În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce este mai important să-ți stabilești rutine și nu obiective.
– Cum poți atinge mai ușor un obiectiv, într-o manieră paradoxală.


Ce ar fi să recunoaștem că detestăm obiectivele pentru Noul An? Acele ”New Year’s resolutions” care sunt la modă.

Dar este absolut normal! Majoritatea obiectivelor pe care le fixăm pentru anul care începe rămân neatinse! Când se întâmplă așa, ne simțim dezamăgiți și stima de sine ne este afectată. Cum noi suntem cel mai mare autocritic, începem să gândim că nu suntem destul de buni, destul de disciplinați, că ratăm ceea ce ne propunem.

Există studii ale psihoterapeuților, care arată ca 80% dintre oameni nu-și ating obiectivele propuse pentru noul an, iar restul de 20%, adică aceia care reușesc, nu se simt deloc mai bine sau mai împliniți. Ar trebui să existe o cale mai bună, nu-i așa?

Nu spun că este ceva rău cu obiectivele, doar că sunt foarte concentrate pe rezultate: să slăbesc 10 kilograme, să învăț să dansez, să renunț la fumat, să economisesc bani etc.

Atunci când ne definim obiective concentrate doar pe rezultate, ne programăm fără să ne dăm seama să simțim dezamăgire, rușine și, în final, să renunțăm.

  • În prima fază, ne simțim motivați să ne îndeplinim noile obiectivele pentru a ajunge la varianta noastră mai bună, pe care ne-am impus-o mental.
  • Noutatea și motivația se sting destul de rapid și începem să ne comparăm în gând cu persona pe care ne-am dori să o întrupăm și nu reușim. Intervine auto-judecata și etichetarea negativă din mintea noastră.
  • Toate acestea duc la acumularea frustrărilor, dezamăgirii și rușinii.
  • Chiar dacă facem progrese, nu ne simțim recompensați și motivați, din cauza apăsării cu care vine la pachet imaginea perfectă de sine pe care ne-am fixat-o.
  • De obicei, prin luna februarie, lupta interioară ne obosește în asemenea măsură încât renunțăm la obiective.

Dar ce-ar fi să încercăm să avem o altă abordare? Dacă pentru 2021 ne-am alege să urmăm o virtute care să ne reprezinte?

Virtutea sau calitatea aleasă reprezintă un comportament care ne apropie de propriile noastre valori!

Să spunem că tu pui valoare pe prietenie, pe a fi un bun prieten. Îți propui ca anul viitor să reiei o relație cu un prieten din alt oraș/țară, pentru care nu prea ți-ai făcut timp. Îl vei suna în fiecare seară de vineri să povestiți și să râdeți împreună, ca pe vremuri.

Sau valoarea ta este adevărul și știi că, pentru a te deschide adevărurilor, este necesar să-ți deschizi mintea. Așa că-ți propui să citești zilnic, să te informezi asupra tuturor subiectelor despre care vrei să știi adevărul. Poți scrie în jurnal de fiecare dată când găsești idei controversate asupra cărora îți dorești să te lămurești. Poți participa la cursuri care să-ți deschidă mintea pe anumite subiecte de interes. 

Mi se pare că sună mult mai motivant: ”În 2021 voi căuta cât mai multe adevăruri care să-mi îmbunătățească stima de sine, perspectiva asupra vieții și să-mi extindă mintea și conștiința”. Este mult mai simplu să creezi acțiuni și obiceiuri, atunci când urmărești o anumită virtute, care te apropie de propriile tale valori.

Partea bună este că succesul tău nu depinde de acea virtute. Faptul că-ți deschizi mintea către adevăr sau că-ți suni un prieten în fiecare vineri este mai vag, fără un rezultat așteptat, programat, care să te definească și să te apese.

Până la urmă, îți creezi obiceiuri noi, care-ți bucură inima și-ți creează în timp motivație, satisfacție, succes și încredere în tine. Spre deosebire de stresul rezultatelor, care-ți consumă energie, o virtute este generatoare de motivație și te umple de bucurie la fiecare mică acțiune pe care o întreprinzi spre acea calitate, pe care ți-ai propus să o dezvolți în 2021.

Paradoxal, cel mai ușor mod de a-ți atinge un obiectiv este să uiți de el dupa ce l-ai fixat și să te concentrezi pe procesul de a-l atinge, pe fiecare pas mic pe care-l faci către ceea ce-ți propui. Călătoria mai presus decât destinația! Procesul mai presus decât rezultatul! Virtutea mai presus decât obiectivul!

Dacă-ți sună bine, îți propun să ne alegem împreună o virtute și să lucrăm la dezvoltarea ei. 

Ai vrea să radiezi în 2021? 

Pentru a străluci în 2021, avem nevoie să dezvoltăm zi de zi mici obiceiuri care să ne aducă bucurie în suflet. Strălucim atunci când suntem bucuroși, nu-i așa?

Am putea afirma că, dacă privim tot ceea ce se întâmplă în lume acum, dacă simțim energia apăsătoare a fricii generale, a străluci în 2021 este deja o dorință utopică.

