În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum te poate ajuta yoga la echilibrarea emoțiilor.
– În ce măsură postura corpului nostru vorbește despre problemele noastre psihologice și emoționale. 


Se pare că este posibil să citești „povestea” fiecărei persoane din postura sa. Pentru că starea fizică este o întruchipare a stării mentale și ”toate temerile, speranțele, amintirile și visele noastre pot fi citite în structura și activitatea corpurilor” („Dinamica yoga” (Himalaya Yoga Valley, 2012) Godfrey Devereaux).

Studiile au arătat că prin practicile de yoga prelungite, de la 3 la 6 luni, se poate reduce nivelul de cortizol și se poate crește nivelul de serotonină. Iar împreună cu meditația și pranayama, 60% dintre pacienți și-au îmbunătățit somnul, și-au ameliorat simptomele digestive, și-au schimbat dispoziția și s-au bucurat de interacțiuni sociale de calitate.

Abordarea yogică care stă la baza tratamentului depresiei este „cunoașterea faptului că nu există separare”. Cu alte cuvinte, Yoga începe nu cu întrebarea ”ce este în neregulă cu mine?”, ci cu întrebarea ”Ce este bine cu mine?”. Maximele, minimele, extremele tuturor emoțiilor sunt aduse în echilibru de către practică.

Este clar că Yoga nu este doar un set de exerciții care întinde și tonifică mușchii, ci „Yoga este sfârșitul tulburărilor minții” (Yoga Sutra I.2). Yoga este un sistem terapeutic științific, așa cum spune Swami Rama, care, atunci când este practicat cu atenție și cu scop, poate schimba puternic, în mod pozitiv, aspectul fizic și emoțional al unei persoane. 

Depresia este cunoscută pentru scăderea motivației, iar yoga poate oferi un mod blând și plăcut de a realiza un set de posturi și o practică fără judecată. Pentru o persoană care suferă de depresie, sentimentele ca: lipsa de apreciere și auto-învinovățirea sunt de cele mai multe ori o barieră în calea activității fizice. În acea perioadă, este greu te ridici din pat, să te speli sau să mănânci, iar prezența la un curs de yoga pare a fi un plan nerealist sau un demers aproape imposibil.

Însă, dacă te forțezi și te mobilizezi să ajungi studio-ul de yoga, sentimentul de susținere al comunității pe care-l găsești acolo este de neprețuit, ajută la recuperare și la prevenirea reapariției majore a simptomelor de anxietate și depresie.

Mișcările controlate, concentrate, exercițiile de respirație, meditația, te ajută să-ți limpezești mintea și să întărești conexiunea corp-minte.

Yoga are un rol activ în vindecare, dar asta nu exclude recomandările specializate ale unui psihoterapeut, ci împreună lucrează să recapeți libertatea de a fi TU, fără anxietăți și depresie.

Deși folosim, de obicei, yoga pentru a atrage mintea spre interior, în timpul depresiei și anxietății, scopul este să transforme oamenii și viziunea lor asupra lumii din afară. Încetinind avalanșa gândurilor prin intermediul respirației, aceasta facilitează auto-acceptarea. Cu alte cuvinte, prin practicarea yoga, devenim mai liniștiți și mai ancorați. 

Cum să folosești Yoga ca  pe un instrument de self help pentru depresie și anxietate

Când pășești pe salteaua de yoga, îți aduci aminte de acea stare de întreg, iar practica parcă te curăță și te eliberează de tot ceea există înafară și te recentrează în starea ta naturală. 

Când înveți pentru prima oară o postură și te miști în ea, nu poți să te mai gândești la nimic. Pentru a învăța postura, mintea trebuie să se concentreze asupra detaliilor alinierii. Ulterior, când ești în poziție și îți lași mintea să se absoarbă de senzațiile din corp, ești foarte departe de preocupările zilnice.

De la prima clasă de yoga, poți experimenta un nou și până atunci necunoscut sentiment de lejeritate și de siguranță. Asana, meditația, pranayama te ajută la echilibrarea emoțiilor, la o stare de spirit mai bună și poți face față mai ușor anxietății și atacurilor de panică. Un rol important îl are și și comunitatea, energia și suportul pe care îl primești chiar dacă cei din afară nu știu ce se întâmplă în interiorul tău.

Înveți treptat să trăiești ancorat în momentul prezent, să elimin grijile din trecut și viitor, iar mintea să fie mai calmă ca niciodată. Este imens ceea ce obții, iar cei care suferă de depresie și anxietate înțeleg cel mai bine.

