În următoarele 5 minute vei afla:

De ce trebuie să incluzi cel puțin o cină romantică pe lună în calendarul tău
– Cum să folosești cunoașterea limbajelor iubirii în înțelegerea dinamicii de cuplu. 


Soțul meu și cu mine tocmai ne-am întors dintr-o vacanță în Maine, unde am petrecut câteva zile minunate făcând drumeții în Acadia National Park. Am mâncat rulouri de homar, am căutat piscine naturale făcute de apa oceanului și am dormit pe stâncile care ieșeau din ocean. Care a fost cea mai bună parte? Fără fluxul constant de emailuri, de mesaje și știri din social media, ne-am putut bucura pur și simplu unul de prezența celuilalt. Un  lux. Timpul de calitate petrecut față în față este foarte important în era digitală, așa cum arată un studiu recent publicat de American Journal of Health Promotion, ratele mai mari de utilizare a rețelelor sociale fiind legate de o singurătate mai mare. Poate că totuși nu e la fel de tare să-i scriem mesaje iubitei noastre ca atunci când o ținem de mână într-o drumeție drăguță. 

Asemenea multor cupluri, soțul meu și cu mine am reușit cu greu să găsim timp de calitate doar pentru noi doi. În orice moment, munceam, ne întâlneam cu prietenii, ne vizitam familiile sau făceam diverse lucruri. E nevoie de un efort conștient ca să-ți rezervi timp să faci ceva doar pentru a te distra. Dar a reprezentat un lucru vital pentru relația noastră și pentru fericirea mea personală. 

Acest lucru este în concordanță cu rezultatele celui mai lung studiu longitudinal despre fericire, realizat de Harvard University, care a arătat că oamenii care investesc în relațiile lor au o viață mai lungă și mai fericită. Dincolo de clasa socială, de genetică sau de nivelul de colesterol, studiul a demonstrat că ceea ce-i ajută pe oameni să combată problemele de sănătate sunt relațiile lor pozitive cu ceilalți. Mai jos veți găsi patru metode simple care te vor ajuta să petreci timp de calitate cu partenerul tău și să-ți sporești propria fericire: 

1. Stabiliți o seară romantică în fiecare lună

Soțul meu și cu mine suntem conștienți de faptul că weekend-urile ni se vor ocupa dacă nu suntem atenți, așa că avem o invitație recurentă în calendar pentru ”seara romantică” în prima sâmbătă a fiecărei luni. Am făcut o înțelegere să nu programăm nimic peste ”seara romantică”, iar dacă va trebui să facem neapărat ceva în acea seară, să reprogramăm seara romantică pentru o altă dată în acea lună. 

Seara romantică este extrem de importantă în cazul în care unul sau amândoi călătoriți în interes de serviciu. ”Dacă nu puteți fi fizic împreună, atunci trebuie să comunicați eficient și consistent”, a spus Kimberly Leitch, terapeut LCSW-R și Talkspace. ”(Partenerul tău) are nevoie să știe că și dacă te afli departe, el și relația reprezintă o prioritate pentru tine”, a adăugat ea. Asigură-te că timpul petrecut împreună este special și plin de sens. Din moment ce nu este vorba de cantitate, măcar să fie calitate”. Secretul unei seri romantice de succes este să faci ceva amuzant împreună cu partenerul. Fără comisioane, conversații dificile sau multitasking. Doar timp fără griji pentru reconectare și hrănire a relației. 

2. Eliminați tehnologia de la mesele în familie 

În rarele ocazii când soțul meu și cu mine reușim să luăm cina împreună, avem ca regulă ca niciun dispozitiv să nu fie permis la masă. Nu numai că acest lucru ne ajută să ne concentrăm atenția pe conectarea unul cu celălalt, dar ne și ajută să ne respectăm scopurile individuale de limitare a timpului fără ecrane. 

