În următoarele 7 minute vei afla:

– Ce legătură există între procesarea sănătoasă a unui feedback și iubirea de sine.
– Care sunt motivele pentru care ezităm să oferim feedback.  


Când vorbim despre potențialul uman, este necesar să știi că te poți dezvolta, poți evolua și te poți transforma complet, deoarece acesta este infinit. Frumusețea vieții ține și de faptul că fiecare aspect al ei poate fi înțeles dintr-o perspectivă mai înaltă, chiar și feedback-ul. Este un concept cu o reputație destul de îndoielnică, nu-i așa?

Feedback-ul este informația care-ți arată cum percepe o altă persoană un anumit lucru sau o altă persoană. Este o transmitere a unei informații care evaluează sau corectează o acțiune, un proces, o atitudine, un eveniment din trecut sau din prezent. O informație care are potențialul să influențeze o performanță viitoare.

Deci feedback-ul este informație, iar noi, oamenii, trăim într-un ocean de informație și energie. Această formă de informație îți oferă claritatea necesară pentru a acționa în viitor, către un potențial mai înalt. 

Forma acestei informații este reprezentată de o multitudine de atitudini și cuvinte. Practic, trăiești înconjurat de feedback și poți învăța să fii atent și să observi.

Feedback-ul, acumulat la nivel conștient sau inconștient, reprezintă poarta către potențialul tău de evoluție. Această poartă se deschide sau se închide, în funcție de tine.

Viața este o oglindă care proiectează feedback-ul prin oamenii din jurul tău și chiar prin evenimentele pe care le trăiești pe parcurs. Informația circulă prin cuvinte, acțiuni, limbajul corpului și chiar prin tăcere. Această informație te ajută să înveți să identifici toate formele de feedback pentru a conștientiza că nu duci lipsă de acesta, că este peste tot în jurul tău.

Dacă înțelesul cuvântului te duce cu gândul doar la zona profesională și la evaluările trimestriale sau anuale, mai gândește-te puțin. Primești mereu informații de la oamenii din jur, fie că sunt de la birou, fie că fac parte din cercul tău apropiat, sau chiar oameni necunoscuți. Mulți nu te avertizează, menționând înainte „am un feedback pentru tine acum”, dar totuși îl oferă. 

Identificarea corectă a feedback-ului ține, din perspectiva mea, de o autocunoaștere profundă, de o atenție ridicată și de o înțelegere bună a naturii umane.

A avea așteptări să primești mai mult feedback de la persoanele la care ții duce, deseori, la dezamăgiri. Pentru a funcționa la nivelul unei informații de frecvență mai ridicată, oamenii trebuie să devină conștienți de ei înșiși. Mulți nu știu să ofere feedback, mulți îl oferă fără pic de empatie și este important să știi că toți transmit informația de la nivelul lor de conștiență, de cunoaștere. În acest fel, poți să înțelegi că un filtru pentru feedback este absolut necesar. 

Dar cu toții am copilărit în familii care nu puneau preț pe felul în care exprimau un feedback către noi. Cu toții am acumulat frică de feedback în copilărie, când auzeam critici, când eram certați sau, și mai rău, abuzați fizic.Trebuie să fim conștienți că rănile emoționale ne blochează în a primi sau oferi feedback constructiv. Practic, noi toți identificăm feedback-ul în funcție de programele mentale pe care le-am moștenit, repetat și rulat în viața noastră.

Lumea se schimbă însă. Chiar acum trecem printr-o fază accelerată de transformare a oamenilor care sunt împinși să evolueze dincolo de vechile tipare.

Feedback-ul poate fi împărțit în doua categorii:

1. cel care construiește potențialul uman (deci constructiv):

  • este orientat către viitor, către ce posibilități există;
  • este concentrat pe un comportament care se poate dezvolta, care poate evolua;
  • oferă sprijin și ghidaj în ceea ce poate fi îmbunătățit.

2. cel care are capacitatea de a distruge acest potențial temporar, deci distructiv:

  • este orientat înspre trecut, scoate în evidență ceea ce s-a întâmplat;
  • este concentrat pe o persoană, într-o mentalitate acuzatoare;
  • emite judecăți și critici, ca și când arunci cu pietre scoțând în evidență ceea ce nu poți  face.

Am trăit experiența ambelor tipuri de feedback, dar acum întrebarea este simplă: preferi să fii un creator sau un distrugător? Totul depinde de tine și viața îți demonstrează zi de zi acest adevăr, dacă observi cu atenție.

Dacă ai trăit într-o famile dură, în care feedback-ul distructiv era utilizat ca metodă de motivare și încurajările erau extrem de rar folosite, de teama ca nu cumva ”să ți se urce la cap”, ai creat deja un program de sabotare la nivel inconștient. Suntem ca un burete și familia este prima care ne hrănește cu feedback și creează bazele propriului protector din umbră. 

