În următoarele 7 minute vei afla:

– De ce să înlocuiești darurile convenționale cu vouchere și experiențe.
– Cum să ții bugetul alocat sărbătorilor sub control. 


Crăciunul este un moment în care dăruiești și împărtășești cu ceilalți. Însă, pe măsură ce mai trece încă un an, eu una sunt tot mai conștientă de risipa care vinde odată cu sezonul sărbătorilor. 

Risipă de mâncare, de ambalaje, risipă de cadouri nedorite sau nefolositoare, risipă de haine și, de asemenea, risipă de timp. Nimănui nu-i place să irosească, mai ales atunci când vine vorba despre bani, însă cu toții părem cuprinși de o frenezie și atrași fără scăpare în avalanșa risipei. Și dacă am pune stop acestei practici, re-orientându-ne către adevăratul sens al sărbătorilor și am avea parte de un Crăciun în care să nu irosim atât de multe resurse?

Ce înseamnă Crăciunul pentru tine?


Pentru asta, o să te rog să lași deoparte înțelesul religios al Crăciunului. Și motivul pentru care te rog să faci asta este pentru că mulți oameni, din toată lumea, își acordă timp să se bucure de „sezonul festiv”, chiar dacă nu sunt creștini și nu celebrează neapărat evenimentul religios. Îți propun să privim Crăciunul ca pe un festival al păcii și bunăvoinței pentru toți, și nu doar ca pe un eveniment limitat la nașterea lui Iisus. 

Așadar, atunci când te gândești la Crăciun, ce-ți vine în minte?

Cadouri. Mâncare. Surprize. Petreceri. Mese. Haine. Pulovere cu motive de Crăciun. Pantomime. Brazi și luminițe. Vizita Moșului. Și lista continuă! E o perioadă veselă din an. Dar poate fi și o perioadă extrem de stresantă! 

Ce cumperi pe post de cadou… așa-și-așa? Cât de multă mâncare este suficientă? Oare va funcționa totul așa cum vrei? Mesele de Crăciun cu prietenii: cum poți să le înghesui în programul tău deja haotic și cât de mult te vor costa? De câte ținute diferite vei avea nevoie? Ești fericit(ă) să porți aceleași haine de două ori sau vei avea nevoie de câte o ținută diferită pentru fiecare ocazie? 

Și astea sunt doar câteva dintre întrebările care-ți trec prin minte acum și,  sunt sigură!, doar gândindu-te la ele simți deja, ca și mine, cum se instaurează stresul și mușchii încep să se crispeze nițel. 

Mult, mai mult, și mai mult

S-o spunem de-a dreptul. Nimeni nu vrea să aibă parte de acest stres. Însă, pentru cine știe ce motiv, cu toții ne așteptăm să trecem prin aceste stări în fiecare an. 

Imediat ce se termină octombrie (și uneori chiar înainte de asta!), magazinele își umplu rafturile cu stocurile de produse de Crăciun, iar programele de televiziune sunt pline cu reclame festive și anunțuri stresante de la producătorii de mobilă, care pur și simplu țipă la tine să-ți înlocuiești canapeaua acum, sau n-o să ai acasă cadrul perfect pentru Crăciun. 

Problema este că noi suntem atât de rapid influențați de aceste reclame și de îndemnurile la cumpărături, încât le urmăm orbește an după an, indiferent care sunt costurile. Nu este vorba doar despre faptul că industria de consum ne face să ne îndoim dacă am cumpărat suficientă mâncare sau dacă suntem îndeajuns de frumos îmbrăcați pentru petrecere; familia, prietenii și colegii par și ei implicați. „Ce-o să porți la petrecere?”, „Crezi că un curcan o să fie suficient?”, „O să iau un brad adevărat anul acesta și o să cumpăr și niște luminițe noi pentru grădină”, „Cât de mult o să cheltuiești pe Secret Santa?” etc. Aceasta este realitatea tristă a Crăciunului modern, așa cum îl știm. Și nu doar stresul care te apasă îl face să fie trist, ci și risipa. O cantitate enormă de lucruri risipite. 

E timpul să recapeți controlul

Probleme de mediu din ce în ce mai acute, datorii financiare personale, centimetri în talie care ne scapă de sub control: oare nu e timpul să încercăm măcar să punem stop acestei tendințe risipitoare și să ne recăpătăm, încă o dată, perspectiva și controlul asupra sezonului nostru festiv? Noile „tradiții” sau comportamente, pe care tocmai le-am enumerat mai sus, sunt atât de departe de spiritul real al festivalului! 

În fiecare an asistăm la scene incredibile în care oamenii se luptă pe produsele la reducere din magazine. Cumpărăm haine care sunt manufacturate în fabrici ce au, deseori, condiții inumane de lucru pentru muncitorii și așa prost plătiți. Cumpărăm jucării și jocuri din plastic care au fost expediate de peste mări și țări și care au o amprentă de carbon enormă, ce doar contribuie la distrugerea planetei. Cumpărăm în exces mâncare și ea fie ne crește colesterolul și cantitatea de zahăr în sânge, fie e irosită, în timp ce există persoane fără adăpost și oameni care mor de foame în fiecare țară din lume. 

Cu siguranță, nu pot fi singura care văd că ceva e în neregulă cu sărbătorile anuale de Crăciun. 

Cum poți opri următoarele generații de deșeuri de Crăciun?  

Nu intenționez să stric Sărbătorile nimănui, însă chiar cred că este timpul să ne oprim pentru un moment și să ne gândim cât de multă risipă implică tradițiile noastre de Crăciun. 

Comportamentele pe care le avem în fiecare an sunt, în mod natural, adoptate și de către copiii noștri. Aceste tradiții sunt date mai departe, odată ce aceștia își întemeiază propriile lor familii și împărtășesc cu acestea ceea ce înseamnă Crăciunul pentru ei. Dacă noi, ca adulți, le arătăm copiilor că putem să avem parte de distracție și voie bună fără atât de multă risipă, fără deșeuri și alte consecințe generate de acestea, atunci cu siguranță vom transmite un mesaj puternic generațiilor viitoare, un mesaj care se va dezvolta și va avea un impact pozitiv asupra societății și asupra lumii ca întreg. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Așadar, te simți inspirat să schimbi ceva în tradițiile tale obișnuite de Crăciun? Ești gata să pui capăt risipei de Sărbători? Dacă da, iată câteva exemple de la care ai putea porni. 

Hainele

Doar cu câteva săptămâni în urmă, discutam cu prietenii mei despre petrecerile de Crăciun din anii trecuți. Atunci când am menționat că, în ultimii trei ani, am purtat aceeași pereche de pantaloni și aceeași pereche de pantofi la petreceri, au fost cu toții șocați. În fiecare an ne-am făcut complimente unii celorlalți despre cât de bine arătăm, însă niciodată nu ne-am adus aminte de la un an la altul ce haine am purtat! Eu am decis să schimb doar topul și accesoriile ca să se potrivească cu acesta, iar ei n-au avut nici o idee că, de fapt, purtam aceeași ținută! 

Și asta arată că nu e nevoie să cheltuim o grămadă de bani pe niște ținute pe care le vom purta o singură dată. Este vorba nu doar despre o risipă de bani, ci și despre o risipă de resurse. De ce să nu refolosești și să reciclezi un outfit? 

Fă o vizită unui magazin second-hand sau vintage și achiziționează câteva bijuterii sau accesorii care să-ți transforme ținuta. Fă schimb de piese cu prietenele tale pentru a-ți compune o nouă ținută fără să fii nevoită să îți cumperi una nouă. 

Iar evenimentul este despre distracție, așa că de ce să nu te distrezi încercând să fii cât de creativ poți și să apari cu o ținută care să coste foarte puțin și să aibă un impact cât mai redus asupra mediului, dar și asupra contului tău? 

Mâncarea 

Suntem atât de risipitori atunci când vine vorba despre mâncare! În fiecare săptămână cumpărăm mai multă mâncare decât putem să consumăm și ajungem să facem atât de multe provizii încât unele alimente ajung pur și simplu să se strice în bucătărie. În timpul sezonului sărbătorilor, cumpărăm și mai multă mâncare, și asta duce la și mai multe deșeuri. 

Aceasta sunt alimentele de care nu avem nevoie cu adevărat. De câte ori n-ai mâncat atât de mult în ziua de Crăciun încât ai simțit că nu mai poți lua nicio înghițitură și te-ai gândit că felurile de mâncare sunt prea multe ca să le faci față? 

Scena clasică din după-amiaza de Crăciun, în multe case, este cu toată lumea ațipită pe canapea în timp ce încearcă să-și liniștească burțile mult prea pline! 

De ce o facem? De ce credem că, doar pentru câteva zile, avem nevoie să mâncăm dublu decât o facem în mod normal și stocăm în frigider cutii și caserole pline cu o cantitate de mâncare pe care, la modul fizic, nu o putem consuma în intervalul cât durează această săptămână festivă? 

Dacă faci un pas înapoi și privești cu atenție, totul pare o nebunie. Mâncăm fără oprire și cumpărăm prea multe lucruri în decembrie, pentru ca în ianuarie să trecem la diete extreme și să ne chinuim să tragem de bani până ne intră salariul la final de lună. 

Oare aceste comportamente chiar ne îmbunătățesc starea de spirit de Crăciun sau vorbim doar despre niște obiceiuri de care nu scăpăm? 

Îți propun să facem ceva nebunesc. Îți propun să cumpărăm doar lucrurile de care avem nevoie, poate câteva chestii speciale extra, și să menținem toate cheltuielile în limitele bugetului pentru mâncare. Dacă nu cumva locuiești într-o zonă a lumii extrem de îndepărtată, n-ai nevoie să faci provizii de mâncare. Magazinele sunt închise doar în ziua de Crăciun. Asta e tot. Sunt deschise în toate celelalte zile, așa că nu e nevoie să intri în panică și să cumperi mai mult. 

Dacă ai cumpărat deja prea multe lucruri, atunci gândește-te și donează o parte unui azil de bătrâni sau unei bucătării pentru oamenii fără adăpost. Dacă ai acest impuls să cumperi multe lucruri și chiar îți permiți asta, atunci cumpără și trimite alimentele în aceste direcții. Donațiile tale vor ajunge în locuri unde chiar e nevoie de ele. 

Dacă ai mâncare ce riscă să expire, atunci încearcă să gătești câteva feluri cu ea, și apoi să pui porțiile rămase la congelator. Dacă mâncarea a expirat și nu se mai poate consuma, transform-o în compost și redă-o naturii într-un alt mod, în loc să o arunci pur și simplu la groapa de gunoi. 

Cumpărături înțelepte 

Gândește-te bine înainte să cumperi cadourile. Gândește-te de ce lucruri are nevoie o persoană sau dacă îi va folosi lucrul cumpărat. Evită să cumperi „prostioare” haioase pe post de cadou. Nu vor face altceva decât să umple gropile de gunoi după ce momentul de amuzament temporar va fi trecut. E o risipă de bani, de resurse și un obicei dăunător pentru mediu. 

Întreabă, pe cât posibil, ce și-ar dori destinatarul să primească, apoi mergi la cumpărături. 

Dacă banii sunt puțini, atunci încearcă să faci o sugestie membrilor familiei: să fie cumpărate cadouri doar pentru copii. Pe măsură ce familiile se măresc, devine incredibil de costisitor să cumperi un cadou decent pentru fiecare, așa că cel mai bine vă concentrați doar asupra copiilor. 

Șansele sunt mari ca și ceilalți adulți din familie să fie de acord și să simtă la fel în legătură cu această situație. Adu-ți aminte, din nou, să aduni ce-și doresc copiii înainte să te arunci și să cumperi jucării în exces sau jocuri care vor sfârși abandonate și nedeschise pe rafturi. 

Ia în considerare și daruri alternative de tipul experiențelor: vouchere la cinema, restaurant, librărie. De ce să nu-ți rezervi timp să-i duci la cofetăria lor favorită, la muzeu, la un centru de activități, la un meci? 

Încearcă să cumperi local și etic. Făcând asta, vei ajuta mediul pentru că amprenta de carbon va fi mai mică, vei sprijini economia locală și locurile de muncă, vei sprijini industriile care încearcă să reducă sărăcia și să îmbunătățească standardele de viață în alte părți ale lumii. 

