În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce este mai înțelept să mergi în vacanță în iunie sau în septembrie.
– Cum poți găsi cele mai bune (dar și cele mai accesibile) locuri de mâncat dintr-o nouă destinație.


Având în vedere contextul perioadei pe care o traversăm și ținând seama de previziunile pentru următorii câțiva ani, bugetul de vacanță poate fi puternic afectat. Să stai acasă? Asta nu e o idee bună, ai nevoie măcar o dată pe an să te deconectezi și să-ți încarci bateriile. 

O greșeală pe care o poți face este să cauți oferte similare cu cele pe care le-ai accesat când aveai bani destui în buzunar. O să vezi prețurile, o să faci calculele și probabil vei renunța. De aceea, îți las mai jos câteva sfaturi legate de cum poți să mergi în vacanță cu bani mai puțini:

1. Mergi în capete de sezon

Întotdeauna deschiderea și închiderea sezonului sunt convenabile, din punct de vedere al prețurilor și nu numai. În iunie și în septembrie este mai puțină lume, ai loc peste tot, și cheltuielile tale sunt mult reduse, cazarea și mâncarea sunt la prețuri rezonabile. Dacă n-ai copii, sau ai copii mici și nu sunteți condiționați de începerea și finalizarea școlii, alege vacanța cu o săptămână înainte de finalizarea școlii sau o săptămână după începerea școlii.

Un alt avantaj este acela că pe capete de sezon te poți bucura de întreaga zi, lucru dificil în mijlocul sezonului (de exemplu, în august, când în miezul zilei trebuie să mergi în cameră din cauza căldurii și astfel pierzi câteva ore din zi). Am folosit acest sistem când am vrut să merg în două vacanțe pe an, dar totuși fără să dublez bugetul de vacanță. Am avut vreme bună și la început de Iunie și la final de septembrie (depinde acum și de destinație, bineînțeles).

2. Caută destinații în care poți ajunge mai ieftin

Călătoria cu avionul este cea mai convenabilă, scurtă, comodă, dar și cea mai scumpă. Pentru o persoană, călătoria cu avionul va adăuga în medie cam 150- 200 euro de persoană, biletul de avion și taxele de aeroport.

Verifică destinații în care poți ajunge cu autocarul sau cu mașina personală, ia în calcul combustibilul, asigurările, taxele de drum, numărul de persoane din mașină și consideră această opțiune. 

3. La ce stele să te uiți când cauți cazare

Dacă până acum ai stat la hoteluri cu multe stele, acum poți încerca și altfel de cazări. Luxul se plătește, sentimentul pe care îl ai când intri într-un hotel de 5 stele este minunat, dar decât să-ți vezi doar sufrageria și balconul anul acesta, te poți mulțumi cu mai puțin. 

Testează cazări care nu au neapărat stele, poți sta în apartamente sau bungalow-uri foarte confortabile. Important este să fie bine poziționate, direct pe plajă sau în zone centrale din care să te miști ușor. 

Gândește-te că nu mergi în vacanță ca să stai în cameră, important este să dormi bine, să ai lucrurile în siguranță, să te miști ușor de la cazare către zonele tale de interes. Verifică pe site-uri de specialitate părerile persoanelor care au fost cazate, aici trebuie să te uiți la 5 stele și recenzii bune. 

4. Alege cazare cu chicinetă

Multe cazări low cost au chicinetă, adică un fel de bucătărie mică în care poți găti, ieftin, bun și fără să stai prea mult timp la cratiță, dacă-ți faci de acasă o listă cu preferințele familiei și le diversifici pe zile. Tot anul gătești, măcar în vacanță ai vrea să stai fără să faci o cafea măcar (te înțeleg prea bine!), dar când te gândești că te poți organiza ușor cu două mese pe zi pregătite de voi, iar asta-ți va adăuga câteva zile de vacanță în plus, parcă merită efortul. 

Dimineața poți pregăti cafea, iaurt, ouă în diverse forme, cornuri sau gogoși cumpărate din jurul cazării. Mai pregătești de acasă o gustare de fructe pe plajă sau pentru excursie, ia în calcul și pe unde petreci ziua. Seara poți face niște paste, sandviciuri, grătar, salată, sau orice altceva îți ia maxim jumătate de oră să prepari. Cumpără local, de la piața de unde ai cazarea sau de la supermarket: prețurile nu vor fi mult diferite de ce cheltui acasă.

5. Ia în calcul mâncarea la restaurant, taverne, terase

O dată pe zi, sau la câteva zile, vă veți dori să mâncați și afară. Un sfat important este să mâncați unde mănâncă localnicii. Urmăriți ceata de copii gălăgioși, învățați să recunoașteți limba localnicilor, și mergeți unde merg copiii la părinții lor. Localnicii mănâncă cel mai bun, bine și ieftin, vor alege locuri în care se folosesc ingrediente locale și de calitate. 

