În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum te poate ajuta yoga să dobândești coeziune în viața personală și profesională.
– De ce fiecare practică de yoga reprezintă o nouă călătorie și un prilej de introspecție. 


N-am vrut niciodată să fiu instructor yoga. Căutam expresie, libertate, energie, flexibilitate și forță  în practica de dans. Lucram de câțiva ani la o coregrafie care nu se lega. Odată cu practica yoga, am dobândit și mai multă flexibilitate, forță fizică, conștientizare somatică și toată expresivitatea manierată pe care o etalam la clasele de dans (sau o forțam) s-a transformat în expresie autentică.

Pe lângă avantajele tocmai descrise, cel mai important atu câștigat a fost starea generală de ușurință: o ușurință fizică, dar și în interacțiunile cu ceilalți. 

Este ceea ce ar putea constitui ideea că “yoga mi-a schimbat viața”, o expresie atât de des întâlnită în asociere cu practica yoga, încât o găsesc oarecum inconfortabilă prin apropierea sa de clișeu. Clișeu, sau nu, este un fapt. 

Pe vremea aceea locuiam în Londra și acesta a fost nu doar un privilegiu, dar și locul crucial pentru a învăța tehnica și stiluri diferite de yoga “pe viu”. Această incursiune fizică a avut multe și imediate ramificații psiho-emoționale. Am dobândit, deodată, un simț foarte fin de conștientizare de sine și discernământul de a lua decizii și de a detecta instantaneu momentele în care îmi cream iluzii sau mă mințeam copios pe mine însămi, față de momentele în care eram autentică. 

Practicam în fiecare zi, chiar de câteva ori pe zi. A fost imersiune fizică totală. Evident, fizică doar la suprafață. Fiind o persoană impulsivă, am învățat să operez fără precipitări emoționale. Cumva mi se schimbase identitatea. 

Pe de altă parte, aspirațiile pe care credeam că le voi atinge prin artă sau dans au devenit tangibile prin practica yoga, tocmai atunci când, cumva, renunțasem la ele. Ba chiar mi-au întrecut așteptările. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Lucram intens, dar cu plăcere totală, de unde și coeziunea în viața profesională și personală. 

Cinismul care mă caracteriza pe vremuri s-a transformat într-o acceptare liniștită a ceea ce era (a cursului evenimentelor), aproape indiferentă, dar o indiferență cu iz de pace interioară. 

Până la urmă, am devenit instructor de yoga, chiar și instructor de instructori. Să lucrezi atât cu avansați, cât și cu începători constituie un privilegiu zilnic de a învăța despre propria persoană, despre oameni, despre viață.  Fiecare zi e un nou început. Fiecare practică a mea reprezintă o nouă călătorie, ca acum unsprezece ani, când am început. 

Cursurile de formatori de profesori yoga (YTTC) au devenit numeroase (și populare). Probabil, un procent mic din participanți vor deveni profesori vocațional, însă, fără îndoială, toți participanții beneficiază de informație, practică și deprind un anume tip de disciplină, pe care o pot aplica în celelalte sfere ale vieții lor. 

Se spune că ar trebui să nu avem așteptări. Să fim sinceri: avem așteptări în acest caz, dar acestea sunt depășite în mod pozitiv: fie că e doar practică pur fizică, sau meditație, sau un curs complex și complet (cu istorie, filozofie, analiză și tehnică), yoga ne trezește, ba chiar uneori ne dă și câte o palmă, dar una revigorantă. 

Și dacă tot vorbim de sinceritate, există multe mituri și informații glorificate și eronate în lumea yoga, mai ales în zilele noastre, aceasta devenind un “trend”,  dar datoria noastră este să fim curioși mereu și să punem la îndoială tot ce învățăm de la alții, sau ce alegem să interpretăm noi înșine. Mintea umană este genială în a ne face să credem ceea ce e convenabil și la îndemână, însă, printre alte discipline, și yoga ne poate ajuta (după cum descriam mai sus) să defrișăm propriile iluzii. 

Fiți curioși, puneți la îndoială, regândiți ce credeți și răzgândiți-vă, dacă e cazul! 

Și, totuși, ce este yoga? Gimnastică? Meditație? Colanți și bustiere la modă? Cântat de mantre din zori până seara? Proceduri de purgație fizică și rituri transcendentale? Stat pe un pat de cuie ca pe un șezlong confortabil? Autoflagelare fizică pentru “arderea karmei”? Alternări de respirație agresivă și domoală (Pranayama) până când mintea “o ia razna” și intră în “samadi’? Mântuire prin sex? Tămăduire prin abstinență? Fiți curioși, investigați! Avem în spate o istorie de câteva mii de ani. Contextele socio-culturale și politice au remodelat identitatea multor aspecte de viață, în unele cazuri ajungându-se la transformări de neimaginat. Încercăm să explorăm aceste chestiuni  la cursul nostru de yoga: https://www.yognova.com/8541650-200-june-december-2021

Citește și:

5 motive să mergi într-un retreat de yoga și meditație

De ce generația Y are nevoie de yoga

Author(s)

  • Adriana Cruceanu

    instructor yoga

    Adriana Cruceanu are 11 ani de experiență în yoga; conduce clase tehnice și teoretice de yoga în diferite colțuri ale lumii, în studiouri și retreaturi, coordonând cursuri de formatori de instructori Yoga 200 și 300 ore. Educația sa yoga provine din direcții atât tradiționale, cât și experimentale, studiind cu Eileen Gauthier, Rolf Naujokat, Duncan Wong, Ian Lewis, The Yoga People, Chidananda și Vijay Kumar. Stilurile sale preferate sunt Aṣṭāṅga, Vinyasa, Bikram, Yin, Iyengar și Dharma Mittra, fiecare având un aport considerabil. Backround-ul său relaționat cu limbile străine, sociologia, psihologia și mișcarea artistică au, de asemenea, o contribuție atât în înțelegerea și modelarea practicii yoga, cât și a modalităților sale pedagogice.