Cum funcționează un program bazat pe o credința moștenită, o credință care-ți limitează potențialul? 

Obișnuința de a auzi un anumit feedback negativ de la părinți creează credința că atât meriți, că nu ești destul de bun, că nu ești iubit și apreciat. Aceste emoții se înregistrează fără a fi înțelese formând credințe care rulează la nivelul minții inconștiente. 

După cum știm, inconștientul are puterea de a crea realitatea. Practic, o acumulare de feedback distructiv te face să ajungi să emiți gânduri și emotii pe o frecvență joasă atunci când n-ai conștientizat toate blocajele ascunse în inconștient. Acesta, cu o preponderență de peste 90%, îți creează viața pe care o trăiești.

La nivel inconștient, dacă îl asemănăm cu un computer, regăsim o multitudine de “viruși” încărcați, fără să vrem, de-a lungul timpului. Toate credințele limitative, eronate, toate blocajele emoționale, rănile, traumele funcționează ca un virus de computer, fără ca măcar să știi. Îți controlează viața din umbră. Ajungi să trăiești o realitate pe care n-o dorești în mod conștient, dar care este proiectată de inconștientul tău ca o “profeție” care se împlinește de la sine, fără să știi cum.

Mintea inconștientă creează realitatea, transmițând semnalele energetice (vibrație de o frecvență joasă) în Univers, unde Legea Atracției intră în funcțiune și-ți transmite înapoi exact ceea ce rezonează pe acea frecvență. Totul este conectat: ce transmiți atragi.

Ceea ce simți (emoțiile) și ceea ce gândești și spui reprezintă limbajul emis în jurul tău. În funcție de calitatea limbajului, primești înapoi exact aceeași calitate emisă, care devine realitatea ta. Cuvintele încărcate de emoție puternică afectează cel mai mult mintea inconștientă. Mintea noastră iubește să fie incitată de emoții și atunci materializează mult mai rapid orice. 

Așadar, crești și ajungi să fii într-o relație de cuplu în care partenerul are același stil de a-ți oferi feedback distructiv, ca tatăl sau mama ta. Te angajezi și dai peste un șef în același tipar. Mai grav este că ajungi să fii părinte și să te comporți în același mod negativ. Ești într-o buclă și ține de tine să evadezi și să o transformi în ceva benefic.

Conștientizarea faptului că viața exterioară este o oglindă a vieții tale interioare te va sprijini să devii responsabil asupra tuturor aspectelor care țin de ființa ta. În zona subiectului de azi, se remarcă responsabilitatea asupra a ceea ce vorbești. Și ceea ce vorbești ține de o mentalitate pe care o construiești pas cu pas. 

Să discutăm putin despre ce înseamnă o mentalitate sănătoasă din perspectiva feedback-ului. Tu oferi, primești și procesezi un feedback. Toate cele trei acțiuni depind de ceea ce se află în lumea ta interioară.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Oferirea feedback-ului

Când ești în postura de a oferi feedback pe oricare dintre palierele vieții tale, poți întâmpina două tipuri de dificultăți:

  • ai tendința de a te abține în mod conștient din a da feedback;
  • oferi feedback la liber, fără să te gândești și fără să-ti pregătești cuvintele înainte, fără empatie.

În primul caz, ți se pare inconfortabil să oferi un feedback cuiva și mulți simțim asta. Ți-e teamă că o va lua personal, că se va supara, te va ataca sau, pur și simplu, nu va lua în seamă feedback-ul.

Iată câteva întrebări care te pot ajuta să faci pasul pentru a oferi un feedback:

  • Feedback-ul tău ar putea ajuta persoana să îmbunătățească un comportament, o atitudine?
  • Sunt alte persoane în jur care vor fi afectate dacă comportamentul celuilalt nu este adresat printr-un feedback?
  • Dacă ai fi în locul persoanei respective, te-ar ajuta să primești un feedback?

Dacă ai răspuns cu da, te rog fii bun și oferă feedback-ul. Cum să o faci?

În primul rând, ține cont de inteligența ta emoțională și alege un moment oportun pentru oferirea unui feedback personal, unu la unu. Reține că ceea ce vei spune trebuie să fie constructiv, să ofere potențialul de dezvoltare și evoluție persoanei.

În al doilea rând, verifică-ți intenția, deoarece aceasta are impact asupra rezultatului. Te uiți în inima ta: trebuie să-ți pese cu adevărat să ajuți cealaltă persoană. Dacă nu-ți pasă, nici ei nu-i va păsa! Verificându-ți intenția și motivația, vei avea mai multă claritate asupra ceea ce spui și cum spui. Cuvintele tale reflectă ce este în inima ta. Fii empatic și vorbește cu multă compasiune.