Ce ar fi să lăsăm deoparte orice scuză și orice gând care sună a ”plângere de milă”, a victimizare? Alegerea de a străluci este doar a noastră, depinde doar de noi și merităm! Da, chiar merităm! Ești regizoarul propriului film și, pentru că strălucirea vine din interior, nu depinzi de nimic și nimeni din exterior! 

Ce te face să simți această strălucire? Hai să enumerăm mici obiceiuri care ne aduc bucurie! Din perspectiva mea, mă simt mai deschisă spre strălucire atunci când:

Te rog scrie-mi în comentarii ce alte mici lucruri faci ca să simți bucurie. Propun să avem o lista cât mai cuprinzătoare! Când simțim bucurie, strălucim din interior!

Mă gândeam și la câteva modalități prin care ne putem dezvolta această calitate: iubirea și grija față de noi înșine.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Antrenează-ți discernământul!

Din perspectiva mea, pe parcursul dezvoltării noastre personale, este extrem de important să ne creștem puterea de a discerne. Întâlnim atât de mulți oameni, care ne vorbesc fără să fie constienți de propriile traume și care se lasă guvernați de propriile răni emoționale, iar cuvintele lor ne pot răni. Dacă discernem între adevăr și minciună, între bine și rău, dacă ne punem permanent întrebări, ceea ce vine din exterior ne va răni mult mai puțin. Stările de tristețe și descurajare devin mai rare pe măsură ce discernem din ce în ce mai bine. Și da, este foarte indicat să ne punem întrebări și asupra propriilor gânduri!

Devino-ți cel mai bun prieten!

Exact, gândește-te cum vorbești cu cel mai drag prieten al tău! Vorbești așa și cu tine însăți în gânduri? Te încurajezi, ai compasiune, ai înțelegere, răbdare? Explorează ce înseamnă să-ți fii cel mai bun prieten! Trăiești cu tine 24h/24h!

Schimbă-ți percepția asupra propriilor slăbiciuni!

În loc să ne vedem tristețea, furia, gelozia, frica ca pe niște lucruri teribile, haide să încercăm să le percepem ca pe oportunități de a crește. Toți oamenii împărtășesc același gen de emoții negative, toți trecem prin perioade mai grele și este absolut în regulă.

Dacă imperfecțiunile noastre ne sunt scoase în evidență de partener(ă) (de obicei, așa funcționează oglinzile, proiecția), ne vine să-l lovim direct în față… DAR dacă schimbăm tiparul, avem o oportunitate de a ne dezvolta. Da, o să simți înțepătura remarcii lui direct în ego, dar ce ar fi dacă Tu ești mai puternic și privești critica ca pe o ocazie excelentă să crești, să evoluezi? Crezi că avem ceva de pierdut dacă îmbrățișăm toate provocările interioare cu recunoștință?

Aici te rog nu uita de punctul anterior. Ego-ul va câștiga uneori, dar rămai cel mai bun prieten al tău!

Practică iubirea prin acceptarea totală a ceea ce ești!

Suntem specialiști în a ne critica, în a ne sabota, în a ne respinge pe noi înșine. Așa că te provoc să te iubești și să te accepți cu absolut orice pare a fi ieșit din imaginea de perfecțiune pe care este cazul să o demolezi.

Revenind la intenția pentru noul an, eu mi-am propus ca 2021 să fie anul în care mă voi simți strălucitoare și aș fi bucuroasă să strălucesc alături de tine! Ce zici, ești alături de mine?

Dacă preferi lista clasică de obiective pentru Anul Nou, îți sugerez să adaugi și aceasta virtute pe lângă.

Până la urmă, o virtute este un comportament compus din alegeri și acțiuni specifice, pe care le construim pas cu pas, așa cum am povestit. Nu ne concentrăm pe rezultat, ne concentrăm pe creația noastră, pe parcursul a 365 de zile. Așa că te îmbrățișez și-ți doresc un 2021 minunat, plin de strălucire!

Pentru mai multe detalii și practici despre cum îți poți transforma viața, o poți găsi pe Amy Ciotec pe www.PurAnima.com, singura platformă de transformare personală dedicată în exclusivitate femeilor.

Citește și:

Cum ne afectează goana după performanță și perfecționism

Cum să faci pace cu greșelile trecutului

Author(s)

  • Amy Ciotec

    fondatoare AwakeningMom

    Timp de 16 ani a avut o carieră în corporații și a lucrat mereu aproape de oameni. Cu o experiență de peste opt ani în procesele și terapiile de dezvoltare personală, Amy s-a trezit din punct de vedere spiritual, a vindecat și a transformat fiecare aspect al ființei. A documentat din experiența cunoașterii ei pe blogul personal www.Awakeningmom.com. «Cred în tine, cred în femeia trează și liberă, femeia hotărâtă să-și integreze și să-și manifeste potențialele cele mai înalte, încă ascunse în Esența ei”, spune Amy.