În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum să înlocuiești evenimentele de networking cu discuțiile în fața porții.
Cât timp petrec zilnic în trafic locuitorii orașelor aglomerate.


Te-ai trezit, cu sau fără alarmă. Cu ochii aproape închiși îți faci cafeaua. După o dispută cu dulapul care, deși e doldora de haine, refuză să-ți furnizeze ținutele de care ai nevoie, pleci în fugă de acasă ca să ajungi la timp la birou, pentru cea de-a doua cafea. Pe drumul de aproape o oră până la destinație îți tot spui că e o ocazie super bună să mai citești câteva pagini sau să asculți playlist-ul acela care te bine-dispune.

Și, după o zi plină de ședințe, câteva cafele și un prânz pe fugă, te așteaptă o altă oră petrecută în trafic, ca să ajungi acasă, timp în care faci lista cu tot ce ai de făcut după ce intri pe ușă. 

Scenariul de mai sus îți sună familiar? E rutina zilnică a milioane de oameni ce stau în orașe aglomerate. Anual, ei petrec minim 3.000 de ore făcând naveta de acasă la locul de muncă.  3.000 de ore pe care le-ai putea dormi, în care ai putea medita, ți-ai putea redecora casa sau ai putea vedea aproximativ 10% din conținutul de 36.000 ore de pe Netflix!

Cum ar fi să poți economisi toate aceste ore? Cum ar fi să te trezești dimineața la cântatul cocoșului și, înainte de a-ți face cafeaua, să tragi aer curat în piept? Cum ar fi să poți lucra într-un banal trening? Cum ar fi dacă ți-ar cânta natura la fiecare început de zi? Cum ar fi dacă ai da tocurile pe gumari și aerul condiționat de la birou pe adierea vântului și umbra din grădină?

Ei bine, tot mai mulți orășeni aleg viața la țară, tocmai pentru a beneficia de cele de mai sus! Însă nu e o tranziție care se face peste noapte, ci necesită pregătiri temeinice înainte. 

Iată care sunt pașii pe care îi poți urma dacă te tentează o astfel de schimbare:

  1. Primul pas e, de fapt, și condiția principală pentru a te putea muta la țară: să-ți permită job-ul să lucrezi de la distanță. În cazul în care te numeri printre norocoșii care au un job de acest fel, ai undă liberă! Dacă, totuși, rolul actual îți solicită prezența la birou, fă un inventar al competențelor tale profesionale și apoi poți începe să cauți joburi project based sau remote pe site-urile de profil. Mulți profesioniști aleg chiar să devină antreprenori, transformând experiența lor într-un business de consultanță. 
  2. Alege zona potrivită. Poate, în sfârșit, decizi să te muți în casa bătrânească de la țară. Dacă nu deții  astfel de proprietăți deja, e momentul să începi să te informezi înainte de a face o achiziție. În acest sens, îți recomand să cauți grupurile de Facebook “Orășeni mutați la țară” ; “Mutat la țară – viața fără ceas” și să apelezi la înțelepciunea grupului. Vei găsi acolo “veterani” ai acestui stil de viață care abia așteaptă să te lase să înveți din experiența lor. De la sfaturi practice despre cum să alegi zona potrivită, sfaturi despre recondiționarea caselor bătrânești achiziționate până la ghiduri pas cu pas despre cum să-ți îngrijești gospodăria. 
  3. Pregătește-ți familia pentru tranziție. Nu e lucru simplu să treci de la facilitățile de la oraș la cele ce lipsesc la țară. Încearcă să anticipezi ce anume va întrerupe rutina și ajută-ți membrii familiei să se pregătească pentru schimbare. 
  4. Asigură-te că ai o conexiune bună la internet. Evident, e absolut necesară pentru a putea lucra de la distanță. Însă oricât de bună e acoperirea, este posibil ca, uneori, să rămâi blocat în mijlocul unei ședințe. De aceea, e indicat să-ți informezi angajatorul/partenerii/clienții că lucrezi dintr-o zonă rurală și să-i avertizezi că e posibil să ai dificultăți tehnice.
  5. Networking-ul. O altă schimbare la care vei fi nevoit să te adaptezi e trecerea de la evenimentele de networking la discuțiile în fața porții. Însă nu uita de puterea comunității! Cunoaște oamenii din jurul tău și vezi ce oportunități pot apărea în noul tău mediu de viață. Ce abilități/cunoștințe ai adus de la oraș și ar fi utile și în această zonă? Ce alți oameni cu care rezonezi mai sunt în zonă și v-ați putea conecta? Fii curios și explorează!  

Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Avantajele muncii remote… din grădină!

Mutatul la țară a devenit mai mult decât un trend, de când pandemia l-a transformat într-o nevoie autentică. Cert e că săptămânal grupurile de Facebook ce adună pasionați de această idee se măresc cu aproximativ cinci sute – o mie de membri. 

Dacă ești printre cei care analizează încă această opțiune, m-am gandit că te-ar ajuta să știi care sunt principalele avantaje ale muncitului… din grădină!

  1. Câștigi timp. Am învățat deja cu toții, în perioada izolării, că munca de acasă are beneficiile, dar și capcanele ei. Tentația de a sta cu laptopul în brațe mai mult decât e necesar vine la pachet cu oboseala și lipsa de concentrare pe termen lung, atunci când lucrezi de acasă, prins între “patru pereți”. Însă, la țară, tentația de a ieși în curte și de a te bucura de ce e în jur e irezistibilă. Te asigur că vei avea niște pauze energizante, culegând cireșe din grădină sau jucându-te cu patrupedul casei.  Să mai menționez și zecile de ore pe care nu le mai pierzi în trafic?!
  2. Productivitatea muncii crește. Cum spuneam, eforturile suplimentare pe care le facem la muncă nu sunt sustenabile pe termen lung. Ne iau din capacitatea de concentrare și, deși ne lăudăm că am lucrat 12 ore într-o zi, rezultatele obținute nu sunt direct proporționale cu efortul depus. Când lucrezi din curte și te încarci cu energie în pauzele verzi, ai toate șansele să obții în șase ore rezultatele ce solicitau înainte opt-nouă ore de muncă la birou. 
  3. Îți este stimulată creativitatea. E incredibil ce poate mintea ta să creeze atunci când ești într-un mediu liniștit și stresul devine doar o amintire lăsată “la oraș”.  Lasă-ți mintea să se bucure de o bine-meritată pauză și să creeze spațiu unori idei inovatoare. Poate e timpul pentru o abordare nouă a problemelor vechi, ce zici?
  4. Te bucuri de liniște și de concentrare. Ții minte bormașina vecinului care pornea în cele mai nepotrivite momente? Șansele să fii perturbat astfel sunt foarte mici atunci când lucrezi de la țară. Și, dacă ești una dintre acele persoane care au nevoie de liniște deplină pentru a se concentra, aici e mediul potrivit pentru a sta focusat asupra sarcinilor tale. 
  5. Sănătate… că-i mai bună decât toate. Gata cu săritul peste pauza de masă, pentru că e cantina prea departe de birou. O pauză scurtă în grădină și masa e plină de bunătăți sănătoase. Și dacă n-ai deprins încă îndemânarea de a cultiva legume, cu siguranță ai în sat vecini specializați în asta. Așa că zilele de târg sunt o ocazie nemaipomenită să te aprovizionezi cu alimente proaspete, care să te energizeze pentru ședințele online.

Tu care crezi că e cel mai mare avantaj al muncii remote… din grădină?

Citește și:

Lucrezi de acasă: ce pierzi și ce câștigi

Oportunități de carieră pentru cei afectați de șomaj

Author(s)

  • Andra Pintican

    Fondatoare Școala de HR

    Andra, fondatoarea centruldecariera.ro  și a Școlii de HR, e un People Advocate dedicat dezvoltării umane. Abordarea ei unică în România vine din experiența ei de peste zece ani în domeniul resurselor umane, îmbinată cu pasiunea ei pentru comportamentul uman. Prin metodologia Career Reframing a angajat sau a consiliat profesional peste 4.000 de persoane. Misiunea ei este aceea de a ajuta un milion de români să-și facă un Design de Carieră conform cu strategia lor de viață.