În următoarele 3 minute vei afla:

– Care sunt principalele semnale care ne transmit că este momentul să lucrăm cu noi înșine.
– Cum poți deveni regizorul propriei tale vieți.


Curajul este una dintre calitățile scoase în evidență de anul ce tocmai s-a terminat. Această virtute ne-a fost încercată la toate nivelurile, deoarece fără ea nu ne puteam adapta la tot ce se întâmplă în lume. Am avut nevoie de curaj să ieșim din zona de confort, curaj să ne adaptăm, curaj să ne privim in interior, curaj să ne învingem frica. Cel mai probabil, anul trecut ai simțit că viața ta exterioară depinde enorm de viața ta interioară. 

Ți-a fost cumva frică să te privești în interior?

Frica: această emoție care ne blochează și ne împiedică, de multe ori, să luăm decizii spre binele nostru!

Renumitul Carl Jung, fondatorul psihologiei analitice, spunea că oamenii fac absolut orice, oricât de absurd, pentru a-și evita propriile suflete. Din cauza fricii, devenim specialiști în a ne lăsa distrași de tot ce este în exteriorul nostru, specialiști în a ne evita pe noi înșine.

Realitatea este că, în trecut, a mă scufunda în adâncurile ființei mele, era ceva ce mă speria îngrozitor. Am trăit mult timp detașată de mine, în lumea propriului ego.

Știam că trebuie să mă lupt pentru a câștiga, că trebuie să fiu ambițioasă și competitivă într-o lume ca o junglă. Mă certam deseori cu partenerul, voiam să am dreptate mereu și mă complăceam în rolul de victimă, atunci când cei din exterior mi se păreau nedrepți. Dezvoltasem un orgoliu considerabil de care nu eram conștientă. Ignoram cu încăpățânare orice semnal de alarmă venit din interiorul ființei mele. Mă lăsam dusă de nas de toate credințele false, de toate proiecțiile pe care le construisem de la nivel de ego.

În lumea noastră exista polaritate, iar frica este opusul iubirii. Așadar, această emoție ne îndeamnă să ne evităm propriile suflete, ne îndeamnă să nu ne iubim într-atât încât să ne debarasăm de ego pentru a ne cunoaște în profunzime.

Ce se întâmplă, de obicei, când refuzăm să ne privim în interior?

Atunci când îți eviți prea mult propriul suflet și te încăpățânezi să rămâi pe calea aceasta egotică, viața îți creează contextul necesar pentru a te trezi din letargie. Din păcate, manifestarea în universul fizic a acestui context ia forma unui pachet de suferință: o traumă emoțională, o pierdere, o boală, un șoc, o schimbare profundă. La nivel colectiv, iată: o pandemie.

Este momentul în care ni se oferă șansa să ne învingem frica de a ne privi în interior! Este lecția pe care o avem de învățat cu toții, deoarece pachetul de suferință vine mereu cu un dar bine ascuns.

Odată ce găsești curajul să faci primul pas spre tine însuți/însăți, odată ce începi să te cauți și să te privești în interior, ți se deschide miraculos o perspectivă cu totul nouă!

În momentul în care înțelegi lecțiile din spatele evenimentelor din viața ta, descoperi darul adus de suferință și conștientizezi care este rolul tău în propria viață. Atunci ego-ul își pierde din forță, iar mintea și inima încep să se deschidă.

Care sunt principalele semnale care ne transmit că este momentul să lucrăm cu noi înșine?

Din perspectiva mea, prevenția este ideală și aceste timpuri îți oferă șansa să începi să-ți asculți sufletul, pentru a putea evita tot felul de posibile suferințe. 

