În următoarele 5 minute vei afla:

– Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi, dacă vrei să devii voluntar.
– Cum se întoarce la tine binele făcut celorlalți.


Conform dicționarului limbii române, a acționa voluntar înseamnă a acționa de bună voie, din proprie inițiativă, fără a fi constrâns. A fi voluntar înseamnă a aloca resurse de timp pentru o cauză cu care te identifici emoțional, în care crezi și pentru care ești dispus să acționezi. Cred că de fapt aici e și cheia – să alegi cauza care trezește în tine un sentiment atât de profund, o dorință de implicare atât de mare, o pasiune așa de mistuitoare, încât să fii dispus ca din timpul tău – singura ta resursă neregenerabilă – să aloci acelei cauze. Se spune inclusiv că ți-ai descoperit vocația și menirea pe acest pământ dacă ești dispus să faci voluntar acțiuni care țin de pregătirea ta și pentru care în mod obișnuit ai fi plătit, și probabil că, într-o societate ideală, am fi cu toții voluntari.

Am marele noroc să fiu înconjurată de oameni care împărtășesc aceleași valori ca și mine, și nu doar acum, în această perioadă cu provocările sale specifice, ci de mulți ani, din convingere. Unii au învățat în familie, la fel ca și mine, că binele se întoarce mereu, sub o altă formă. Alții, odată cu procesul de dezvoltare personală, au înțeles că suntem interconectați și că binele făcut cuiva e de fapt binele făcut sieși. 

Motivele pentru care oamenii fac voluntariat sunt diverse. De la satisfacția de a contribui, până la bucuria de a urmări evoluția în timp a beneficiarilor, mai ales dacă ne referim la educație, sau a testa și dezvolta noi abilități. 

“Fac voluntariat în Asociația pentru valorizarea educației din Făgăraș de nouă ani, am fondat organizația și mi-am dedicat timpul și experiența cu scopul de a aduce contexte de învățare în comunitate. Intenția meu a fost să facilitez învățarea pentru toți cei interesați de cunoaștere și dezvoltarea potențialului”, mărturisește Marciana Streza, profesor de limba engleză.

Dacă ne referim la satisfacțiile timpului alocat pro bono, ”Cea mai mare satisfacție e că lumea a aflat de proiectele mele și mă identifică cu ele, mereu mi-am dorit să iasă în evidență acțiunile pe care le fac și la care iau parte, și să nu pară asta ca o laudă la adresa mea. Faptul că lumea a auzit de Clubul de lectură de la Penitenciarul Timișoara, de comunitatea familiilor adoptive Ador Copiii sau de cluburile de lectură și lansările de carte pentru copiii aflați în situații vulnerabile din zonele rurale ale țării mă ajută să trec peste orice obstacol, orice oboseală, orice dezamăgire”, afirmă Patricia Lidia Popescu Cevei, inginer programator, social media manager, scriitoare de cărți pentru copii, blogger, voluntar de 16 ani.

“Cea mai mare satisfacție este zâmbetul uni copil, atunci când finalizăm ceea ce a cusut sub îndrumarea mea/a noastră și spune că i-a plăcut și mai vrea”, spune Antonela Cristina Lungu, inginer, voluntar de trei ani. Din experiență, știu că ideea voluntariatului încolțește în inima multor oameni, însă mulți nu știu de unde să înceapă și alții cred că le va ocupa mult timp. “Ca orice lucru care te pasionează, întâi faci o cercetare: mergi la asociații și înțelegi exact ce nevoie au, cât timp presupune asta, câtă energie și fizică și emoțională. Apoi participi la unul-două evenimente și, în cele din urmă, îți asumi acea responsabilitate. Efectiv pui în calendar și-ți organizezi restul agendei în funcție de acele ore alocate voluntariatului, și nu invers”, ne spune Luiza Ștefan, coach și voluntar de șase ani.

Unii oameni iubesc efectiv să ajute, așa încât au mai multe cauze pe care le susțin, fie cu timp, fie cu alte resurse, inclusive financiare, sau ambele.

