În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce înseamnă stresul și cum îți dai seama dacă ar trebui să apelezi la ajutorul unui specialist.
– Cum gestionezi stresul la locul de muncă.


Stresul face parte din viață. Te determină să fii conștient că anumite sarcini au prioritate și că ar trebui să le rezolvi instantaneu. Tot stresul păstrează ordinea și menține un echilibru în modul tău de viață. Însă, uneori, același stres poate pune o presiune prea mare pe tine. Atunci când continui să-ți vezi de treabă, fără să te oprești nici măcar o clipă să te reculegi și să-ți gestionezi emoțiile, stresul va ajunge să-ți afecteze întreaga existență, încetul cu încetul.

Care sunt semnele stresului?

Stresul te poate afecta în orice moment al vieții. În orice caz, este esențial să recunoști momentul în care te afectează prea mult. Pentru că atunci s-ar putea să ai nevoie de ajutor profesionist. Simptomele includ:

  1. Anxietate și depresie. Ești iritabil mereu. Și probabil că nu mai vrei să socializezi cu cei din jur.
  2. Ți-ai pierdut interesul pentru munca pe care o faci. Este posibil să întârzii la program, chiar să nu ajungi, și atunci când ești prezent să ai dificultăți de concentrare.
  3. Ai probleme cu somnul. În ciuda faptul că te simți epuizat, nu ești în stare să adormi. Iar acest lucru poate avea efecte nedorite asupra sănătății tale fizice și mintale.
  4. Oboseală. Este foarte posibil să te simți obosit mai tot timpul. Mușchii tăi sunt obosiți, iar tu suferi de o durere de cap care nu mai trece.

Dacă aceste simptome persistă, efectul pe termen lung poate fi extrem de dăunător asupra sănătății tale mintale și fizice.

Cum gestionezi stresul la locul de muncă?

Este esențial să vezi care este sursa problemei înainte să ajungi în situația în care nu mai poți controla stresul. Și iată cum poți s-o faci:

  1. Apelează la consiliere!

Uneori, ai nevoie de o perspectivă din exterior ca să evaluezi situația așa cum trebuie. Vorbește cu colegii tăi sau cu prietenii în care încredere despre problemele pe care le ai. Ia în seamă sfatul lor și aplică-l în cazul tău. Sau, de ce nu, poți căuta consiliere de specialitate. Nu este greu să găsești un specialist bun. Acum există o mulțime de programe online care permit specialiștilor să urmeze cursuri de master profesionale pentru a-și lua licența de consilier. Astfel, acești profesioniști te pot ajuta cu tactici și sfaturi pentru a gestiona așa cum trebuie stresul din viața ta.

 2. Caută strategii de relaxare!

Aceste strategii te pot ajuta să te calmezi. Ele pot consta, spre exemplu, în exerciții fizice simple, ca niște trucuri care să te ajute să-ți relaxezi mușchii. Poți apela la meditație și la exerciții de respirație profundă. Poți încerca chiar și ceva stretching – întinde și relaxează mușchii, dar ai grijă să menții câteva secunde tensiunea înainte să te relaxezi. Dacă aceste exerciții ți se par folositoare, încearcă să le integrezi în mod regulat în rutina ta zilnică. Poți face plimbări sau poți încerca tipuri de mișcare ritmică, cum ar fi cântatul la tobe, dansul, jogging.

3. Învață să impui limite!

Este foarte ușor să cazi în capcana disponibilității fără limite. Și asta include și preluarea apelurilor telefonice în timp ce te afli, de fapt, într-o pauză. Trebuie să impui niște limite în ceea ce privește disponibilitatea de care dai dovadă. Ai grijă să-ți stabilești câteva reguli – spre exemplu, că nu îți vei verifica e-mail-urile atunci când te întorci seara acasă și că nu vei răspunde la telefon dacă te afli în timpul mesei.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Nu este neapărat necesar ca regulile să fie acestea – poți găsi altele, care să funcționeze mai bine pentru tine. Găsește acele limite cu care ești confortabil și care se potrivesc cu stilul tău de viață, incluzând orele de la birou și viața personală. Și asta înseamnă, de asemenea, să ai și un plan de rezervă pentru momentele în care pleci în vacanță.

4. Rezolvă-ți problemele legate de gândurile negative!

Atunci când te afli într-o situație stresantă, este ușor să îți închipui tot ce e mai rău despre orice lucru care se întâmplă în jurul tău. Să presupunem că îți vezi șeful într-o dispoziție proastă și, în ciuda faptului că nu interacționezi cu el în acea zi anume, s-ar putea să dai vina pe tine pentru atitudinea lui. Acest lucru poate cauza o reacție în lanț și vei lăsa și alte gânduri negative să te invadeze, ceea ce va duce la scăderea abilității tale de a te concentra, ba chiar te va împinge către un atac de panică. Ar ajuta mult dacă ai respinge acele gânduri negative. Privește-le ca pe un caz izolat și rezolvă-le ca pe un proiect. Gândește-te ce știi exact despre situația pe care o ai în față și cât de mare este contribuția ta la declanșarea acelei probleme. Acordă-ți câteva minute să te gândești bine la asta și să te reasiguri pe tine însuți că n-ai făcut nimic rău.

5. Încearcă să dormi cât de mult poți!

Poate te gândești că somnul nu este esențial și că ar trebui să-ți folosești timpul într-un mod mai productiv. Cu toate acestea, odihna este un ingredient necesar dacă vrei să dai randament. Somnul îți ajută creierul și corpul să se relaxeze complet, astfel încât să faci față cu forțe proaspete unei noi zile de muncă.

Atunci când nu ești obosit sau letargic, poți să gândești mult mai inovativ, să fii mult mai creativ și să ai mult mai multă energie la job. Aceste sunt, în principal, motivele pentru care n-ar trebui să sari vreodată peste orele de somn. Asigură-te că pui deoparte toate dispozitivele odată ce te urci în pat. Investește într-o saltea de calitate și într-un cadru de pat bun. Nu bea cafea înainte să mergi la culcare. Ascultă muzică calmă și reglează-ți respirația, permițând corpului să se relaxeze și să adormi ușor. Pune-ți în plan măcar 8 ore de somn în fiecare noapte, ceea ce este un interval de timp optim pentru cei mai mulți dintre adulți.

Concluzii

Ar ajuta să nu te temi de stres. Și, în schimb, să cauți modalități să îl gestionezi. Dacă treci cu vederea efectul pe care îl are stresul asupra vieții tale, poți să ajungi în situația în care să-ți pui în pericol sănătatea. Fă-ți propriul tău grup de suport – cu prieteni, familie – și consultă un terapeut specializat. Ține un jurnal despre motivele tale zilnice de stres și notează-ți în ce fel te afectează și ce poți face ca să schimbi asta. Caută strategii de relaxare și stabilește-ți limite. Lucrează la perspectiva din care vezi lucrurile și, nu în ultimul rând, ai grijă să dormi suficient în fiecare noapte. Acestea sunt câteva metode simple care ar trebui să te ajute în timpul crizelor provocate de stres.

Citește și:

Oare ești de fapt dependent de stres?

5 moduri simple de a combate stresul zilnic