În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce poți face când te oprești la semafor în loc să te uiți în telefon.
– Unde să pui telefonul atunci când pleci la drum lung și ești la volan.


Când ești la volan, îți faci griji pentru șoferii neatenți, agresivi și nepricepuți pe care-i întâlnești în trafic? Ei bine, nu ești singur. Conform celor mai recente sondaje realizate în Statele Unite, marea majoritate a șoferilor spun că se tem că ar putea fi răniți sau uciși într-un accident rutier cauzat de un alt șofer.

În SUA, numărul accidentelor rutiere soldate cu victime a crescut considerabil în timpul pandemiei de Coronavirus, și asta în ciuda faptului că au circulat mult mai puține vehicule. În 2020, numărul deceselor rutiere din SUA a crescut cu 7,2%, ajungând la 38.680. În primele șase luni ale anului 2021, numărul acestora a crescut cu 18,4% în comparație cu prima jumătate a anului 2020 – înregistrându-se astfel cea mai mare creștere pe o perioadă de șase luni, din 1975, de când au început să se monitorizeze datele despre accidentele rutiere soldate cu morți pe teritoriul Statelor Unite.

Analiștii consideră că principalele cauze care au dus la creșterea numărului de decese rutiere din SUA sunt: excesul de viteză, neatenția la volan, abuzul de substanțe și lipsa centurii de siguranță. Este ca și cum tot mai mulți șoferi își exteriorizează furia și frustrarea adunate în ultimii doi ani și le lasă să se manifeste în trafic.

În calitate de șofer, cum te poți proteja pe tine și pe cei din mașină de amenințarea pe care o reprezintă alți șoferi?

Răspunsul parțial ar fi că trebuie să conduci prudent: nu te lăsa distras, fii vigilent, monitorizează drumul, fii atent la comportamentul altor șoferi din trafic, încearcă să anticipezi cum ar putea evolua o situație și fii gata de reacție.

Șofatul preventiv necesită exercițiu. Și, bineînțeles, prima provocare este să renunți să mai folosești telefonul în timp ce conduci! Totul depinde de asta. Însă cei mulți dintre noi, care ne străduim să fim prezenți și pe alte paliere ale vieții noastre, ne folosim de timpul petrecut la volan fix pentru asta: să mai stăm și pe telefon. Mare greșeală! Colosală! Riscăm să nu observăm că mașina din fața noastră s-a oprit brusc; că un pieton neatent traversează printr-un loc nepermis; că un copil e pe cale să se arunce în stradă după o minge; sau că suntem în pericol să ne ciocnim cu un biciclist.

Studiile au demonstrat că, atunci când mintea unui șofer este concentrată la altceva decât la șofat – gânduri care nu-i dau pace, ceva care-l preocupă, un mesaj primit pe o rețea de socializare, un videoclip sau o conversație telefonică – creierul său nu reacționează la ceea ce ochii detectează pe drum. Cu alte cuvinte, semnalul transmis de-a lungul nervului optic, de la ochi la creier, este scurtcircuitat. Drept urmare, un șofer distras poate privi drept în față, dar nu reușește să „vadă” ceea ce este la vedere. Cercetătorii numesc acest proces „orbire prin neatenție”. A se evita prin orice mijloace!

Ca șoferi, jucăm un joc periculos de probabilități atunci când alegem multitasking-ul în locul condusului preventiv. Statistica spune că, de câte ori ne urcăm la volan, nu vom avea parte de incidente, deoarece un accident grav este un eveniment cu probabilitate redusă. De exemplu, ca să aibă loc un astfel de accident, un șofer care intră pe roșu într-o intersecție trebuie să o facă exact în același moment în care intri și tu. Totuși, se poate întâmpla ca unii dintre noi să fie mai ghinioniști, iar asta are urmări ireparabile pentru noi înșine și pentru alții.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


În esență, un șofer distras renunță la controlul asupra siguranței personale și o predă în mâinile unui străin, aflat într-un alt vehicul, care poate fi la rândul său neatent, distras, obosit, nedormit, preocupat, îngrijorat, lipsit de experiență sau imprudent. Cine face asta? Ei bine, milioane dintre noi o facem. Credem că suntem grozavi la multitasking și putem monitoriza în siguranță și drumul, și telefonul în același timp. Până când ni se întâmplă chiar nouă și devenim un număr dintr-o statistică.

