În următoarele 4 minute vei afla:

– Până la ce vârstă se spune că ar trebui să atingi succesul.
– Cum să-ți definești scopul în viață.


Când am terminat liceul, am fost votată colega cu „cele mai mari șanse de succes”.

Mi-am amintit de chestia asta abia de curând, în timp ce mă pregăteam să le vorbesc elevilor de la fosta mea școală. Au trecut mai bine de 17 ani de atunci, ceea ce înseamnă că am exact dublul vârstei pe care o aveam când învățam acolo și dublul vârstei elevilor cărora urma să le vorbesc. Aoleu! Așa că iată întrebarea de un milion de puncte:

Oare am avut parte de succes?

Este „succesul” ceva ce ar trebui să atingi până la vârsta de 34 de ani? Ce se așteptau, oare, de la mine colegii mei, când m-au nominalizat colega „cu cele mai mari șanse de succes”? Ar fi surprinși sau dezamăgiți dacă m-ar vedea astăzi aici? O să ating vreodată „succesul” pe care părea să-l promită lumii versiunea mea mai tânără?

Am ajuns să fiu fascinată de genul ăsta de întrebări în ultimii ani. Și este evident că nu sunt singura.

Când cauți pe Google „cum să ai succes” obții 60 de milioane de rezultate. Pe YouTube se găsesc 25,9 milioane de videouri pe această temă. Pe Amazon găsești mai mult de 360.000 de cărți pe subiect.

Ce caută oamenii ăștia din toată lumea să realizeze, în timp ce se străduiesc să găsească răspunsul la întrebarea „cum să ai succes”?

Așadar, ce este „succesul”?

O altă căutare rapidă pe Google oferă următoarele rezultate:

1 Atingerea unui scop sau a unui țel

1.1 Obținerea de faimă, avere sau statut social

1.2 O persoană sau un lucru care și-a atins scopul pe palierele faimei, averii etc.

Dacă luăm prima parte a acestei definiții („atingerea unui scop sau a unui țel”), este evident că trebuie, în primul rând, să definim acel „scop sau țel”. În partea a doua, constați că scopul se reduce la „obținerea de faimă, avere sau statut social”.

Dar oare asta înseamnă „succesul”?

Este vorba doar despre faimă, avere și statut social? Succesul înseamnă obținerea promovării și a acelui titlu profesional prestigios sau un salariu de șase cifre? Sau să-ți cumperi o casă mare și o mașină scumpă? Ori, într-o variantă mai modernă, înseamnă să-ți lansezi propria afacere de milioane de dolari și să călătorești în jurul lumii ca lider de opinie și autor de best-seller-uri?

Pentru ca un scop să aibă însemnătate și tu să te dedici atingerii lui, trebuie să existe un soi de motivație intrinsecă. Nu e suficient să ai idei superficiale impuse din exterior – de societate, massmedia  sau de imaginile vehiculate în social media.

Trebuie să-ți definești „scopul sau țelul”

Dacă nu ți le alegi singur, pur și simplu o să continui drumul pe banda rulantă pe care te afli, sfârșind undeva unde nu prea vrei să fii. O să-i lași pe alții să hotărască pentru tine. O să obții acea „faimă, avere și statut social”? Poate. Dar cel mai probabil răspunsul e nu, dacă e să fii sincer cu tine însuți. Și, în cazul în care totuși le obții, aș îndrăzni să presupun că n-o să te facă să te simți deosebit de fericit sau împlinit.

Deci, care ți-e scopul? Ce încerci să realizezi? Care-ți sunt țelurile în viață?

Și când zic viață, mă refer la VIAȚĂ.

Definiția tradițională a succesului pare să fie legată de domeniul profesional. Dar e o perspectivă foarte limitată, una care presupune că afacerea sau cariera ta sunt singurele puncte de interes din viață.

Nu neagă nimeni că ele reprezintă o parte importantă din viața ta, având în vedere numărul de ore pe care le petreci muncind, precum și timpul și energia pe care le investești când te gândești la jobul și cariera ta. Și banii pe care-i câștigi sunt un factor care face posibile multe alte lucruri din viața ta. Dar este, oare, domeniul profesional singura parte importantă din viață?

