În următoarele 4 minute vei afla:
– Dacă te poți lăsa de fumat cu ajutorul hipnozei.
– Cum se vindecă fobiile în transă.
Hipnoza are o aură mistică, este învăluită în diverse legende urbane, de la cele complet fanteziste la aspecte tehnice prost înțelese. Și cred că e importantă clarificarea câtorva informații legate de hipnoză. Nu-mi doresc să combat toate miturile existente online cu privire la această tehnică, ci să expun instrumentele cu care ea operează, pentru o înțelegere mai profundă a acestui procedeu care te poate ajuta să-ți vindeci răni emoționale, să depășești blocaje și să ai o conversație intimă cu subconștientul tău.
Hipnoza este o tehnică ce conduce creierul către starea de transă, o formă modificată a conștiinței ce se poate dobândi și prin alte metode, cum ar fi meditația sau dansurile ritualice ale șamanilor. De fapt, meditația este practic o auto-hipnoză, în vreme ce hipnoza aplicată de un terapeut sau un hipnotist (persoană care aplică hipnoza în scopuri distractive, nu terapeutice) este numită o hetero-hipnoză.
Starea de transă este una cât se poate naturală, pe care creierul o poate atinge și în mod spontan, în diverse momente, iar aceasta poate avea diverse grade de intensitate, de la una superficială, obținută în momentele de concentrare (când te uiți la un film sau citești o carte, de exemplu), la una profundă, indusă prin tehnici hipnotice, care poate echivala cu starea de somn. În terapie, cel mai adesea se lucrează cu o transă medie ca intensitate, ce permite comunicarea între pacient și terapeut.
Dar de ce ne-am dori această transă? Care sunt beneficiile ei? În timpul hipnozei se accesează și se prelucrează conținutul subconștientului, acea parte a noastră care procesează informația provenită din conștient. Subconștientul, însă, are mecanismele sale proprii prin care își modelează ideile, pe care noi, cu mintea conștientă, de cele mai multe ori nu le conștientizăm. Aici intervine crearea unei punți de legătură între conștient și subconștient care se poate realiza simplu prin intermediul transei.
Subconștientul operează cu simboluri și metafore, motiv pentru care în hipnoză se lucrează mult cu aceste concepte abstracte, astfel încât subconștientul să înțeleagă ce vrem să modificăm, pe de o parte, dar și noi să înțelegem ce își dorește acesta, pe de altă parte. Astfel, cu ajutorul hipnozei se pot ameliora sau chiar eradica diverse blocaje ce ne consumă existența, de la insomnii la fobii sau stări de anxietate. Aș evita aici, însă, posibilitatea renunțării la fumat cu ajutorul acestei tehnici pentru că părerile sunt controversate și studiile nu atestă că hipnoza ar putea garanta renunțarea la acest viciu.
Așadar, ce blocaje se pot rezolva prin hipnoză?
1. Insomnii
Insomniile au adesea drept cauză stresul cotidian și pot apărea în perioade mai tensionate sau pot fi cronice. Oricare ar fi periodicitatea sau intensitatea lor, insomniile devin un factor de stres în sine, prinzându-te într-un cerc vicios. Hipnoza poate ameliora aceste simptome, însă nu trebuie să uităm că insomnia este un mesaj pe care organismul nostru ni-l transmite și a cărui sursă trebuie explorată și vindecată. Astfel, într-o primă fază prin hipnoză se pot diminua insomniile, însă ele trebuie prelucrate în cadrul unei terapii care să ajute la remedierea factorului declanșator, a problemei profunde.
2. Anxietate
Atacurile de panică, stările de anxietate, temerile nedefinite, toate acestea sunt simptome care afectează o mare parte a populației. Prin tehnici de hipnoză corelate cu alte metode terapeutice o persoană poate învăța să controleze, să diminueze și într-un final să se despartă de atacurile de panică.
3. Fobii
Fie că vorbim de fobii generale precum cea de înălțime sau unele nișate, cum ar fi cea de veverițe, fobiile sunt aspecte care ne pot deteriora calitatea vieții. Dacă în cazurile fobiilor specifice acestea nu interferează prea des cu activitatea zilnică a pacientului, de cele mai multe ori, fricile cauzate de situații sau de obiecte banale pot paraliza activitatea zilnică. Prin tehnici de hipnoză se realizează o expunere graduală, in vitro, la factorii de stres până ce aceștia pot fi controlați, pentru ca apoi, tot într-o stare de transă lejeră, de data aceasta, clientul să fie expus in vivo, adică în realitate, la obiectul fobiei sale. Procesul se repetă până ce acesta reușește să îl integreze în propriul sistem de funcționare conștientă, în afara transei.
4. Stimă de sine scăzută
Una din cele mai frecvente probleme care aduc oamenii la terapie este cel al unei stime de sine scăzute. Cu ajutorul hipnozei, aceasta poate fi reconstruită în starea de transă, subconștientul este expus la simboluri de creștere și de redefinire a sinelui, iar acestea pot consolida imaginea de sine și pot spori încrederea în propriile capacități.
5. Probleme de natură sexuală
Din cauza tabuurilor, aceste probleme sunt mai rar adresate direct în terapie, ele ieșind la iveală cel mai adesea atunci când pacientul se prezintă la psihoterapeut cu alte cerințe. Totuși, și atunci când acesta își asumă faptul că-și dorește să-și rezolve problemele sexuale la terapie (și atunci când ele fac parte dintr-un coș mult mai bogat de dileme), hipnoza este o bună modalitate de a le aborda. Subconștientul poate să prelucreze aspecte pe care cenzurile sociale le-au impus conștientului și astfel să ducă la ameliorarea problemei sau la dispariția simptomului.
Înainte să te programezi pentru o ședință, trebuie totuși să ții cont că hipnoza nu este o pastilă care se ia în doză unică și care poate să șteargă cu buretele orice problemă. Hipnoza este o tehnică terapeutică ce se aplică în cadrul unui proces terapeutic care poate fi scurt sau de lungă durată, pentru că fiecare persoană este unică, reacționează diferit la diverși stimuli și s-a format în urma unor circumstanțe diferite. Hipnoza nu este nici matematică, nici panaceu universal, însă este un instrument dovedit științific ca fiind folositor în procesul de psihoterapie.
Citește și: