În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce rol joacă hipotalamusul în procrastinare.
– Cum să creezi spațiu pentru dorințele tale. 


“Tu ce-ți dorești de la viață?” este întrebarea la care foarte multă lume nu știe să răspundă. Sau parează provocarea cu o altă întrebare: ”Ce să-mi doresc de la ce, de la cine?”. Te întreb așa: ce-ți doreșți tu de la viață, de la partenerul de cuplu, de la job, de la tine, de la prieteni, de la casa ta, de la o vacanță și, mai ales, ce vrei tu să faci, care este menirea care te împlinește și ce dă sens vieții pentru tine?

Cum ți se pare acum, mai simplu sau mai complicat de răspuns?

Din experiența de la cabinet, dar și din viața personală, pot să vă spun că, deși întrebarea pare ușoară, răspunsul este mai greu în acest caz și, adesea, întârzie să apară. “Ce vrei tu cu adevărat de la viață?” este, de fapt, întrebarea la care clienții mei află răspunsul adevărat de la ei înșiși, după mai multe ședințe de lucru. 

Dar se mai întâmplă, când dau greutate acestei întrebări, să asist la o eschivă: “De fapt, de ce trebuie să știu ce vreau de la viață?!”. Adevărul este că nimic nu trebuie, în sensul în care, desigur, nu ești obligat să afli ce vrei de la viață. Însă, dacă dorești să ai o viață bună, cu sens, care să te împlinească, devine necesar să știi ce vrei. Așa cum, atunci când te urci într-un taxi, este necesar să-i spui șoferului unde vrei să ajungi.

Acum decide tu, pentru tine, ce trebuie și ce nu, dacă ești dispus să pornești într-o călătorie, fără să ai idee unde vrei să ajungi.

Desigur, viața este plină de sensuri giratorii, acele ronduri în care te învârți. Ele reprezintă pauza de dinaintea alegerilor! Adică da, nu poți să știi nonstop ce vrei, uneori te gândești pe unde ieși din sensul giratoriu, îți dai timp de gândire și este foarte bine să faci asta. Întrebarea este cât timp te învârți “pe loc”. Timpul petrecut în sensul giratoriu, numit timp de gândire înaintea alegerii și, evident, a acțiunii propriu-zise, determină calitatea vieții tale! Dacă te învârți prea mult, amețești întâi, ca mai apoi să spui că ai pierdut timpul sau că ai ratat trenul! 

Așa că te sfătuiesc să nu amâni prea mult răspunsul și să afli ce vrei de la viață! Dar cum facem asta, cum știm când nu știm?

O metodă simplă de a ști ceea ce nu știi și de a te apropia rapid de ceea ce vrei este să afli latura opusă: adică să conștientizezi ce NU vrei de la viață! Simți, deja, că este mai ușor?

Cum funcționează metoda lui ”nu”

Fă o lista cu ce nu vrei să se întâmple în viața ta și o listă cu ce nu-ți place.

Cu siguranță, știi ce nu-ți place să mănânci, cum nu-ți place să se comporte șeful sau partenerul tău cu tine. Poate nu vrei să muncești atât de mult timp pentru atât de puțini bani, poate nu vrei să ai o relație toxică, în care abuzul se servește la felul principal, poate nu vrei să fii mințit, poate nu vrei să stai închis cu forța în casă, poate nu vrei să ajungi supraponderal și așa mai departe. Vezi? Răspunsul vine mai promt, pentru că știi clar cel puțin un lucru care nu-ți place sau pe care, cum spuneam, sigur nu-l vrei de la viață!

De ce este mai ușor să afli ce NU vrei de la viață?

Răspunsul e fascinant și are legătură cu modul în care funcționează creierul uman: mintea folosește mai puține sinapse când activează hipotalamusul, pentru a te “apăra” de ceea ce este nou și periculos, în interpretarea sa! Mintea, mai ales cea neantrenată, respinge de multe ori acțiunea complexă și preferă acțiunile mai simple.