Împachetarea cadourilor

E o imagine frumoasă, într-adevăr, cea a cadourilor frumos împachetate, învelite cu grijă în ambalaje colorate, care stau sub brad. Însă acest lucru vine cu o cantitate de deșeuri la pachet. Majoritatea ambalajelor de Crăciun sunt din plastic și nu pot fi reciclate. 

Da, ne dorim să vedem cadouri superb împachetate, însă nu vrem să vedem cum se sufocă o lume întreagă din cauza deșeurilor pe care le producem în fiecare an. Prin urmare, hai să reciclăm și să reutilizăm cât de mult putem. Fundele din plastic sau panglicile, ca și cutiile metalice, pot fi reutilizate. Pungile de cadou pot fi, de asemenea, păstrate și refolosite. Dacă ai nevoie să cumperi ambalaj de împachetat încearcă cel puțin să alegi unul care poate fi reciclat ușor. 

Atunci când împachetezi cadourile, gândește-te să folosești sfori naturale, mai degrabă decât benzi din plastic. Și e chiar drăguț să împachetezi cadoul într-o bucată de pânză sau într-o folie făcută din bucăți de pungi de cumpărături reciclate; ai putea să te gândești la asta. 

Banii

Toate sfaturile menționate mai sus te vor ajuta, de asemenea, să reduci suma de bani pe care o cheltuiești. Atunci când te decizi să ai mai multă grijă ce cumperi, să reciclezi ținutele, să nu cumperi mai multă mâncare decât ai nevoie etc vei reuși să-ți gestionezi mai bine și banii. 

Stabilește o sumă limită de cheltuieli pentru cadouri, evenimente, ținute, mâncare și decorațiuni! Și încearcă s-o respecți! 

Nu te sfii să spui și altora ce faci. S-ar putea să afli că familia și prietenii tăi gândesc exact la fel, și poate îți vor urma exemplul. Trebuie să ai grijă de tine. Nu te îndatora fără măsură din cauza altora. Dacă ei își pot permite să cumpere mai multe lucruri, foarte bine! Dacă tu nu poți, nu te simți presat să le urmezi exemplul. Până la urmă, pe termen lung, tu vei fi cel afectat. 

Ce-o să faci ca să reduci risipa de Crăciun anul acesta?

Pe măsură ce încerc să trag niște concluzii la finalul acestui articol, sper că se înțelege că nu vreau să stric bucuria nimănui în sezonul sărbătorilor, însă încerc să-i fac pe toți cei din jur să se gândească un pic mai mult la impactul negativ pe care tradițiile și obiceiurile noastre de Crăciun îl au asupra mediului înconjurător. 

Sper că, dacă vom reuși să facem câteva schimbări acum, vom putea să ne bucurăm de aceleași sărbători vesele și pline de emoții, însă având un impact mai puțin dăunător asupra viitorului planetei și asupra viitorului celor pe care-i iubim și dorim să-i protejăm. 

Ce-o să faci ca să sărbătorești un Crăciun fără risipă? 

Citește și:

7 idei să intri în atmosfera de Crăciun

Empatia: cel mai frumos cadou de Crăciun pentru persoanele vulnerabile!

Author(s)

  • Gillian Duncan

    autoare & editoare la Clarity Junction

    Gillian este autor și editor la Clarity Junction, un website care se concentrează pe identificarea unor căi mai clare pentru femei atunci când aceastea se află într-o răscruce definitorie în viața lor. Gilliam este autoarea cărții „Sleep: Cure Your Insomnia, Improve Your Health & Feel Better Now”, care este o abordare holistică asupra modului în care îți poți îmbunătăți calitatea somnului. Ea este absolventă a Biomedical Sciences, cu o carieră în neuroștiință și psihologie. Gilian este, de asemenea, coach certificat NLP, profesor de Yoga și meditație și își pune toate cunoștințele în folosul clientelor sale. Atunci când nu scrie sau nu face coaching, Gillian cântă la vioară sau pian și studiază pentru examenele de muzică, alături de cei doi fii adolescenți. Gillian iubește câinii și purcelușii de Guinea, îi plac Dr. Who și filmele cu Avengers. Vizitează site-ul clarityjunction.com ca să afli mai multe despre podcastul ei, despre cursuri și posibilitatea de a deveni membru al comunității.