În al treilea rând, concentrează-te pe un singur aspect, maxim două. Ce comportament vrei să adresezi și care este comportamentul dorit în acea circumstanță? Menționează clar care este efectul comportamentului pe care-l dorești îmbunătățit. Trebuie ca persoana să înțeleagă efectele neplăcute ale comportamentului ei prin exemplificari clare. Oferă soluții, dar purtând o conversație în care și cealaltă persoană să vină cu sugestii despre ce ar putea face. Întreabă cum poți sprijini îmbunătățirea comportamentului. Nu uita să-i mulțumești pentru că se implică și-și dorește să îmbunătățească un comportament/ o atitudine. Încearcă să găsiți împreună o modalitate de testare a progresului.

Un exemplu la îndemână este legat de copiii noștri. Comportamanetul care ne deranjează deseori este dependența față de jocurile video sau ecrane. Eu am discutat cu băieții mei într-un moment de calm, înainte de culcare. Le-am explicat că acest timp îndelungat, pe care-l petrec în fața calculatorului, îi privează de la a avea o minte și un corp sănătos. Le-am citit chiar și studii despre cum este afectat creierul. Le-am povestit cum mediul virtual le poate afecta viața reală și socializarea cu prietenii.

Am discutat despre cât de important este să ai un echilibru în viață și că trebuie să găsim împreună soluții. I-am întrebat ce cred și ce propun.

Am agreat că vor citi câte o oră pe zi înainte de a se juca online, iar în timpul școlii limitează la maximum timpul petrecut la calculator. Totodată, am hotărât că ies zilnic afară să se joace și să facă mișcare. Am ajuns împreună la un acord, la un program. 

La rândul meu, am ascultat și feedback-ul lor despre îmbunătățirea semnalului de internet, care să le permită o calitate a jocurilor mai bună în timpul alocat. Împreuna urmărim progresul și mă bucură rezultatele excelente la redactarea compunerilor care oglindesc faptul că citesc mult mai mult.

Primirea feedback-ului

Spuneam mai devreme că, pentru a avea o relație sănătoasă cu oferirea, primirea și procesarea feedbackului, este necesar să ai o relație sănătoasă cu tine însuți. Aceasta este baza care te sprijină să-ți recapeți încrederea în viață, în tine și să te eliberezi treptat de tot ceea ce te blochează și te sabotează. 

Este un parcurs transformațional care-ți va permite să privești orice feedback ca pe un dar. Da, chiar și feedbackul distructiv pe care-l primești de la alții.

Tu poți fi responsabil doar asupra ceea ce gândești, spui, faci. Asupra minții tale inconștiente care ascunde umbra și egoul tău. Dacă poți primi un feedback ca pe un dar al vieții, cu scopul de a te transforma, de a te dezvolta ca om, de a-ți crea un viitor mai bun, înseamnă că ai mentalitatea necesară care oglindește o sănătate emoțională și mentală, care te sprijină să evoluezi. Înseamnă ca nu lași un feedback să-ți afecteze ego-ul, ci privești dincolo de acesta, pentru că-ți asumi responsabilitatea cu integritate.

Știu: nu este ceva ușor și la îndemână, dar este singura variantă prin care evoluezi și accepți că viața este o înșiruire de semnale, de feedback-uri pe care le poți primi cu inima deschisă. Asta înseamnă că nu-l etichetezi pe cel care-ți oferă un feedback și nici nu te eschivezi, îndepărtându-te de acea persoană.

Înseamnă să dezvolți smerenia necesară, dar și curiozitatea de a asculta ce are de spus celalălt. Înseamnă să nu iei personal un feedback distructiv, știind că celalălt se află în propria poveste de viață, dar totuși nimic nu este întâmplător. Deci, dacă trebuie să asculți o critică, înseamnă ca aceasta ascunde un mesaj care ți-ar putea fi util. Când te cunoști bine, știi să descifrezi mesajul.

Chiar dacă creierul nostru este proiectat să fuga sau să se lupte, te poți educa să reziști acestei tendințe punând întrebări celui care-ți vorbește. Fă tot posibilul să înțelegi perspectiva celui care oferă feedback și, la final, mulțumește-i.

Este important pentru tine să preiei doar informația care te poate ajuta și să refuzi să primești cuvintele jignitoare. Să fii stăpân pe ceea ce intră în mintea ta. Amintește-ți că mintea este ca o grădină în care sădești ce vrei să crești și interesul tău este să n-ai buruieni, deci alege să nu primești acele cuvinte în mintea ta.

Observă-te și atunci când primești un feedback pozitiv. Știi să primești lauda? Știi să asculți și să mulțumești sau te eschivezi și vrei să scoți în evidență ceea ce crezi că ai greșit? Știi să primești un dar?

