta atât de important?

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.