În mai puțin de o lună apar schimbări în ritmul și stilul de viață, în starea de spirit, iar pe termen lung devine un instrument propriu pentru a preveni alte posibile momente de anxietate.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Poziții de yoga recomandate în anxietate

„Corpul de astăzi nu este altceva decât acumularea trecutului, emoțiilor și a gândurilor”, spune Gregor Maehle în cartea Ashtanga Yoga – Practice and Philosophy.

Practicând asane, deschidem fizic diferite zone ale corpului, ocolind în esență neocortexul, care este partea gânditoare, conștientă a creierului și vizând părțile instinctuale, subconștiente ale creierului, care sunt legate direct de corp. 

În Yoga se știe demult că eliberările emoționale pot proveni din deschiderea anumitor părți ale corpului. Yoghinii au experimentat o eliberare emoțională semnificativă din back bend-uri profunde sau din deschiderea șoldurilor. Iar simpla eliberare a tensiunii fizice poate atenua senzația de stres și anxietate.

Pranayama, în special Nadi Shodana și Bhramari, sunt puternice în prevenirea depresiei. Nadi Shodana echilibrează partea stângă și dreapta a creierului și, de asemenea, echilibrează nivelurile chimice din creier, în special cortizolul și serotonina. 

Nadi Shodhana Pranayama mai este denumită ca respirația alternativă pe nări și este de obicei folosită ca să purifice și să echilibreze cele două canale energetice, yin și yang, pentru a obține o stare de liniște asupra copului și minții.

Bhramari, utilizat înainte de culcare, ajută la un somn mai bun și reduce insomniile. Bhramari pranayama este unul dintre cele mai bune exerciții de respirație pentru a elibera  singur tensiunea mentală și stresul.

Mai jos câteva din posturile care ajută la eliminarea sau diminuarea stărilor de anxietate.

Balasana

Poziția copilului este considerată, în yoga, o forma de odihnă, ajuta la inducerea relaxării prin încurajarea unei respirații stabile si conștiente, cu efect calmant la nivelul sistemului nervos. Prin urmare, efectele sale sunt de ajutor în ameliorarea simptomelor specifice anxietății.

Postura în sine este eficientă în eliberarea tensiunii resimțite la nivelul spatelui, gâtului și a umerilor, regiunile corporale în care tensiunile se acumulează cel mai mult.

Vrksansana

Poziția copacului antrenează echilibrul corporal, îmbunătățește capacitatea de concentrare și starea de alerta, cu scopul de a distrage atenția de la gândurile anxioase și redirecționarea acesteia către senzațiile corporale.

Viparita Karani

Poziția semi-înclinată a acestei posturi, combinată cu respirația controlată conduce la o încetinire a corpului. Acest lucru se traduce prin bătăi încetinite ale inimii ceea ce conduc la relaxare și ajută la ameliorarea anxietății, a stresului și a insomniei.

Sirsasana

Această poziție este mai dificil de pus în practică, însă oferă beneficii importante în reducerea nivelului de anxietate. Îmbunătățește circulația sângelui în corp și direcționează atenția către respirație și senzațiile corporale. Fluxul de sânge abundent care ajunge la nivelul capului determină eliminarea mai eficientă a toxinelor din glandele suprarenale, proces asociat de cercetători cu ameliorarea depresiei. Personal, a devenit poziția mea preferată, pentru că-mi oferă o stabilitate și o încredere de sine neașteptată.

Citește și:

Codurile morale împărtășite de Yoga: Yamas și Niyamas

De ce a devenit yoga un fenomen global

Author(s)

  • Lidia Dumitru

    antreprenor și profesor de yoga certificat Yoga Alliance US

    Lidia Dumitru este om de comunicare de 13 ani și antreprenor de opt, cu agenția de comunicare MD Communication, unde gestionează proiecte de promovare pentru companii internaționale, dar și pentru antreprenori locali. De peste zece ani lucrează cu brand-uri din domeniul construcțiilor, home deco și arhitectură, ceea ce i-a dezvoltat pasiunea pentru design interior, care a luat forma revistei online Home Talks. Din 2020 este și profesor de yoga, începând să predea clase de yoga, Ashtanga, Vinyasa sau Yin Yoga pentru începători, având grijă să includă în fiecare practică posturi care să ajute la eliminarea durerilor de spate, flexibilitatea și întărirea musculaturii spatelui.