De exemplu, să ne gândim: câte cărți se citesc astăzi și câte vizualizări au, în schimb, filmulețele de 15 secunde? Nu te gândi că este o modă și atât. De fapt, ușurința cu care sunt îmbrățișate lucrurile simple a existat întotdeauna. Dacă ai în casă o lumânare, o lampă pe gaz și întrerupătorul cu bec incandescent sau LED, la care metodă apelezi ca să faci lumină? Dacă ai curent electric, cu siguranță apeși pe buton și gata. Acțiunea de a ști ce nu vrei, de a elibera, de a face curat, de a spune ”nu”, este în general mai simplă pentru mintea noastră duală, se folosesc mai puține sinapse, dar este și mult mai promptă. Dacă un parfum nu-ți displace, îl adulmeci, îl miroși în repetate rânduri și cauți să-l înțelegi și să simți ce simți. Dacă nu-ți place, vei ști într-o secundă că-l detești și-l eviți instantaneu.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Echipă bună cu creierul face și hipotalamusul

Hipotalamusul este o glandă din sistemul nostru limibic, care se ocupă cu homeostazia, adică cu păstrarea echilibrului corpului. Pe scurt, dacă apare un virus, un corp străin, non-self, hipotalamusul va face toate demersurile ca să-l respingă, ceea ce este foarte bine. Îi mulțumim: lui îi datorăm viața fizică.

În plan psihologic, hipotalamusul face aceeași treabă, dar cu alte implicații. El traduce simplu: orice lucru nou reprezintă un potențial pericol. Pentru că ”nou” înseamnă non-self, străin, deci periculos. Asta se traduce, în viața noastră de zi cu zi, în procrastinare. Este unul dintre motivele pentru care amâni, de exemplu, să te duci la sală cu frecvența dorită: hipotalamusul îi spune minții tale că situația nouă (a merge la sală) este un atac. Ai putea să te accidentezi, să pierzi timp, să pățești ceva pe drum, să obosești. 

Vestea bună este că tot hipotalamusul ne ajută să definim mai repede ce nu ne place. 

Nu există, de exemplu, niciun parfum pe lumea asta care să miroasă a mercaptan. Nu neapărat pentru că miroase urat, ci pentru că hipotalamusul spune că mirosul de gaze este sinonim cu pericolul. Sigur, există o alchimie perfectă pentru fiecare între hipotalamus și minte, de care ne putem folosi cu succes pentru a ne apropia de ceea ce vrem.

Află, așadar, ceea ce nu vrei de la viață și fă o lista. Apoi, corpul te va ajuta pentru că, fiziologic, va simți nevoia să pună ceva în loc. Umple golul lăsat de ce nu vrei cu ceea ce vrei. Acum ar trebui să fie, deja, mai simplu. Ai eliminat ce nu vrei și, de multe ori, ceea ce vrei este chiar în opoziție cu ceea ce nu vrei.

Dacă nu vrei să fii sărac, atunci cum vrei să fii?

Dacă ai o relație în care ești abuzat, atunci vrei o relație în care să te simți în siguranță?

Dacă nu vrei să fii angajat, atunci ce vrei?

Dacă ai de ales între alb și negru, dar negrul nu-ți place, ce alegi?

Desigur, dragă cititorule, viața nu este numai în alb și negru și am să te las pe tine să alegi dintr-un spectru larg de culori ceea ce este potrivit pentru tine. Aflând ce nu vrei de la viață, faci loc pentru dorințe autentice, aduci lumină în sufletul tău, bucurie în viață și oameni potriviți. Pentru că poți!

Citește și:

Află ce NU vrei

4 efecte pe care le are practica recunoștinței asupra sănătății

Author(s)

  • Ovidiu Yang

    coach, terapeut holistic și instructor internațional ThetaHealing

    Ovidiu Yang este coach, terapeut holistic și instructor internațional de ThetaHealing. Se descrie așa: ”Sunt, la fel ca voi, om, suflet și energie. Ofer claritate oamenilor și îi ajut să fie fericiți pe calea lor, din postura de Life Coach, instructor internațional de ThetaHealing și terapeut holistic. Ajung la oameni (sau oamenii la mine) și prin contribuția de content creator, cum ar fi M.B.A. Masculin (pricipii de masculinitate, seducție și bucurie în relații), podcastul “QUOTE” CAST TRAVELER și nenumărate conferințe sau tabere de dezvoltare personală. Cred în liberul arbitru și în a trăi cu ușurință și cu bucurie viața. Sunt un om care vorbește pe limba oricui, polivalența și profunda înțelegere a lucrurilor fiind principii apreciate de mine și de clienții mei. Prima mea valoare este libertatea, iar tabloul meu preferat este acela în care mintea își dă mâna cu inima pentru o viață împlinită și fericită.” Îl găsiți pe site-ul său, ovidiuyang.ro