Așa că transformă condusul preventiv într-o prioritate. Încearcă asta prima oară când te vei sui la volan! Pune-ți telefonul deoparte, nu te mai gândi la nimic altceva, concentrează-te la drum, observă cum te simți când mintea-ți stă doar acolo și nu mai este distrasă de alte gânduri!

Iată câțiva Micropași pe care-i poți încerca pentru a pune în practică șofatul preventiv!

Pune telefonul într-un loc care să nu fie nici la vedere, nici la îndemână! Activitățile care-ți distrag atenția, cum ar fi să cauți sau să te uiți după obiecte prin mașină, în timp ce conduci, dublează riscul de accidente. Înlătură tentația punând telefonul în buzunarul scaunului din spate.

Când ești la semafor, acordă-ți un minut în care să respiri adânc, în loc să-ți cauți telefonul. Respirația conștientă te ajută să fii conectat la momentul prezent, sporindu-ți capacitatea de concentrare.

Atunci când îți pui centura de siguranță, promite-ți că vei fi atent la condus și numai la condus! Această tehnică te va ajuta să-ți iei un angajament față de tine însuți și să te ții de el!

Spune-le celor din mașină că ți-ai luat angajamentul să fii atent la condus! Dacă sunt pasageri în mașină, comunică-le că, sub nici o formă, nu te vei uita la telefon și cere-le chiar să-ți țină ei telefonul!

Atunci când conduci, pune telefonul pe modul ”Nu deranjați!”. Dacă nu mai ești atent la notificări, vei fi mai puțin distras, te vei putea concentra exclusiv asupra traficului, iar riscul de accidente se va diminua simțitor!

Asigură-te că dormi bine înainte de o călătorie lungă cu mașina! Și, sub nici o formă, nu te sui la volan după o noapte albă. Atunci când ești obosit, riscurile de accidente rutiere grave, soldate cu victime, crește semnificativ.

Ai grijă și condu prudent! Asta îți poate salva viața!

Citește și:

Cum să îmblânzim furia în trafic

Dinamica psihologică victimă-agresor în trafic

Author(s)

  • Arianna Huffington

    fondatoare The Huffington Post, fondatoare și CEO Thrive Global

    Arianna Huffington, fondator The Huffington Post, fondator și CEO Thrive, autoare a 15 cărți, care acoperă teme dintre cele mai variate: artă, mitologie, politică sănătate. În 2005, a lansat The Huffington Post, o platformă de știri și opinii, care a devenit foarte rapid unul dintre cele mai prestigioase brand-uri media online. În august 2016, a lansat Thrive Global, o platformă de wellbeing și eficiență, pentru corporații și consumatori individuali, ce are ca misiune schimbarea modului în care muncim și trăim și care își propune să pună capăt concepției false potrivit căreia burnout-ul este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru succes. Arianna Huffington a fost desemnată printre cei mai influenți 100 de oameni din lume de către publicația Time și se găsește pe lista celor mai puternice 100 de femei din lume. Născută în Grecia, s-a mutat la Londra la vârsta de 16 ani, și a absolvit Universitatea Cambridge cu specializarea în economie. La 21 de ani, a devenit președinta faimoasei societăți de dezbateri Cambridge Union.
    Cele mai recente cărți ale Ariannei Huffington - Thrive (Succesul redefinit: prosperitate, înțelepciune, miracol și crearea unei vieți pline de sens) și The Sleep Revolution (Revoluția somnului) - au ajuns, imediat după lansare, bestseller-uri internaționale.