Procesarea feedback-ului

Felul în care procesezi un feedback este, de fapt, felul în care-ți vorbești ție însuți. Din nou revin la importanța autocunoașterii și eliberării din mentalitatea de victimă. 

Un feedback negativ are potențialul de a te trage într-o spirală descendentă, în care-ți pui la îndoială valoarea de sine, încrederea, imaginea, tot ce reprezintă persoana ta. 

Procesarea feedback-ului depinde doar de povestea pe care tu ți-o spui despre tine și ține doar de lumea ta interioară. În acea lume, atunci când n-ai lucrat cu vindecarea și eliberarea ta, vei atașa feedback-ul primit de orice parte a ființei cu care rezonează. 

Neîncrederea în propria persoană, stima scăzută de sine, faptul că tu crezi că nu meriți ceva bun, că nu ești suficient de bun, că meriți să suferi, că ești o victimă, te fac să alegi să crezi că feedback-ul primit dovedește exact aceste credințe despre tine. Credințe limitative care te sabotează.

Procesarea sănătoasă a unui feedback ține de iubirea de sine. De aceea este important să devii conștient de ceea ce se află ascuns în inconștient pentru a te cunoaște cu adevărat și pentru a te elibera din închisoarea construită de mintea ta.

Să presupunem că ai primit un feedback distructiv, care se atașează de o credință a ta. Identifică acea credință și întreabă-te:

  • Este ceea ce cred adevărat?
  • Această credință mă face să mă simt bine?
  • Această credință mă ajută să evoluez?

În a doua fază te folosești de imaginație. Credinta și gândul negativ îl inlocuiești cu trei afirmații pozitive. De exemplu, credința că “Sunt un ratat!” va deveni “Am reușit de multe ori în viață. Nu există eșec, ci doar oportunități să învăț și să evoluez. Sunt un om bun și am intenții pozitive.” Fii atent să adaugi emoția compasiunii și a blândeții în cele trei variante cu care înlocuiești credința limitativă. Mintea noastră reține cuvintele încărcate de emoție și imaginile aferente. Conectează-te la inima ta și dă-i voie să reverse iubire către tine însuți. 

Astfel vei ajunge să știi să procesezi orice fel de feedback, să știi dacă informația este spre evoluția ta sau este o buruiană pe care n-o vrei în grădina minții tale. Vei ști cum să aplici un feedback și ce acțiuni să întreprinzi pentru a te dezvolta.

Atunci când decizi să acționezi asupra unui feedback primit, iei în considerare:

  • Sursa: cine ți l-a oferit (cineva care te cunoaște bine și în care ai încredere sau un cunoscut cu care interacționezi rareori / un străin);
  • Impactul: pe cine afectează feedback-ul;
  • Frecvența: cât de des ai primit acest feedback;
  • Conexiunea cu viața ta actuală: cum se intersectează cu ceea ce trăiești acum.

Ulterior, poți analiza ce ai nevoie pentru a implementa acel feedback, îți faci un plan și-l împărtășești cu cineva apropiat. Nu uita că tu ai puterea de a face alegeri și acestea îți influențează rezultatul dorit. Alege să spui cuiva care te poate încuraja în evoluția ta, deoarece „încurajările sunt ca oxigenul pentru suflet” (John Maxwell). 

Feedback-ul are puterea să-ți blocheze sau să-ți hrănească potențialul de dezvoltare ca om. Atunci când înțelegi că depinde doar de tine, că joci rolul cel mai important în propria viață, te poți raporta la această aventură în mod benefic pentru tine. Ai puterea de a decide ce faci cu un feedback: construiești sau distrugi. Viața este doar un mesager prin toți actorii care-i alege, viața doar te sprijină să conștientizezi cum poți evolua în viitor. Sper ca acest articol să-ți fie de folos și te rog să ai grijă ce feedback îți oferi ție însuți, căci tu asculți în permanență! Nu-ți limita potențialul!

Citește și:

Acceptarea unui feedback negativ te poate transforma într-un lider mai bun

Vulnerabilitatea care vine la pachet cu feedback-ul

Author(s)

  • Amy Ciotec

    fondatoare AwakeningMom

    Timp de 16 ani a avut o carieră în corporații și a lucrat mereu aproape de oameni. Cu o experiență de peste opt ani în procesele și terapiile de dezvoltare personală, Amy s-a trezit din punct de vedere spiritual, a vindecat și a transformat fiecare aspect al ființei. A documentat din experiența cunoașterii ei pe blogul personal www.Awakeningmom.com. «Cred în tine, cred în femeia trează și liberă, femeia hotărâtă să-și integreze și să-și manifeste potențialele cele mai înalte, încă ascunse în Esența ei”, spune Amy.