În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce pondere au cuvintele în actul comunicării și de ce importanța vocii n-ar trebui subestimată. 
– De ce este important să te înregistrezi, înainte și după exercițiile de dicție. 


De câte ori ați vrut să spuneți ceva într-o ședință, într-o întâlnire cu prieteni sau chiar la o reuniune de familie și… v-ați oprit? Ați zâmbit poate sau, dimpotrivă, n-ați schițat niciun gest. Și momentul intervenției… a trecut.

Indiferent de motiv, a te simți inconfortabil să spui ce ai de zis poate să-ți afecteze performanța la muncă, mobilitatea în carieră și chiar viața personală. Situațiile acestea pot să-ți scadă încrederea în sine și să afecteze modul în care cei din jur te percep. Ca într-un lanț al slăbiciunilor, vei simți, apoi, că emoțiile sunt prea mari, că o să-ți tremure vocea dacă o să vorbești, iar lumea o să observe. În plus, vocea ta nu e suficient de puternică, e ascuțită, pițigăiată… și respirația se va accelera atunci, iar cuvintele vor ieși greu, rostogolindu-se neordonat, iar lumea va privi. Apoi te convingi singur că oricum n-ai idei bune, că părerea ta nu este relvantă sau… de ce să te expui, pentru că oricum altcineva s-a gândit deja la asta. 

Ca să rupem acest ciclu vicios, trebuie să ieșim din zona de confort și să ne observăm frica, să păstrăm o parte din emoții, să respirăm și să… perseverăm. Dincolo de exercițiile practice de dicție (necesare), antrenamentul vocii noastre începe cu un pic de curaj. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Iar primul pas este unul de observare și cunoaștere. Vocea noastră din „capul nostru” sună altfel decât vocea noastră auzită de cei din jur. Familiarizarea cu tonalitatea, inflexiunile și timbrul vocii noastre, cu blândețe și înțelegere față de noi, este primul pas. 

Înregistrarea periodică a vocii, înainte și după exercițiile de dicție și respirație, face parte din călătoria spre o voce încrezătoare. Vocea noastră sună diferit în diferite momente ale zilei, ea se schimbă pe măsură ce o folosim mai des, ne jucăm cu ea, o modelăm. 

Da, în timp, pronunția va deveni din ce în ce mai bună, vocea mai caldă și cel mai important… ne vom simți mai puternici și din ce în ce mai relaxați în a vorbi oriunde, oricând cu oricine. Nu există voci proaste, doar voci nelucrate. 

Conform unor studii din domeniu, comunicarea se realizează 7% prin cuvinte, 38% prin limbaj paraverbal (care include tonalitatea vocii, inflexiunile, calităţi vocale, ritm, intensitate, oftat, suspin, accent, intonaţie etc.) și 55% prin limbaj nonverbal.

Statistica relevă puterea vocii, iar memorabilitatea mesajului transmis devine dependentă de aceasta. Alex Mucchielli, unul dintre cei mai reputați specialiști în științele comunicării, spunea că orice formă de comunicare e un act de influențare. În această definiție devine și mai clară puterea comunicativă a vocii și de ce este important să conștietizăm cum sună vocea noastră și cum o putem modela în beneficiul dezvoltării noastre profesionale și personale.

Vocea ta se poate transforma în motorul care crește încrederea în sine și poate deschide noi oportunități.  Ca și mușchii, vocea se exersează. 

Citește și:

Ce trădează vocea interioară despre tine

Vocile interioare: de ce să nu crezi tot ce gândești!

Author(s)

  • Julia Nagy

    jurnalistă radio, lector la Fundația Calea Victoriei

    Julia Nagy este jurnalistă radio, realizatoare a emisiunii de tech „24IT” și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține atelierul online Cum îţi foloseşti vocea în dezvoltarea personală. Cu o experiență de 18 ani în media, Julia Nagy este pasionată de gadget-uri şi este convinsă că tehnologia este prietenoasă cu oricine, indiferent de vârstă. O găsiţi şi pe www.iulianagy.ro, unde se declară un căutător curios de frumos. Dimineaţa o auziţi la ştiri, după-amiaza filmează şi scrie pentru emisiunea TV. Este fan declarat al artei de a face fotografii cu telefonul şi crede că nicio săptămână nu trebuie să treacă fără sport. Călătoriile sunt cea mai bună şcoală de istorie şi geografie şi de aceea… se educă astfel cât de des poate.