În următoarele 5 minute vei afla:

De ce este important să-ți planifici fiecare zi în parte.
Cu cine trebuie să înceapă lista priorităților tale.


Pentru că 5 pare un număr magic când vorbim despre sfaturi, idei de implementat, propuneri și soluții, am pregătit și de data aceasta pentru tine 5 idei cu acțiuni pe care să le incluzi în viața ta de zi cu zi, pentru a te apropia de succes și de bani. 

Când vine vorba despre succes și bani, îi urmărim pe cei care deja le au, apoi încercăm să vedem ce i-a dus acolo. Luăm din lista lor de acțiuni cele care ni se potrivesc, le adaptăm la felul nostru de a fi, apoi ne punem pe treabă. Totuși, de multe ori, anumite acțiuni se repetă la oamenii de succes așa că ar fi indicat să începem cu acelea. Așadar, să le luăm pe rând:

1. Planificarea fiecărei zile în parte

Orice lucru important este planificat, fie că e vorba de lansarea unei rachete, a unui nou model iPhone, a unui nou serviciu de transport sau a unui proiect la locul tău de muncă. 

De ce consideri că viața ta nu e la fel de importantă? Fiecare zi din viața ta este importantă. Nu poți știi care va fi ziua în care ceva senzațional se poate întâmpla, ceva ce îți va schimba viața pentru totdeauna, sau va schimba viețile celor din jur, ceva care îți va aduce o idee de succes sau pur și simplu îți va adăuga în memorie o amintire care să te bucure. 

Timpul trece mult prea repede, azi e luni și parcă peste cinci minute e duminică seara și îți pregătești hainele pentru o nouă săptămână. Fă ca timpul să conteze, între luni dimineața și duminică seara fă ca lucrurile să aibă sens. 

Succesul vine în drumul celor care îl ademenesc, a celor care se pregătesc și sunt acolo la momentul potrivit când șansa le iese în drum.  

Începe-ți ziua cu câteva minute de liniște și planifică-ți acțiunile de peste zi, așa vei înțelege ce are sens și ce nu, dacă te aglomerezi prea tare sau ai putea să mai adaugi ceva ce contează pentru tine și fericirea ta. Ține-ți o agendă, o să devii mai organizată, o să îți crești eficiența și rezultatele, cu efort mai mic vei obține mai mult.

2. Rutina 

Oamenii de succes au o rutină clară, fac cam aceleași lucruri, în același fel, iar și iar. De ce? Nu pentru că sunt leneși sau pentru că nu au imaginație, ci pentru că știu că așa vor avea energie mai multă pentru ceea ce contează. 

S-a scris mult despre faptul că Steve Jobs se îmbrăca fix la fel, în fiecare zi cu același model de haine, an după an, blugi și o bluză neagră, și nu pentru că n-avea bani ci pentru că nu dorea să-și piardă timp și energie în fiecare zi cu alegerea hainelor. Hai, fiți sinceri, cât timp stați în fața unui dulap cu haine și vă gândiți că niciodată nu aveți cu ce să vă îmbrăcați? Sau care era cravata care mergea la fix cu cămașa asta?

Creierul are capacitatea de a memora lucruri și de a genera scurtături pentru diferite acțiuni, tocmai pentru a conserva energia. De câte ori nu v-ați întrebat în drum spre muncă dacă ați închis ușa de la casă sau dacă ați scos fierul de călcat din priză? V-ați întors uneori și totul era la locul lui, pentru că deja faceți multe lucruri ”pe pilot automat”, acestea au devenit o rutină și nu mai aveți nevoie să alocați energie pentru a le gândi de fiecare dată. 

Stabiliți-vă anumite obiective în planul zilnic și transformați-le în rutină, țineți-vă de ele.

Într-un fel va obține rezultate o persoană care zilnic se trezește să meargă la sala de sport și altfel cineva care se duce de plictiseală din când în când, într-un fel va cânta la chitară cineva care-și dorește și încearcă, și altfel cineva care exersează o oră în fiecare zi, ați prins ideea. 

Succesul are rădăcina în obiceiul tău (bun) zilnic, în rutină. 

Vei ajunge în direcții diferite dacă zilnic te uiți la TV la emisiuni distractive sau alegi să te relaxezi alături de o carte sau de oameni care te motivează și te ajută să îți depășești limitele. 

3. Influența externă

Social media ne face să ne uităm tot mai mult în afara noastră și astfel să ne calibrăm așteptările, dorințele, gândurile. Ne trezim și oprim alarma de la ceas, apoi deschidem imediat diverse aplicații și astfel gândurile și emoțiile noastre sunt instantaneu influențate de ce vedem, auzim, gândesc alții și ne spun și nouă că așa este bine, corect, de dorit. 

Fă curat în mediul tău extern, oprește ce este toxic, tot ce te oprește din drum, tot ce îți taie avântul, curajul, entuziasmul și ți le înlocuiește cu frică, pesimism, negativitate, fie că este vorba de televizor, aplicații de socializare sau chiar persoane din jurul tău. 

