În următoarele 4 minute vei afla:

– De ce acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne îngrijim de sănătatea noastră mintală.
– Care sunt urmele lăsate de perioada pandemiei.


Pandemia a pus lumina reflectorului asupra sănătății mintale în ultimele în ultimul an și jumătate. Pe măsură ce lumea, așa cum o știam, a fost zguduită din temelii, majoritatea oamenilor și-au dat seama cât de important este să ne îngrijim de bunăstarea noastră psihologică.

Atunci când nu putem controla ce se întâmplă în jurul nostru, trebuie să ne întoarcem spre interior și să ne concentrăm asupra gestionării echilibrului mental. În această perioadă, mulți oameni au vorbit deschis despre provocările corelate cu sănătatea mintală și emoțională. Iar vedetele, influencerii, profesioniștii și oamenii obișnuiți și-au împărtășit pe social media experiențele și modurile în care le-au făcut față. Și majoritatea conversațiilor și poveștile din jurul lor păreau să reducă mult stigmatul din jurul afecțiunilor mintale și al terapiei.

Însă acum, când restricțiile se ridică, mulți oameni au început să respire ușurați. Se iese în oraș, la plimbare, și la terasă fără mască, iar totul pare că a revenit la o normalitate. Dar aceasta poate fi doar aparentă.

Iată cele cinci probleme de sănătatea mintală care se pot ivi într-o lume post-pandemică.

1. Presiunea de a fi fericiți “din nou”

Pe măsură ce restricțiile se ridică, mulți oameni simt presiunea că ar trebui să fie fericiți și să se comporte ca atare. La urma urmei, am așteptat paisprezece luni să facem plimbări și vizite într-un mod relaxat. Dar această presiune a unei bune-dispoziții poate determina unele persoane să se simtă și mai rău. Pot ajunge să se judece singure că nu sunt suficient de fericiți.

Alții pot resimți anxietate socială după această perioadă lungă de izolare și, în consecință, pot crede că este ceva în neregulă cu ei.

2. S-au schimbat multe în pandemie

Pe de-o parte, pare că lumea a avut o pauză timp de paisprezece luni. Majoritatea oamenilor și-au sistat activitățile de zi cu zi. Așadar, când ne vom întoarce la vechile noastre obiceiuri, ne vom aștepta ca lucrurile să fie la fel ca atunci când am plecat. Dar probabil vom descoperi că s-au schimbat multe. Este posibil ca unii dintre colegii și prietenii noștri să-și fi schimbat viața și prioritățile. Poate au demisionat și au devenit freelanceri, au intrat într-o relație, s-au căsătorit, au făcut un copil, sau poate copiii au crescut și acum au școală, deci e posibil să nu mai aibă timp. Poate relațiile cu rudele s-au răcit. Mai mult, probabil multe dintre locurile noastre preferate s-au închis. Vom experimenta toate aceste schimbări în același timp. Și vom avea nevoie de puțin timp să le procesăm sau să suferim după ceea ce am pierdut.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Nevoia de a compensa timpul pierdut

Mulți simt că tocmai au ratat mai mult de un an din viața lor. În consecință, sunt tentați să facă tot posibilul pentru a recupera timpul pierdut. Indiferent dacă asta înseamnă să planifice o vacanță pe care nu și-o permit, sau înseamnă să petreacă prea mult timp cu prietenii pe care nu i-au văzut, extremele nu sunt favorabile sănătății mintale.

4. Obiceiuri nesănătoase acumulate în pandemie

În timpul pandemiei, majoritatea oamenilor și-au pierdut accesul la modurile obișnuite de a face față stresului. Nu puteai să ieși la cafea cu prietenii, să mergi la piscină sau să te antrenezi la sală pentru a te relaxa. Drept urmare, mulți oameni s-au trezit bazându-se pe niște strategii nu tocmai sănătoase de coping emoțional. Pandemia ne-a tentat să exagerăm cu aproape tot – am mâncat prea mult, am băut prea mult și am dat prea mult scroll pe social media. Este greu să renunți la acele obiceiuri brusc după ce ai devenit dependent de ele pentru a face față situației, și mulți își vor da seama că aceste lucruri nu sunt doar o pârghie temporară, ci una care acum necesită tratament.

5. Rănile emoționale s-au adâncit

Stresul continuu al anului trecut a forțat mulți oameni să-și suprime emoțiile anterioare doar pentru a supraviețui emoțional momentului prezent. Iar această abordare poate fi foarte utilă în timpul unei crize. Dar acum, când criza începe să dispară, vechile răni emoționale pot reapărea într-o formă mai acută. Și cele noi, care s-au format în timpul pandemiei, pot începe să iasă la iveală. Pe măsură ce restricțiile încep să se ridice, multe persoane își vor permite, în sfârșit, să manifeste tristețea legată de lucrurile pe care le-au pierdut anul trecut. Iar asta necesită timp.

Poate fi tentant să acorzi mai puțină atenție sănătății mintale odată ce distracțiile din viața de zi cu zi revin în agendă. Dar acesta ar putea fi și un moment bun pentru a prioritiza dragostea și grija de sine mai mult ca niciodată.

Cere ajutor dacă ai nevoie

A fost un an pentru toți… cel puțin greu. Și modul în care răspundem la experiența noastră colectivă poate face o diferență monumentală în bunăstarea noastră psihologică. Dacă ți-e greu, nu ezita să ceri ajutor specializat. Iar dacă n-ai acces la un terapeut, ia în considerare conversațiile cu un prieten de încredere sau grupurile de sprijin de pe forumuri.

 

Citește și:

De ce ne comportăm ca și cum pandemia s-a terminat?

Efectele mentale ale izolării pe termen lung