Locurile turistice pot avea mâncare de calitate inferioară, pentru a păstra prețuri mici la porții mari (cred că nu-ți dorești asta: vacanța la buget redus nu înseamnă mult și prost!). 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Un mare adaos pe nota de plată poate veni de la băuturi, cafea și desert: uneori acestea pot chiar dubla nota de plată. Dacă bugetul tău este limitat, poți testa vinul recomandat, să iei apă sau suc natural în loc de cel proaspăt stors, să iei la desert ceva ce nu faci acasă.

6. Adaugă la buget și cheltuielile de pe plajă

Cam pe fiecare plajă se plimbă cineva cu gogoși, porumb sau băuturi. Poți să ți le cumperi de la magazinul pe care îl ai în drum spre plajă și vei economisi astfel niște bani. Ia gustări cu tine pe plajă și astfel nu vei avea tentația de a cheltui pe tot ce îți trece prin fața ochilor. 

7. Ia cu tine jucării pentru copiii mai mici

Gândește-te de acasă cu ce vei umple timpul copilului și ia cu tine jucării și jocuri. Sunt jocuri magnetice, speciale pentru călătorii, care pot fi folosite și în mașină. Multe jocuri au și versiunea mică, tot pentru a le lua în vacanță. Ia creioane de colorat, cărți, caiete, cărți de citit, jucării pentru nisip, jocuri, plușul de dormit și eventual o jucărie nouă, pe care copilul să o primească la destinație. Încearcă să umpli timpul copilului cu activități în aer liber, fără acces la tehnologie, amintește-ți de jocurile pe care le jucai în copilărie.

8. Învață-i pe copiii mai mari să-și administreze banii strânși în timpul anului

Cu copiii mai mari te poți înțelege, așa că vor pricepe faptul că vacanța este la buget redus, chiar dacă asta nu le convine. Ei își pot lua bani din pușculițele lor pentru a-i folosi pe bunul plac. Încurajează-i să-și ia de acasă cărți, jocuri și obiecte necesare. 

Stabilește-le un buget de vacanță și ajută-i să-l gestioneze, arată-le cum faceți voi, adulții, cu bugetul vostru. Invită-i să găsiți împreună idei de a avea o vacanță grozavă cu bani puțini, vor fi implicați în proces, pot veni cu idei senzaționale, veți dezamorsa din frustrarea faptului că n-aveți bani pentru orice le trece prin cap. 

9. Fă un buget pentru cadouri și suveniruri!

I-ai învățat pe cei de acasă că vor primi cadouri? Este momentul să regândești acest aspect, să faci un buget și să te încadrezi în el. Simți că trebuie să aduci ceva? Alege un suvenir (magnet, brățară cu scoici, breloc, statuetă cu simbolul local etc) sau un produs local (săpun, cremă, miere, ulei, măsline, șorț de bucătărie, cană cu desen deosebit, cafea, covoraș etc), ceva convenabil și de transportat și ca preț, dar și util.

10. Ia în calcul și întâmplările mai puțin plăcute!

Ce vă poate da peste cap bugetul ar fi o întâmplare nefericită, un accident cu mașina de exemplu, sau ceva ce necesită o vizită la spital. Pentru acestea există asigurări, la prețuri convenabile și care acoperă toate aceste aspecte. Atenție însă: uneori puteți da direct asigurarea, alteori va trebui să plătiți voi și abia apoi vă veți recupera banii pe baza documentelor. Fiți informați ca să știți cum să faceți, ca să folosiți toate drepturile din asigurare în caz de nevoie, în același timp să plătiți doar ce aveți nevoie – nu și clauze suplimentare care nu vă sunt de folos. 

În țară și în multe zone turistice, copiii au gratuitate la consultul în serviciul de urgență la spitalele publice, informați-vă și în caz de nevoie apelați la un doctor imediat. Pentru asigurările pe care le faceți, vedeți unde puteți merge la nevoie, în zona în care vă aflați, pentru a folosi direct asigurarea, fără să dați bani din buzunar. 

Fiți atenți la banii pe care îi scoateți din buzunar, planificați ziua din timp și astfel veți economisi destui bani, veți învăța să vă administrați tot mai bine cu un buget redus și să aveți o vacanță reușită, încadrându-vă în banii de care dispuneți. Cu puțină chibzuință, informare și dorință, vă puteți distra pe cinste. Vacanță plăcută!

Citește și:

Unplug cu cortul!

Știm ce o să faci vara asta

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.