În următoarele 3 minute vei afla:

– Care este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru starea ta de bine.
– Cum afectează ne stresul pe termen lung structura ADN-ului.


Să-i ajuți pe alții sau să faci fapte bune, la modul general, ar putea să fie unul dintre cele mai bune lucruri pe care le faci pentru tine.

Se pare că a fi de ajutor, a te oferi voluntar la o fundație caritabilă, a te oferi să ajuți un prieten sau un coleg nu este doar satisfăcător, ci chiar benefic pentru tine. Te poate ajuta să trăiești mai mult și să fii mai fericit.

Cum?

Endorfinele, acele minunate substanțe chimice din creier care se produc atunci când faci cardio, spre exemplu, ele te aduc în acea stare la care sportivii se referă drept „entuziasmul alergătorului”. Ei bine, poți să trăiești o senzație similară fără să-ți dai duhul pe altarul maratonului, când ajuți pe cineva. Starea se numește “entuziasmul celui care ajută”, o stare de euforie care are loc atunci când faci fapte bune, teoria fiind că gesturile caritabile produc o versiune naturală, mai blândă, a stării de high dată de morfină.

Ajutorul poate fi oferit sub orice formă și poate fi mare sau mic. Cantitatea sau importanța ajutorului nu contează într-atât pe cât cântărește gestul de a-ți dori cu adevărat să faci bine. Accentul cade pe partea „cu adevărat”.

Din partea celui care primește, atunci când ajuți pe cineva, persoana respectivă e mișcată de intenția ta sinceră de a oferi, indiferent ce. La rândul său, cel care oferă sau ajută experimentează o senzație profundă de satisfacție, bucurie, mulțumire, fericire, care îi reduce și nivelul de stres. Dacă faci asta suficient de des, faptele bune îți pot crește longevitatea.

Cum așa?

Există un număr de cercetări relativ noi despre telomeri, capetele cromozomilor genelor noastre, care arată că stresul pe termen lung reduce acele capete care protejează mesajul ADN-ului nostru, și, implicit, speranța de viață. Astfel, atunci când ai o stare emoțională pozitivă, când oferi timpul tău, un zâmbet cald sau o atingere plină de empatie, îți poți prelungi viața.

În schimb, gesturile caritabile lipsite de emoție nu-ți aduc nici un fel de împlinire. Asta pentru că oamenii vor să se simtă sprijiniți, și nu că sunt o povară – asta îi face să se simtă vinovați.

Dacă vrei să simți acea împlinire care-ți oferă o stare de bine, poți face pași mici în această direcție. Mai întâi oferă-te să ajuți o persoană, apoi două sau chiar un grup. Dar fă-o cu tot sufletul! Endorfinele din “entuziasmul celui care ajută” sunt răsplata pe care o vei primi când oferi din inimă, într-un gest emoționant de bunătate. Astfel vei simți că viața are sens și scop. Cred că Ralph Waldo Emerson a spus-o bine: „Scopul vieții este să fii util, să fii onorabil, să ai compasiune, să faci prin asta diferența dintre a fi trăit și a fi trăit frumos.”

Așadar, întreabă cum poți să ajuți. Apoi, ieși în lume și lasă viața să te umple de entuziasm!

Citește și:

Voluntariatul ajută la creșterea stimei de sine

Știința confirmă: Iubirea stimulează creierul

Author(s)

  • Maria este producător TV premiat cu Emmy și unul dintre producătorii inițiali ai reality show-ului Survivor. După mulți ani în industria divertismentului, Maria a început să studieze fericirea ca un mod de a combate stresul profesional.  Astăzi, ea lucrează cu profesioniștii, în special cu cei din sfera divertismentului, pentru a-i ajuta să-și îmbunătățească calitatea vieții. Curatoriază un newsletter inspirațional denumit “8 Good Things”.