Te invit să conștientizezi câteva semnale care-ți arată că este momentul să te privești mai profund:

  1. Te simți pierdut/a în propria viață, pe pilot automat?
  2. Te întrebi “cine ești” și-ți dorești să te descoperi?
  3. Ți-ar plăcea să te simți liber să fii tu?
  4. Ți-e frică să aduci schimbări în viața ta, pentru a nu pierde “controlul”?
  5. Stima ta de sine este la un nivel scăzut? 
  6. Ai multe gânduri încărcate negativ și pline de autocritică? Ce fel de etichete îți pui?
  7. Ai comportamente de autosabotaj?
  8. Atragi în mod repetat aceleași situații negative, aceleași tipuri de relații toxice?
  9. Te enervezi ușor sau ai stări de neliniște, de anxietate?
  10. Ai multe “butoane” declanșatoare emoțional?
  11. Suferi de probleme cronice de sănătate?
  12. Te consideri adeseori o victimă?
  13. Te macină neiertarea față de cineva sau față de tine?
  14. Simți cum trăiești în trecut sau cu frică de viitor?
  15. Ai vrea să nu mai suferi?

Eu am ignorat majoritatea semnalelor și sper ca tu să n-o faci! De ce sa nu eviți o suferință dacă se poate?


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Totuși, ce înseamnă să lucrezi cu tine, pornind din interior?

Daca reușești să conștientizezi acum că este vital să te privești în interior, ai realizat un pas foarte important și ai, în sfârșit, curaj să-ți privești sufletul. Următorul ține de prima ta acțiune și vei observa rapid că schimbările pe care le faci în interior se reflectă imediat în viața ta exterioară.

Care ar putea fi primii pași?

  1. Identificarea principalelor tipuri de blocaje, programe negative, credințe limitative de la nivelul inconștientului. Așa cum spunea Jung, “Până nu aducem inconștientul în conștient, ne va conduce viața și-l vom numi soartă”; 
  2. Înveți cum să le depășești, să le elimini și să te reprogramezi în mod pozitiv și conștient;
  3. Observarea constantă și conștientă a propriilor gânduri și cum să le controlezi devenind prezent în viața ta;
  4. Cunoașterea, acceptarea și integrarea propriei Umbre, pentru a deveni un om complet;
  5. Asumarea responsabilității asupra fiecărei întâmplări de viață;
  6. Dezvoltarea și practica discernământului între adevăr și minciună;
  7. Trezirea voinței, a motivației și a creativității;
  8. Practicarea recunoștinței;
  9. Vindecarea rănilor emoționale cu iertare, acceptare și iubire;
  10. Deschiderea inimii pentru a primi și pentru a oferi iubire;
  11. Renunțarea cu compasiune la tot ceea ce nu este spre binele tău;
  12. Grija față de ființa ta, la toate nivelurile, și renunțarea la autosabotaj.

Nimeni nu spune că este un proces simplu, scurt sau lipsit de durere. Este, însă, singura cale de a-ți recupera puterea și de a deveni cu adevărat regizorul propriei vieți. 

A lucra cu tine însuți/însăți, a te cunoaște în cele mai ascunse unghere, este despre a pune pe primul loc adevărul și dorința de a deveni liber/liberă. Este despre renașterea ta, despre călătoria emoționantă în interior, despre întregirea ființei.

Transformarea vieții tale nu se poate produce fără implicarea ta, deci este nevoie să ai curajul să fii 100% acolo pentru tine. Vei transforma durerea în putere, frica în iubire, în libertate, în fericire!

Pentru mai multe detalii și practici despre cum îți poți transforma viața, o poți găsi pe Amy Ciotec pe www.PurAnima.com, singura platformă de transformare personală dedicată în exclusivitate femeilor.

Citește și:

3 metode să-ți descoperi credințele limitative

Puterea și capcana lui ”Eu pot orice, eu sunt cel mai bun”

Author(s)

  • Amy Ciotec

    fondatoare AwakeningMom

    Timp de 16 ani a avut o carieră în corporații și a lucrat mereu aproape de oameni. Cu o experiență de peste opt ani în procesele și terapiile de dezvoltare personală, Amy s-a trezit din punct de vedere spiritual, a vindecat și a transformat fiecare aspect al ființei. A documentat din experiența cunoașterii ei pe blogul personal www.Awakeningmom.com. «Cred în tine, cred în femeia trează și liberă, femeia hotărâtă să-și integreze și să-și manifeste potențialele cele mai înalte, încă ascunse în Esența ei”, spune Amy.