În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce este empatia un aspect legat de educație.
– Ce efect similar au asupra lui Virgil o emisiune și o ciorbă.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Virgil Ianțu: Bucuria zilei care tocmai începe. Câteodată, mă trezesc devreme fără motiv pentru a trece ori la treabă, ori pentru a savura o zi liberă. Nu am o educație japoneză, dar eu chiar mă bucur de răsăritul soarelui.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

VI: Din păcate, încă nu am învățat să spun nu și atunci am perioade în care mă aglomerez, iar prioritizarea mea este una cronologică. Așadar, nu sunt foarte organizat, dar sunt punctual și încerc să nu las în urma mea nimic nerezolvat.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

VI: Aici e vorba de percepție. Eu m-am bucurat întotdeauna, chiar și în perioadele mai grele, de ce aveam în acel moment. Sigur că mi-aș fi dorit să am mai mult, dar nu-mi băteam capul cu asta. Apreciam ce aveam mai de preț în acel moment. Eram sănătos, nu eram singur, afară era frumos: era suficient ca să fiu fericit.

TG: Când simți că ești prea stresat sau prea copleșit de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

VI: Nu prea știu ce înseamnă stresul. Da, am perioade aglomerate, câteodată am senzația că mă copleșesc, dar le gestionez bine. La ce mă pricep eu foarte bine este să-mi acord timp pentru a mă deconectă. Odihnă, prieteni, familie. În aceste spații, toate lucrurile ce țin de muncă și de nebunia zilnică din jurul meu n-au acces. Timpul nostru este prea prețios pentru a nu-l respecta.

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

VI: Sunt un optimist nativ și naiv și atunci, la mine, lucrurile sunt mai simple. Totodată, suferința celorlalți mă atinge, empatizez și mă simt dezarmat atunci când nu pot ajuta. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

VI: Presiune pe mine pun de fiecare dată când am de făcut ceva. De la o emisiune până la o ciorbă. Vreau să iasă totul perfect pentru ceilalți. Îmi place să las, de fiecare dată, o impresie bună și nu-mi place să știu că ceea ce fac nu este apreciat. Dacă se întâmplă, îmi pun întrebări și încerc ca data viitoare să fiu mai bun. Așadar, sirena și girofarul sunt aprinse în permanență.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


TG: Ce sfat ți-ai da ție, cel de la 20 de ani?

VI: Trăiește-ți viața la fel!

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

VI: Am început să-i ascult mai mult pe ceilalți, să nu mai judec și să cred în partea bună din om.

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

VI: Nu. Scena m-a obișnuit cu concentrarea. Ea te face să pari relaxat.

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

VI: Am citit o carte care m-a învățat ce spuneam mai sus, legat de judecată și multe alte lucruri ce țin de caracterul omului și de viață. Convorbiri cu Regele Mihai I Al României a lui Mircea Ciobanu. E o carte ce te poate schimba, ce-ți poate scoate la suprafață părțile umane, bune și-ți poate forma caracterul.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

VI: Sigur. Au existat momente foarte importante când am spus „da” și acum mă bucur că am avut curajul de a face asta. Acele momente mi-au direcționat și mi-au schimbat viața în mod pozitiv. Important e ca, atunci când se ivesc astfel de oportunități, să știi ce să faci cu ele.

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

VI: N-am trăit această senzație și sper să nu o trăiesc vreodată.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

VI: Mă rog și spun „te iubesc”.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

VI: „A servi mai presus de sine”.

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

VI: Cred că empatia ține tot de educație, de felul în care ai fost crescut în familie și de cum te-ai dezvoltat emoțional. Un om educat, și nu mă refer aici numai la școală, este și un om empatic. Educația face minuni.

Virgil Ianțu a început să studieze vioara de mic, a absolvit Conservatorul, a cântat pe cele mai mari scene ale lumii alături de Corul Madrigal, după care a devenit cunoscut publicului larg cu emisiunile ”Vrei să fii milionar?” și ”Copiii spun lucruri trăsnite”. În prezent, se află la sezonul cu numărul șapte de Câștigă, România!, emisiune difuzată de TVR. Virgil are un nivel aparte de implicare profesională, personală și emoțională în proiectele sale. Emoția transpare în proiectul său muzical la cele mai înalte cote. “Ieri și Azi” este primul album jazz 100% românesc, lansat în urmă cu ceva ani. Este obsedat de autenticitate, intolerant cu non-sensul și dispus să se schimbe pentru a descoperi varianta sa cea mai bună, de la o zi la alta.

Citește și:

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, Dăruiește Viață: ”Implicarea trebuie să devină o igienă personală, ca spălatul pe dinți”

Olimpia Melinte: ”Ascultarea activă este micul miracol pe care l-am descoperit”