Uită-te mai mult în interiorul tău și la lucrurile, persoanele, evenimentele care te fac să evoluezi, să fii mai mult din ceea ce îți dorești.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Evaluarea lucrurilor importante pe termen lung

Suntem prinși în ceea ce ni se întâmplă, de multe ori nu apucăm să trăim și viața trece pe lângă noi cu viteză. Stabilește-ți obiective pe termen scurt, mediu și lung. 

Decide ce te ajută să ai mai mult succes, bani, fericire, împlinire. 

Apoi fă-ți planuri despre cum ajungi la toate acestea, care este ”prețul de plătit”, dacă are sens sau dacă mai degrabă negociezi obiectivele, pe unele le ștergi și le înlocuiești cu altele care fac mai mult sens pentru tine și modul în care estimezi tu ce înseamnă succes personal, bogăție, fericire. 

Decide că în fiecare zi vei face ceva ce contează pentru tine pe termen lung, astfel dai valoare timpului tău și-l faci să conteze. 

Probabil în câțiva ani nu vei mai avea același loc de muncă, aceeași colegi sau poate nici aceeași prieteni, așa că o parte din energia ta trebuie să treacă de ritmul zilnic de la locul de muncă, de activitățile din viața de zi cu zi, ca să ajungă să clădească pic cu pic ceva ce contează pentru tine și azi, și mâine, și mai târziu în viață. 

5. Grija față de tine însuți

În ritmul nebun în care fugim după bani ca să ne plătim facturile și poate să ne îndeplinim câteva dorințe, în care vrem să facem totul cât de bine putem, uităm că avem limite, că suntem oameni, suntem vulnerabili și resursele noastre sunt limitate. Așa se ajunge la burnout sau la o viață golită de sens.

În fuga către succes trebuie să vedem ce lăsăm pe drum în urma noastră, ce pierdem pentru a câștiga altceva, la ce renunțăm, ce sacrificăm, iar asta să fie o decizie și nu o consecință a lipsei de atenție. 

Unii își întind resursele proprii la extrem și apoi totul e în van, își sacrifică tinerețea și ajung lipsiți de chef la bătrânețe, pentru că au fugit după o himeră sau după ceva ce trebuia să le aducă fericirea și, de fapt, nu le-o aduce, își sacrifică prietenii și familia și ajung singuri, își sacrifică sănătatea prin muncă multă și apoi își cheltuie banii la doctori: nu așa trebuie să fie deznodământul. 

Ai grijă de tine în fiecare zi. 

Ești obosit? Odihnește-te. Nu mai poți? Renunță.

Ești trist(ă)? Plângi și apoi caută ceva ce îți aduce bucurie în viață, du-te la cursul acela de pictură, mergi la masaj, citește o carte în parc, învață să gătești sau să dansezi, ia-ți o pisică. 

Ești într-o relație toxică? Pune distanță între tine și cei care îți fac rău. Înconjoară-te de tot ce poate fi pozitiv și care te face să te simți plin de valoare, important, iubit.

Nu te face că nu vezi și doar ”ți se pare”, nu e ”bine și așa””, nu lăsa să ”îți treacă”, nu te compara cu alții la care ”uite că se poate și mai rău”, nu gândi că ”hai acum, acesta nu e capăt de lume, ce mă tot plâng” pentru că toate astea ți se întorc ca un bumerang, mai devreme sau mai târziu, uneori când este prea târziu.

Identifică-ți nevoile și pune-te pe primul plan: dacă tu nu o faci cine te aștepți să o facă?!  

De ce te pot ajuta ideile de mai sus?

Ei bine, dacă stabilești ce contează pentru tine, îți construiești un mediu pozitiv, ai grijă de tine, îți stabilești rutina care te ajută să faci totul mai mult și mai bine, îți vei crește valoarea personală, ceea ce duce la creșterea succesului tău în orice domeniu ai fi și a sumelor de bani care îți intră în cont. 

În plus, vei avea din ce în ce mai puțin tentația de a cheltui bani pe lucruri care ai impresia că-ți aduc împlinirea, pentru că vei găsi fericirea in concordanță cu valorile tale și nu te vei amăgi cu surogate care îți scad banii din buzunar. 

Cei mai mulți bani se duc pe iluzia fericirii și puțini pe ce ne face cu adevărat fericiți și împliniți. 

Aveți răbdare, succesul și bogăția se planifică și se construiesc, pas cu pas, câțiva pași în fiecare zi. 

Stabiliți un echilibru corect între ce dați și ce primiți și, astfel, când veți obține banii si succesul, vor conta cu adevărat. 

Citește și:

5 idei de acțiuni care te duc mai departe în viață

9 lucruri esențiale pe care trebuie să le înveți până la jumătatea vieții

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.