“Eu ajut aproape de fiecare dată când cineva are nevoie: familie, colegi, colegii colegilor, prieteni și necunoscuți. Motivația este de a fi mai buni pur și simplu, schimbarea pleacă de la noi. Orice mic gest de ajutor, suport poate înseamna puțin pentru noi, dar mult pentru cei care primesc”, spune Mihaela Nistor.

“Voluntar, organizez împreună cu ajutoarele mele, începând din 2016, Ziua Internațională a IEI, la Casa Junilor. Suplimentar, ar mai fi de adăugat evenimente mici de strângere de fonduri pentru cazuri umanitare (garage sales, ateliere pentru copii)”, spune Lia Stănescu, caricaturist, voluntar pentru multiple cauze ale mai multor asociații.

Mai mult chiar, voluntariatul este o valoare transmisă din generație în generație: ”Toată viața mama a avut grijă de copii. Cred că se moștenește, căci și eu tot asta am făcut toată viața. Oarecum, mă simt datoare să-i continui muncă, să-i respect o ultimă dorință. Copiii mei mă moștenesc. De ani buni fac voluntariat. Nu cred că ne vom opri vreodată”, mărturisește Viviana Costan Moiseanu.

Pe lângă necesarul de echipamente și dispozitive medicale, contextual actual necesită și el multă atenție, mai cu seamă prin prisma efectelor economice. Așa că, mai ales în această perioadă, oamenii alocă timp pentru ajutorarea semenilor lor: “Am creat DatAfara.ro, o mini-platformă pentru cei care au fot disponibilizați în această perioadă. E o platformă gratuită, datorită suportului celor de la Bubble, Typeform și Airtable, care au răspuns foarte prompt cererii mele și au pus la dispoziție conturi premium pentru această inițiativă. Nu mai vreau să pierd timp și vreau să o lansez așa cum e, pentru că există oameni pe care probabil îi poate ajuta în forma în care e acum. Așa că, dacă cunoști persoane/grupuri/companii, cărora le e utilă această platformă sau poate doar vrei să susții această inițiativă, dă te rog un share la postare. Uite aici link-ul: https://datafara.ro”, spune Alex, fondatorul platformei.

Trăim vremuri în care, mai mult ca oricând, asistăm la dezvoltarea cooperării, comunicării, empatiei, oamenii revin la esența lor și la valorile care, în lipsa unor bunuri care ne sunt inutile în această perioadă, îți ghidau existența. Binele este o parte din esența noastră, avem timp acum să reflectăm asupra a ceea ce suntem de fapt și, mai ales, cine.

Și dacă vrei și tu să te implici, poate acum sau poate după ce perioada de izolare se va termina, e important:

1. Să alegi o cauză care te animă și care corespunde valorilor tale (pentru mine, educația este și va rămâne cauza pentru care aloc resurse semnificative de timp și bani);

2.Să stabilești cât timp poți aloca săptămânal pentru activitatea de voluntariat (chiar dacă nu pare un job, oamenii de bazează pe tine și contează pe munca ta, dacă ai promis);

3. Să duci vestea mai departe (niciodată nu știi când alți oameni vor rezona cu ce faci tu și ai șansa să devii o sursă de inspirație și să faci un bine, totodată).

Citește și:

Cum putem învinge în lupta cu dușmanul invizibil?

Doru Mitrana: ”Prin volutariat câștigi ceea ce ai pus la bătaie atunci când ai decis să te implicit.” 

Author(s)

  • Dana Lupșa

    antreprenoare, lector la Fundația Calea Victoriei

    Dana Lupșa predă de 18 ani discipline din sfera managementului, antreprenoriatului și comunicării la Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor (Universitatea Transilvania din Brașov), are un doctorat în management și două masterate, dintre care unul în domeniul managementului și altul în domeniul imaginii. A format peste 3.500 studenți și oameni de afaceri, a conceput și a implementat campanii de imagine, inclusiv pentru Camera de Comerț și Industrie din Brașov, are propria afacere de doi ani în domeniul comunicării și imaginii, a construit, în șase ani, brand-ul Asociației Happy Moms, care acum funcționează în șase orașe, realizând singură, timp de un an, toate activitățile executive și de management. În prezent, este și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține cursul Cum poţi deveni un manager mai bun.