În următoarele 3 minute vei afla:

– Care este legătura dintre yoga și felul în care tratăm mediul înconjurător.
– Care sunt beneficiile unei pauze zilnice, de 30 de minute.


Sustenabilitatea și protecția mediului nu sunt termeni pe care-i auzi de obicei ca parte din mesajul unui profesor sau studio de yoga. În general, yoga este cunoscută ca o practică la nivel fizic, mental și spiritual. Însă, dacă mergem mai departe cu studiul istoriei și învățămintelor yoga, vom afla din vechile texte, precum Yoga Sutras și Bhagavad Gita, că această practică reprezintă mult mai mult decât ne imaginăm la prima vedere.

Personal, cred că implicarea în atingerea unui echilibru ecologic și social este, de fapt, foarte relevantă pentru un stil de viață yoghin. Învățăturile originale despre yoga au fost scrise având în vedere practici etice de viață, iar acestea se aplică și asupra modului în care tratăm mediul înconjurător. Yoga ne invită la o coexistență armonioasă atât cu oamenii din jur, cât și cu celelalte vietăți de pe planetă. 

Practica yoga și meditația ne ajută să ne extindem conștiința dincolo de propria persoană, ne învață să înlăturăm barierele artificiale și să fim (mai) pozitivi.

A fi în momentul prezent înseamnă și a conștientiza că fiecare acțiune produce anumite consecințe. Odată cu practica yoga, începem să facem alegeri mai bune pentru sănătatea noastră, iar la o privire mai atentă ne dăm seama că totul este conectat într-un echilibru fragil pe această planetă și, dacă vrem să fim sănătoși, trebuie să ne hrănim și să trăim într-un mediu sănătos. 

Michael Stone, profesor de meditație și yoga, afirmă în cartea sa Yoga pentru o lume dezechilibrată că: „Tehnicile yoga, inclusiv practicile fizice, lucrul cu respirația și descoperirea unei minți liniștite, reorientează practicienii către continuitatea foarte profundă, care străbate fiecare aspect al vieții, până își dau seama că mintea, corpul și respirația sunt situate în lume și în niciun fel în afara ei”.

Unul dintre principiile tratatului Yoga Sutra al lui Pantajali este ahimsa: non-violența față de propria persoană și orice altă ființă vie. Pe baza acestui principiu este bazată și dieta vegetariană. În ceea ce privește relația cu sustenabilitatea, reducerea consumului de carne poate avea un efect semnificativ asupra regenerării și recuperării mediului înconjurător. De asemenea, acest lucru poate însemna aprecierea și ocrotirea mediului sălbatic. 

Un alt principiu important care poate fi de referință în sustenabilitate este aparigraha sau non-posesivitatea. În mod concret și tradus pentru momentul prezent, acesta se referă la a evalua modul în care atribuim sens lucrurilor și le consumăm. Spre exemplu, cumpărarea celor mai noi haine sau gadget-uri pentru a ține pasul cu tendințele. Articolele care au o durată mică de viață  ajung foarte repede în gropile de gunoi sau, și mai rău, ne poluează munții, oceanele și chiar orașele.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Alte principii yoga foarte importante sunt adevărul, non-furtul, disciplina și absența lăcomiei.

Dacă acționăm în conformitate cu principiile yoga, amprenta noastră de carbon va fi una mult mai scăzută. Aceste îndrumări etice pentru viață ne ajută să dezvoltăm un sentiment de abundență interioară (nu o să mai căutăm lucruri din exterior care să ne facă să ne simțim mai împliniți), vom învăța să îmbrățișăm simplitatea, vom putea să renunțăm cu ușurință la ceea ce nu este esențial și vom face alegeri mai bune pe termen mai lung. 

Primul pas pentru o lume mai bună este să ne echilibrăm mediul interior. 

Nu putem da vina pe corporații și națiuni că au ca scop doar profitul, deoarece aceste sisteme sunt construite într-un final tot de noi, oamenii. Cu fiecare alegere conștientă, de a consuma mai puțin, de a evita plasticul sau de a spune nu complet plasticului de unică folosință; de a mânca legumele și fructele în starea lor cât mai naturală, evitând astfel risipa care se produce prin împachetare, vom obliga aceste sisteme să se schimbe și să devină mai sustenabile pentru planetă. Corporațiile ne oferă ceea ce consumăm. 

Practicând yoga, începi să percepi propria bunăstare interconectată cu cea a mediului din care faci parte. 

Cred cu tărie că soluția se regăsește la fiecare dintre noi. Cu cât evoluăm la nivel personal, avem grijă de propriul corp, de mintea și de sufletul nostru, cu atât devenim mai sensibili și mai atenți la întreaga viață de pe această planetă.

Trăind în mod automat și pe repede-înainte, nu ne dăm timp de reflecție. Nu observăm cum începem să ne degradăm sănătatea mentală și fizică, nu observăm cum alegerile pe care le facem, fără să ne gândim prea mult, ajung să degradeze mediul înconjurător. 

Punând pauză, în fiecare zi, chiar și pentru 30 de minute, vei observa cum începi să înflorești, să te conectezi cu tine și cu viața care există pe această minunată planetă. Vei aprecia mai mult momentele, emoțiile și frumusețea care te înconjoară, în schimbul unor lucruri care-ți dau doar o doză limitată de fericire. 

Cheia către o viață semnificativă, trăită într-un mod sustenabil este yoga. 

Citește și: 

Yoga în viața mea

De ce a devenit yoga un fenomen global 

Author(s)

  • Emilia Oprea

    co-fondatoare Mpower Yoga Studio

    A studiat Economia Agroalimentară și a Mediului la ASE, iar în 2013 și-a deschis prima afacere: un call center în București pentru clienți internaționali. În 2016 a participat la un curs de anteprenoriat și business la UCLA, curs pe care îl consideră cea mai bună experiență de învățare din viața sa. După întoarcerea în România, a schimbat profilul către wellness, deschizând un magazin online, pentru îmbrăcăminte sport și accesorii yoga, și ulterior Mpower Yoga, împreună cu Alexandra Negulescu. Își dorește să poată inspira cât mai mulți oameni să aibă un stil de viață sănătos.