Așa cum Leitch ne împărtășea, ”O relație nu se menține de una singură”. Având mese în familie fără niciun dispozitiv în apropiere, veți da naștere mai multor oportunități de a avea conversații pline de sens unul cu celălalt. ”Va trebui să lucrați la acest lucru împreună, pentru a menține în viață acest obicei”, a adăugat ea, ”iar acest lucru se realizează prin petrecerea acelui timp împreună și pe focusarea pe prietenia dintre voi”. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Cunoașteți limbajele iubirii din cuplul vostru 

Iubesc cărțile care te îndeamnă la introspecție, așa că atunci când am aflat despre Cele 5 limbaje ale iubirii, o structură a relațiilor dezvoltată de consilierul marital dr. Gary Chapman, am fost imediat curioasă. Am aflat că limbajul iubirii mele este reprezentat de ”cuvintele de afirmare”, adică faptul că mă simt iubită atunci când soțul meu îmi spune că mă apreciază, în timp ce limbajul iubirii soțului meu este reprezentat de ”acțiunile de ajutor”, ceea ce înseamnă că se simte iubit atunci când eu fac ceva drăguț cum ar fi să scot gunoiul. 

Să înțelegem că avem modalități diferite de a oferi și a primi iubirea a fost un moment revelator atât pentru noi înșine, cât și pentru relația noastră. 

În timp ce Cele 5 Limbaje este de ajutor, structura însăși nu are un rol decisiv. Leitch le reamintește clienților săi că fericirea lor nu ar trebui să depindă de comportamentul partenerului lor. ”Și dacă una dintre persoane face toată munca, iar cealaltă nu?”, întreabă Leitch. ”Acest lucru ar putea duce la resentimente și ranchiună”. Odată ce înțelegi care este limbajul iubirii tale, cheia este să-i comunici mai bine nevoile partenerului tău și să faci ceea ce trebuie să faci ca să ai grijă și de tine, totuși. Este important să-ți asumi responsabilitatea pentru propria fericire. 

4. Practicați JOMO – The Joy of Missing Out (Bucuria de a absenta de la un lucru)

Este aproape imposibil să ții pasul cu ritmul rapid al vieții moderne. De la happy hours și cine de binefacere, la concerte și fugi de weekend, soțul meu și cu mine ne-am petrecut fiecare moment făcând activități amuzante cu prietenii și cu familia. ”Deși este important să petreci timp cu prietenii și cu familia în calitate de cuplu, deoarece îți permite să cunoști o parte diferită a acelei persoane”, a declarat Leitch, ”este de asemenea important să petreci timp împreună cu partenerul”. 

Atunci când spui ”da” pentru mai mult timp de calitate cu partenerul tău, e posibil să ajungi să spui ”nu” unor activități de grup. 

Chiar dacă te vei lipsi de ceva distracție, gândește-te la toată bucuria pe care o vei avea petrecând timp de calitate împreună cu partenerul tău. Noi numim acest sentiment ”JOMO” sau bucuria de a absenta de la un lucru. 

În cei peste zece ani de când eu și cu soțul meu suntem împreună, am ajuns să-mi dau seama că a investi în relația noastră înseamnă să investim în totalitatea fericirii noastre. Atunci când relația noastră se simte în siguranță, și eu mă simt în siguranță. Atunci când relația se mișcă greu, și eu mă simt rău. Cele două sunt intim interconectate și prin urmare voi continua să acord prioritate timpului de calitate petrecut împreună. 

Citește și:

Cele 10 secrete ale cuplurilor care durează

”Nu mai ești omul de care m-am îndrăgostit!”

Author(s)

  • Elizabeth Su

    fondatoarea Monday Vibes

    Elizabeth este fondatoarea Monday Vibes, newsletterul săptămânal preferat și inspirațional al femeilor. Este o propovăduitoare a iubirii de sine, aflată într-o misiune a schimbării narativului a ceea ce femeilor li s-a spus despre succes și fericire. A renunțat la un salariu de șase cifre într-un start-up din Silicon Valley pentru că și-a dat seama că încerca să câștige un joc pe care nu dorea să îl joace. De atunci, și-a dedicat cariera încurajându-le pe femei, învățându-le despre wellness-ul emoțional și spiritual și schimbând regulile jocului.