În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce să delegi ceea ce se poate delega și cum să te bucuri de timpul câștigat.
– Cum te poți împrieteni cu un robot.


”Timp. Am nevoi de mai mult timp!” Sună cunoscut? ”Dar cum să-mi dau timp să citesc cu o cană de ceai aburind, când casa pare să o ia la vale?” Mare parte din timpul meu liber, mi-am dat seama, se duce pe încercarea disperată de a opri entropia care guvernează acest apartament al nostru, în care locuim doi adulți, un adolescent, un cățel și un papagal. În concluzie, casa noastră nu arată deloc ca un muzeu al ordinii și al disciplinei, ci mai degrabă ca o junglă prin care fac, zilnic, slalom. 

Știu că nu se cade să mă plâng, sunt conștientă că bunicele noastre spălau rufe cu săpun de casă, poate în vâltoarea unui râu. Știu și că, în blocul în care am copilărit, prima mașină de spălat automată a fost vizitată ca un exponat extraterestru. Apoi, rufele respectivei familii, întinse în uscătorul comun al blocului, erau examinate cu ochi critic: ”Chiar spală mașina automată la fel de bine ca mâna omului?” sau e doar leneșă vecina? 

Parte din moștenirea acelor vremuri am regăsit-o în discursul unei prietene, excelentă la gătit, care ținea morțiș să facă maioneza de mână. Am întrebat-o de ce nu folosește mixerul: ”Iese mai bună așa!”. Jur că n-am simțit nicio diferență și că nici nu mi se pare mai gustoasă o mâncare pentru care cineva s-a chinuit. De fapt, e chiar pe dos. Cu cât știu că a fost făcută mai lejer și mai fără chin, cu atât mi se pare mai bună. Notez aici și că da, e mai simplu să crești un copil când ai scutece de unică folosință, monitor video sau leagăn care se mișcă singur. Am auzit toate astea când era copilul meu mic și mă plângeam că sunt obosită.

Doar că, în acea perioadă, când el dormea, eu scriam. Îmi era teamă să nu mă trezesc fără loc de muncă după perioada de grație pe care o aveam ca să-l cresc. De fapt, stresul cu care vine la pachet viața din ziua de azi e ceea ce nu prea iau în calcul generațiile de femei din spatele nostru. Stresul ocupațional, viteza cu care se derulează lucrurile, nevoia de multitasking, lipsa de siguranță vis-a-vis de ziua de mâine, eternele comparații la care ne îndeamnă rețelele sociale. Toate, adunate laolaltă, cresc riscul de burnout și senzația că trăim viața altcuiva. Adăugăm și presiunea parentingului zen, hrana cât mai sănătoasă, nevoia de sport, ideea de tinerețe fără bătrânețe și ajungem la un tablou strident colorat, obositor, ca o tură într-un hipermarket în ajun de Crăciun. 

Iată cele mai utile gadgeturi în care am investit bani ca să câștig timp (și a meritat). Vă invit să completați lista mea cu ce ați descoperit, la rândul vostru, pentru că avem nevoie să ne tragem sufletul și să delegăm ceea ce se poate delega.

1. Aspiratorul robot

L-am primit cadou de la tatăl meu, care era încântat de al său. Admit că l-am primit cu reticență (bani aruncați pe fereastră?) și că nu credeam că va face mare brânză. Dar face! Îl pornești, îl lași să-și facă treaba și se întoarce singur, singurel la docul său de încărcare. Se descurcă minunat pe parchet, gresie și covoare nu foarte pufoase, menține casa la un nivel acceptabil de curățenie, iar eu mă declar îndrăgostită de el. Încep să-i dau dreptate lui Isaac Asimov, chiar dacă (încă nu) m-aș mărita cu un robot. Partea mai puțin plăcută este că va trebui, ideal, să ridici obstacolele din calea lui (scaune, cabluri, perdele lungi, jucării sau vase pentru animale). În plus, dacă există praguri înalte, va avea nevoie de ajutor ca să le treacă. I-aș da nota 9 din 10 și 10 din 10 dacă aș avea o casă cu pardoseala mai liberă.

