În următoarele 4 minute vei afla:

– Care e citatul anului 2020.
– Care sunt părțile amuzante ale pandemiei, privind retrospectiv.


După atâtea luni de incertitudine (pe alocuri panică), plictiseală, distanțare socială și coronavirus, în sfârșit aveam senzația că vedem luminița de la capătul tunelului odată cu vaccinarea de anul viitor. Așa că acum putem să privim cu mai multă detașare sau chiar umor stările și situațiile pe care le-am trăit și frazele care au marcat anul 2020, și care n-ar fi avut nici un sens în anii trecuți.

1. Vezi că nu te primesc în bancă fără mască!

Poate că în țări precum Japonia sau China, purtarea măștilor e un obicei la modă de mulți ani, dar atât la noi, cât și în alte țări, în trecut, dacă ai fi purtat orice fel de mască, ai fi ridicat imediat suspiciuni. Însă acum nu ți se permite accesul în nici o bancă fără mască.

2. Nu se mai găsește dezinfectant nicăieri

Dacă îți mai amintești, la începutul pandemiei nu mai găseai produse dezinfectante de nici un fel, decât, poate, cantități infime la prețuri fabuloase sau de pe piața neagra. În schimb, la noi în țară nu s-a terminat la fel de repede hârtia igienică precum în alte colțuri ale lumii. Drept urmare, am cumpărat. Multă.

Animation Love GIF by ATZGEREI - Find & Share on GIPHY

3. Pot să-ți împrumut câinele să ies la plimbare?

Într-o perioadă, nu aveam voie să părăsim perimetrul din jurul locuinței decât în compania unui animal. Astfel, câinii au ajuns să fie împriumutați pentru plimbări, iar un român, la un moment dat, a fost prins de poliție plimbându-și peștele într-o pungă.

Oh My God Reaction GIF by moodman - Find & Share on GIPHY

4. Nu vin la mare, e prea multă lume

În pofida vitezei răspândirii virusului, mulți români au mers la mare, pentru că pe plajă ești în aer liber. Însă distanțarea nu a fost respectată ca la carte, iar cazurile s-au înmulțit enorm în timpul verii. Însă au fost și multe persoane care au evitat litoralulul cu totul, pentru că e prea multă lume. Înainte, ăsta era farmecul.

5. Ce temperatură ai?

Dincolo de teoriile conspirației care planează în jurul presupusei cipări inițiate de Bill Gates (!), adevărul e că luatul temperaturii pentru a intra în aproape orice incintă a devenit o normalitate. De aici și curiozitatea, emoțiile și întrebarea banală, de zi cu zi: “Ce temperatură ți-a indicat aparatul?”.

6. Am o ședința… oare să-mi pun pantaloni?

Faptul că majoritatea oamenilor cu joburi de birouri au lucrat de acasă a dus la ședințe desfășurate pe Zoom. Drept urmare, protocolul vestimentar a devenit mult mai relaxat. Atata timp când porți o cămașă office și nu te ridici în picioare pentru nimic în lume, nu e nevoie să porți pantaloni în timpul ședințelor.

7. Vezi că ești pe mute!

Desigur, e normal să stai pe mute dacă nu ești tu cel care conduce discuția, pentru că nimeni nu îți dorește să perturbe ședințele cu zgomotul mesajelor telefonului, cu ambulanțele de pe stradă sau cu intervențiile ocazionale ale unor membri ai familiei. Însă procedând așa, de multe ori uităm să pornim microfonul când e cazul să vorbim. Astfel, expresia You’re on mute a fost proclamat citatul anului 2020.

7. Scuze, nu pot să vorbesc. Sunt la o petrecere. Pe Zoom.

În această perioadă, nu doar întâlnirile romantice s-au întâmplat pe Zoom, ci chiar și evenimente sau petreceri în toată regula. Deci probabil și s-a întâmplat să-i spui cuiva că nu poți vorbi, pentru că ești la un eveniment. Pe Zoom.

9. Dacă mă mai spăl mult pe mâini, o sa mi se ia și pielea

Pentru a evita contactarea și răspândirea virusului, am ajuns să ne dezinfectăm și să ne spălăm pe mâni în mod compulsiv. Și am auzit foarte multe persoane plângându-se că au senzația că se spală până se ia pielea. Însă acest sentiment poate fi remediat cu loțiunea de mâini potrivită.

10. Vezi că dacă te prind pe stradă fără declarație, iei amendă

Mă întreb, oare cum ar fi sunat această expresie anul trecut, când ne foiam nestingheriți oriunde, la orice oră, fără să fim nevoiți să dăm socoteală nimănui?

11. Ai dezinfectat cumpărăturile?

Când oamenii de știință au ajuns la concluzia că virusul supraviețuiește pe suprafețe zile în șir, mulți au ajuns să-și dezinfecteze temeinic cumpărăturile, ba chiar să le ignore câteva zile, înainte de a desface plasele, pentru a reduce riscul de contaminare. Cât de extenuant!

13. Am văzut toate serialele Netflix

Dacă ar fi să iau în serios statusurile prietenilor mei de pe Facebook, mai toată lumea a văzut Tiger King, The Queen’s Gabit și The Crown, pentru că Netflix a trecut de la stadiul de platformă de divertisment și a ajuns să fie un veritabil stil de viață.

14. În ce scenariu suntem?

Însuși scenariul pandemiei ar fi părut de domeniul filmelor horror anul trecut. Însă, pe parcursul acestui an, am experimentat mai multe culori de scenariu, de la verde, la portocaliu și până la nuanțe de roșu.

16. Dacă nu stau lângă copil, nu e atent la ore

Școala online a fost una dintre marile provocări cu care s-au confruntat părinții, pe lângă lucratul de acasă. Și am auzit mai multe mămici spunând că trebuie să-și supravegheze copilul în timpul orelor, altfel nu e atent și rămâne în urmă cu învățătura. Iar, să te țină mama de mână în timpul orelor ar fi fost de neconceput în trecut.

17. Vă rog frumos, stați la doi metri de mine!

Tuturor nu s-a întâmplat să stăm la coadă, și să avem senzația că cineva din spatele nostru mai are puțin și ne suflă în ceafă, în pofida indicației de a păstra distanța de doi metri. Sau poate ai fost chiar tu acea persoană, într-un moment de uitare. Deci, expresia de mai sus a avut ecouri în toate supermarketurile – cele mai explorate locuri pe parcursul anului 2020.

Animated The Beatles GIF - Find & Share on GIPHY

18. Să ne obișnuim cu noua normalitate

De obișnuit ne-am obișnuit, însă această expresie a fost folosită atât de mult încât ne lasă un gust amar. Și ne e tare dor de vechiul normal, pe care îl luam de bun fără să ne dăm seama cât de minunat este.

19. E doar jumatate de restaurant gol. Oare găsim masă?

Poate acesta e unul dintre cele mai frapante din punct de vedere vizual paradoxuri din timpul pandemiei: să nu ai loc într-un restaurant aproape gol.

20. Să nu cumva să fii pozitiv…

Ei, dacă înainte, să zici că ești un om pozitiv avea o conotație… pozitivă, acum această expresie te duce cu gândul doar la confirmarea unui test pozitiv de coronavirus.

21. Nu adaug anul ăsta la vârstă, nu l-am folosit

Dar poate cel mai bun lucru legat de acest an e că în sfârșit se încheie. Și poate facem cu toții o convenție să nu îl punem la socoteală, pentru că nu l-am folosit.

Crăciun fericit!

Citește și:

Lumea post COVID-19, o perspectivă echilibrată

Mi-am făcut planurile post Covid-19!

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.