În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce e important ca părinții să-și ia o zi liberă de la treburile obișnuite.
– Care este greșeala pe care o fac cei mai mulți părinți la primul copil.


Dacă nu ești dispus să sacrifici timp, energie și chiar un pic din demnitatea ta, înseamnă că nu ești pregătit să ai un copil. Iar mulți oameni știu asta, doar uitându-se la modul în care s-a schimbat viața prietenilor lor de când au copii. 

Ce este mai greu să accepți este faptul că, până la urmă, poate nu trebuie să-ți sacrifici tot timpul, toată energia și toată demnitatea atunci când devii părinte. 

Este o greșeală obișnuită, pe care o fac mulți părinți aflați la primul lor copil, spune Carl Pickhardt, un psiholog care a publicat o mulțime de cărți despre parenting, incluzând-o pe cea mai recentă, Surviving Your Child’s Adolescence”. 

Iată care este punctul lui de vedere: „Este chiar foarte greu ca părinții să înțeleagă, uneori, mai ales la primul copil, că acest copil este prioritatea cu numărul trei în existența lor. Vă vor spune că nu e adevărat: că un copil este, mereu, prioritatea numărul unu. Însă problemele chiar așa apar; dacă acest copil va fi prioritatea ta numărul unu, celelalte două puncte de pe lista cu priorități vor fi în totalitate ignorate. 

Una dintre acestea are legătură cu părintele însuși – care trebuie să aibă grijă de el însuși într-un mod adecvat, astfel încât să aibă suficientă energie și destulă grijă disponibile, iar o a doua prioritate este aceea de a avea grijă de mariajul său, care trebuie să funcționeze și să fie la fel de rezistent ca înainte de apariția copilului. 

Atunci când sacrifici grija pentru tine și relația de dragul copilului nu vei face decât să-ți provoci nefericirea, mai devreme sau mai târziu”.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Dacă ești părinte singur, se aplică aceeași logică: trebuie să te îngrijești și să investești timp și energie în relațiile tale cu prietenii sau cu iubiții. 

Ce se întâmplă uneori, spune Pickhardt, este că părintele își sacrifică viața până în punctul în care începe să simtă că acel copil „îi terorizează viața”. „În acel moment, părinții devin furioși și se supără pe copiii lor, care nu fac nimic, au doar dorințe și nevoi”.

În articolele scrise pentru PsychologyToday.com, psihologul Laura Markham recomandă părinților, așadar, să practice „o grijă de sine extremă”. 

Și asta înseamnă chiar să-și ia o zi liberă de la treburile obișnuite, să-și îngăduie să lase vasele în chiuvetă și rufele nespălate. Sau, pe de altă parte, poate însemna să facă pași mici și să-și rezolve problemele lor personale, în loc să le pună mereu la coada listei de priorități, programându-le după ce toate necesitățile copilului vor fi rezolvate. 

La început, s-ar putea să te simți inconfortabil, spune psihologul. „Mai ales dacă ești la primul copil, îți dorești să dai totul”, spune Pickhardt. ”Dacă însă poți să trăiești cu acest disconfort, în final îți vei da seama că ești un părinte mult mai bun atunci când ai grijă de necesitățile și problemele tale mai întâi”. 

Citește și:

Ce înseamnă să fii un ”părinte prezent” și de ce este asta atât de important?

Ce înseamnă depresia postpartum și cum o putem preveni?