3. Peria rotativă

Înainte s-o descopăr (și să învăț s-o folosesc pe bune), mi se părea că părul stă frumos doar după ce te duci la coafor. Și asta se întâmplă, în cazul meu, rar. Am trecut prin tot felul de tunsori, însă părea că funcționează doar coada de cal. Ei bine, peria rotativă a redus anxietatea că IAR ies din casă de parcă aș fi sora lui Mowgli și mi-a oferit confortul de a sări peste programarea obligatorie la coafor când aveam nevoie să fac figură bună. Este ca și cum ai avea un hairstylist doar al tău, iar prețul mediu al periilor rotative este cam cât două vizite la coafor. Plus timpul câștigat: pentru părul meu mediu, operațiunea ia maximum zece minute. Nota 10 din 10.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Mașina de spălat vase

Intrarea ei în viața noastră a dus la dispariția unui dulap din bucătărie, dar am constatat că aveam, oricum, mai multe boluri si recipiente din plastic decât ar putea folosi un om întreg la minte într-o viață. Plus o colecție impresionantă de borcane goale. Am renunțat la ele și am descoperit că ies pe plus: mașina de spălat vase e cea mai bună prietenă a mea din bucătărie. 

Avem una de dimensiuni medii (suficientă pentru o familie de trei persoane), iar în cazul în care apar oale sau alte recipiente mari, o pornesc de două ori pe zi. Vasele ies scârțâind de curățenie și gata să ajungă la loc în dulap. Partea mai tristă este că trebuie clătite un pic înainte de a le așeza la spălat, deși manualul spune că nu. Ascultați-mă pe mine, toate acele resturi alimentare se traduc, în timp, în miros neplăcut. Nota 8 din 10 pentru acest inconvenient, dar e minunat să o pornești, seara, iar tu să folosești timpul pentru o baie relaxantă sau pentru o sesiune de meditație.

4. Căștile wireless

Sunt practice pentru că, dacă vorbești mult la telefon, asculți muzică sau podcast-uri și nu-ți place să stai locului, îți dau libertate deplină de mișcare. Am ales un model mid-range care își face perfect treaba, rezistă excelent în urechi și dacă te plimbi sau ieși cu bicicleta, în parc. Însă nu le-aș recomanda pe bicicletă în trafic, deoarece funcția de noise-cancelling te cam rupe de realitate și, implicit, de claxoane sau alte lucruri pe care ai vrea să le auzi. În schimb, aceeași funcție devine un dar prețios când vecinii de jos renovează apartamentul și tu ai de terminat un proiect cot la cot cu bormașina lor. Nota 10 din 10.

5. Uscătorul de rufe

Simplifică enorm viața unei familii, în special la bloc. Mă gândesc că, dacă aș avea o grădină de lavandă în care să întind rufe ca-ntr-un film franțuzesc, aș face-o cu mare drag. Dar la noi ajungeau pe uscător, pe calorifere, pe galeria perdelei de la cadă și nu era deloc o plăcere, în special toamna, iarna sau primăvara. 

Eram într-o perpetuă vânătoare de tricouri zvântate ca să mut în locul lor altceva, iar așternuturile de pat… nici nu mai are sens să vorbesc despre ele! Partea grozavă este că uscătorul de rufe se poate amplasa peste mașina de spălat, altfel ar fi dificil de găsit spațiu și că scurtează semnificativ timpul și bătaia de cap cu rufele. Pur și simplu le muți din mașina de spălat în uscător, apoi în dulap, pufoase și calde. În plus, se reduce umiditatea din apartament și dispar firele de păr (aspect esențial dacă ai animale de casă). Partea proastă: rufele mai sensibile au nevoie de programe speciale, iar unele piese vestimentare se cam strâmtează. În timp, îți dai seama ce și cum, dar cu un preț. N-aș băga la uscător o bluză din lână sau mătase, dar cum marea majoritatea a hainelor noastre este din bumbac, e un compromis acceptabil. Nota 10 din 10.

Dacă ai descoperit și tu gadgeturi care-ți fac cadou timp, scrie-ne despre ele, lista rămâne deschisă! Și nu uita, să delegi ceea ce se poate delega ține de igiena mintală și de grija pe care ne-o datorăm (și) nouă înșine. 

Citește și:

Cum ne găsim timp pentru noi?

10 obiceiuri sănătoase pe care să le practici atunci când ți se pare că viața ta o ia razna

Author(s)

  • Ruxandra Rusan

    Jurnalist, editorialist Thrive Global România

    Ruxandra Rusan a lucrat în presa scrisă, radio, televiziune și, mai nou, în online. Este practician NLP și pasionată de psihologie. A avut ocazia să intervieveze personalități din diferite domenii și să învețe de la fiecare câte ceva. Crede că fiecare încercare prin care trecem ne ajută să ne vindecăm de ceva care ne apasă sufletul. Este și mama unui adolescent, iar asta vine cu un proces interesant de redefinire.