Trebuie să ai o perspectivă mai de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă succesul pentru tine.

Așadar, cum îți găsești acel „scop” de ansamblu?

Ei bine, un exercițiu simpatic pe care-l poți încerca e scenariul cu „balansoarul”. Închipuie-ți că stai într-un balansoar într-un cămin de bătrâni și te uiți în urmă, la viața ta. Întreabă-te ce ar fi trebuit să se întâmple ca să te simți satisfăcut și să zici: „Mda, am făcut tot ce-am vrut să fac, n-am niciun regret, sunt complet mulțumit. Viața mea a fost una de SUCCES.”

O metodă vizuală de a-ți reprezenta scopul e să-ți faci un panou cu viziunea pe care o ai asupra vieții: ia mai multe reviste, frunzărește-le și decupează imaginile care-ți vorbesc, care rezonează cu tine, indiferent de motiv. Lipește-le pe panou, pentru o reprezentare vizuală a sentimentelor și experiențelor de care vrei să ai parte în viață.

Și când îți imaginezi acest succes, amintește-ți că trebuie să ai această perspectivă amplă. Gândește-te la diferitele paliere ale vieții tale. Poți să împarți situația în mai multe feluri, iar eu te-aș încuraja să găsești propriile elemente cu care să construiești. Din perspectiva mea, există cel puțin cinci zone demne de luat în seamă.

VIAȚĂ – bunăstare și starea de bine

IUBIRE – relații și sentimente

ÎNVĂȚARE – dezvoltare și evoluție

LEADERSHIP – carieră și impact

DISTRACȚIE – amuzament și spontaneitate

Dacă iei în considerare fiecare dintre aceste cinci zone ale vieții tale și analizezi punctul în care te afli astăzi, precum și scopul/scopurile corelate fiecărui palier în parte, o să obții o perspectivă mai amplă asupra succesului, una care cu siguranță îți va aduce mai mult echilibru, împlinire și, în cele din urmă, fericire în viață.

Revenind la întrebarea inițială: Am avut parte de succes?

Privind în urmă la albumul de absolvire, ar trebui să-i întrebați pe colegii mei ce așteptări aveau și dacă m-am ridicat la înălțimea lor. Se așteptau să obțin faimă, avere sau statut social? Dacă da, nu pot decât să-mi cer scuze că am fost așa o dezamăgire. (Deși, hei, sunt încă tânără!).

Pe mine, una, această definiție restrânsă pur și simplu nu mă satisface. Îmi stabilesc scopuri și muncesc ca să le ating, pe aceste paliere diferite ale vieții mele, în timp ce-mi redefinesc succesul în permanență. Nu e static, iar definiția evoluează pe măsură ce mă dezvolt și mi se schimbă situația. Dar și asta e o parte din idee:

Succesul nu e o chestie la care lucrezi, un scop în sine, și apoi, ta-daaa, ai terminat!

E un proces în desfășurare, o călătorie, un montagne-russe, cu toate suișurile și coborâșurile aferente diverselor paliere din viața ta și diferitelor dorințe și nevoi care apar când te aștepți mai puțin.

Și aș zice că e mult mai interesant decât toată averea și faima aia, nu-i așa?!

Citește și:

8 lucruri pe care să le faci după 8 seara. Dacă vrei să ai succes!

13 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să ai succes

Author(s)

  • Anna Lundberg

    coach, speaker și scriitoare, onestepoutside.com

    Anna Lundberg este fondatorul One Step Outside, companie prin intermediul căreia ajută oameni din toată lumea să pună bazele unei afaceri și să-și creeze un stil de viață care să le ofere și o doză de libertate, flexibilitate și împlinire. De când și-a părăsit job-ul corporatist în 2013, autoarea și-a redefinit noțiunea succesului, iar acum, pasiunea ei este să-i inspire și să-i sprijine pe alții să facă același lucru.