În următoarele 3 minute vei afla:

– Care este legătura dintre oboseală și o atitudine antisocială.
– De ce este somnul considerat un liant social.


De ce e important acest studiu?

Deși nu este un fapt mediatizat sau scris pe toți pereții, precum alte lucruri care ne afectează sănătatea, singurătatea ucide. Sentimentul de izolare sporește hazardul mortalității cu peste 45% și dublează riscurile afecțiunilor asociate cu obezitatea. În plus, singurătatea crește semnificativ șansele de a dezvolta numeroase tipuri de boli psihice, printre care depresia severă, schizofrenia sau anxietatea. Persoanele singuratice sunt și mai expuse riscului de a dezvolta demență. Ca atare, motivele care-ți întrețin singurătatea au un mare impact la nivel personal, clinic, social.

Și dacă până recent aceste lucruri erau doar intuite, un studiu publicat în jurnalul Nature Communications a demonstrat că lipsa somnului e motivul principal pentru care oamenii se izolează social. Analiza a cuprins peste 1.350 de subiecți care au fost studiați la nivel comportamental, cerebral și social. Și s-au făcut patru descoperiri esențiale:

1. Lipsa somnului (atât privarea totală, cât și cea parțială) determină oamenii să se izoleze social pentru că oboseala și, implicit, lipsa chefului de viață, crează o anumită distanță față de cei din jur.

2. Conexiunile neuronale dintre atitudinea asocială și lipsa de somn implică o hipersensibilitate a regiunilor din creier responsabile cu trezitul (cunoscute și sub numele de „rețeaua de alarmă”), însă și deteriorarea centrilor nervoși, care încurajează în mod normal interacțiunea socială și înțelegerea intențiilor celorlalți (cunoscuți și sub numele de „rețeaua teoriei minții”).

3. Un aspect relevant pentru cercetare e că arbitrii independenți, care nu cunoșteau deloc contextul experimentului, au evaluat participanții privați de somn ca fiind singuratici, raportându-se la aceiași participanți, dar odihniți. Mai mult, participanții externi au declarat că n-au vrut să interacționeze social sau să colaboreze cu subiecții când aceștia erau privați de somn, demonstrând că starea de oboseală te izolează din punct de vedere social.

4. Am descoperit că impactul antisocial al privării de somn e contagios: oamenii care iau contact cu o persoană obosită, chiar și printr-o conversație scurtă, de circa 60 de secunde, se simt la rândul lor mai însingurați. Cu alte cuvinte, singurătatea determinată de lipsa somnului e transmisibilă.

Această ultimă concluzie a fost poate cea mai surprinzătoare. Chiar și o interacțiune de un minut cu o persoană obosită e mai mult decât suficientă pentru a-i recunoaște însingurarea și a te convinge instantaneu să nu interacționezi social cu cineva care n-a dormit suficient. Vorbim practic de transmiterea virală a singurătății.

Care e relevanța acestui studiu?

Aceste descoperiri dovedesc că starea de oboseală funcționează ca un agent de respingere socială. În plus, însingurarea cauzată de lipsa somnului e transmisibilă – un cerc vicios care se perpetuează de la sine. Rezultatele studiului ridică direct întrebarea dacă există vreo legătură între izolarea socială sau comportamentul asocial observat în toate tulburările psihice majore și tulburările de somn raportate în toate aceste afecțiuni. La modul mai general, concluziile studiului indică o posibilă relație dintre creșterea exponențială a însingurării populației în țările dezvoltate și epidemia lipsei de somn pe care o trăim în zilele noastre. Persoanele care se simt singure prezintă un risc mai mare de boli, drept urmare, campaniile de sănătate publică care militează pentru un somn de calitate (dar care n-au fost încă adoptate în nici o țară) ar putea schimba direcția actuală a însingurării populației, reducând astfel costuri importante, la nivel personal și financiar, asociate cu izolarea socială.

Cu ce ar trebui să rămânem din acest studiu?

Noi, oamenii, nu suntem programați să fim singuri. Somnul este un liant care, atât din punct de vedere social, cât și psihologic, ne unește ca specie. Ironia face ca somnul să fie văzut drept un factor care ne exclude din activitatea socială, dar se pare că adevărul e fix opus. Somnul ne reconectează la cercul nostru social: prieteni, colegi, parteneri și chiar și străini.

Care e concluzia?

Toate bolile importante care ucid în țările dezvoltate – de la sindromul Alzheimer, cancer, boli cardiovasculare, până la accidente cerebrale, diabet și obezitate – pot fi cauzate de somnul insuficient. Acum singurătatea, un alt ucigaș, trebuie adăugată la această listă.

Citeste si:

Efectele nebănuite ale somnului asupra durerii

Privarea de somn, mai periculoasă decât se credea

Author(s)

  • Matthew Walker

    PhD, profesor de neuroștiințe și psihologia științei somnului la Universitatea California Berkeley

    Profesor de Neuroștiință și Psihologie la Centrul pentru Știința Somnului al Universității din California Berkeley
  • Universitatea California, Berkeley, Insitutul de Nuroștiințe Helen Wills