În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce este considerat stoicismul cel mai pragmatic soi de filozofie.

– Ce au în comun Marcus Aurelius, Freud și Jeff Bezos. 


Dacă până atunci filozofi precum Thales, Heraclit sau Pitagora cercetau lumea exterioară, odată cu Socrate și cu noul curent numit sofism, oamenii au început să-și îndrepte atenția către universul interior, către mintea umană. 

Discipolii marelui Socrate s-au împărțit în mai multe școli de filozofie, iar unul dintre ei, Zenon, a fondat un curent de gândire care stă în picioare chiar și acum, după 2.000 de ani. Este vorba despre stoicism, curent preluat și de către romani, care a dat reprezentanți stoici precum Marcus Aurelius, Seneca sau Epictet. Cu greu se poate găsi astăzi o problemă a comportamentului uman la care acești filozofi să nu se fi gândit sau discutat. Poate de aceea filozofia este apreciată și practicată și acum de către mulțimi entuziaste și de staruri din domeniul antreprenoriatului, precum Bill Gates, Elon Musk, Warren Buffet sau Jeff Bezos

La un search pe google despre stoicism vei descoperi mii de comunități despre această temă și oameni extraordinar de convinși că stoicismul este un mod de a trăi, nu doar o filozofie. Stoicismul a avut o creștere fenomenală în cultura populară din ultimii ani, site-uri ca “Modern Stoicism”, “How to Be a Stoic”, “Daily Stoic” sau “Traditional Stoicism” vorbind despre această filozofie cu o ardoare care seamănă a credință religioasă. Dar de ce? Ce este așa special la această filozofie încât a devenit atât de populară?

Principalul rol al filozofiei stoice este de a răspunde durerii din sufletul nostru. La începuturile acestei discipline, în Roma și Grecia antică, filozofia stoică era văzută drept terapie pentru suflet, o unealtă practică ce te ajută să te cunoști și să trăiești împăcat cu tine însuți și cu viața ta.

Filozofii de atunci, precum Epicur, Platon, Seneca, Marcus Aurelius, erau interesați de viața de zi cu zi, de felul în care ar trebui să trăim, cum lucrează mințile noastre, cum să comunicăm eficient, cu alte cuvinte de dezvoltarea personală.  De fapt, Freud, tatăl psihanalizei, declara în repetate rânduri că el se consideră filozof.

Stoicismul promite să asigure o stare de seninătate, de liniște sufletească, celor care îi urmează învățăturile. Fericirea nu era asociată cu plăceri externe, nici cu realizări sau evenimente externe sinelui, ci cu capacitatea individului de a-și păstra liniștea sufletească, oricare ar fi circumstanțele în care acesta s-ar afla. Stoicismul este considerat a fi cel mai pragmatic soi de filozofie, datorită studierii alegerilor de natură pragmatică, a psihologiei și a impulsurilor umane.

Seneca, de exemplu, cel mai de seamă și totodată cel mai controversat stoic, vedea în stoicism un ghid practic atât pentru marile decizii din viața sa, cât și pentru micile obiceiuri din viața de zi cu zi. El este cel care a contribuit enorm la analiza psihologică stoică, mai ales prin atenta sa distincție între impulsurile involuntare și adevăratele emoții (și, mai ales, cum putem să controlăm aceste impulsuri).

Filozofia stoică este de fapt un „manual” despre cum îți poți trăi viața mai bine, schimbându-ți gândirea și obiceiurile. Ideile pe care le aduce în discuție stoicismul sunt relevante și utile chiar și acum, 2.000 de ani mai târziu de la momentul nașterii acestei discipline.

Care sunt principalele idei stoice?

1. Evită consumerismul

În scrierile lui Seneca găsim descrise în mod strălucit presiunile psihologice pe care le creează consumerismul, iar acesta ne sfătuiește să nu-i cedăm. În Scrisori către Lucilius acesta spunea: ”Este sărac nu cel care are puțin, ci cel care dorește mai mult”.

Aceasta este o idee recurentă în scrierile stoice: atât Seneca, cât și alți stoici, precum Epictet sau Marcus Aurelius puneau accent pe faptul că ești liber atunci când nu-ți dorești nimic, când nu ești chinuit de dorințe și impulsuri consumeriste.

2. Orice om își poate depăși condiția, căci nu contează de unde vii, ci unde te îndrepți.

Această idee este una dintre ideile cu care oamenii din era capitalismului rezonează cel mai bine: pentru că-ți dă speranța că prin muncă, perseverență și disciplină poți să-ți depășești condiția și să ajungi pe cele mai înalte culmi ale succesului (indiferent care este definiția succesului pentru tine). De altfel, stoici de seamă precum Seneca sau Epictet ne-au arătat clar că acest lucru se poate, prin propriul exemplu. Epictet a fost un sclav care a ajuns la averi și faimă nemăsurate, iar Seneca a ajuns să fie mâna dreaptă a împăratului Nero, pornind dintr-o familie modestă. Seneca susținea că fiecare persoană este sursa propriului succes.

3. Dezvoltarea personală și studiul constant ar trebui să fie scopul vieții

În era noastră, ideea că ar trebui să te îmbunătățești cu fiecare zi ce trece este o idee actuală și aplicabilă. Seneca, conform pricipiilor stoice, punea accent pe dezvoltarea constantă și declara că „studiile și filozofia i-au fost salvarea”: ”Mulțumită filozofiei mi-am găsit aleanul, chiar dacă nu m-am vindecat; filozofiei îi datorez viața, dar aceasta este cea mai mică din datoriile mele față de ea” (Scrisori către Lucilius).

4. Disciplina interioară este cea mai apreciată virtute

”A trăi înseamnă a duce o viață de soldat”. (Seneca, Istoria unei vieți)

Seneca susține că aceia care încearcă să cucerească lumea și să acapareze puterea politică, militară și economică sunt cu mult inferiori celor care reușesc să domine imperiul lor interior: ”Cel mai mare imperiu pe care poți să-l stăpânești ești tu însuți”. (Seneca, Istoria unei vieți)

5. Fii puternic și pregătit pentru orice îți rezervă viața

”Arta de a trăi este mai asemănătoare cu arta luptelor decât cu cea a dansului, prin faptul că trebuie să stai bine pe picioare, fără să cazi și pregătit pentru tot ceea ce ți se ivește în cale, chiar neprevăzut. Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși

6. Trecutul nu mai este, iar viitorul nu este încă aici: trăiește în prezent!

”Fiecare își lasă viața să se distrugă și suferă de dorința viitorului, dezgustat de prezent. Dar ce-l care-și folosește timpul pentru sine, care-și rânduiește fiecare zi ca și cum ar fi viața întreagă, nici nu-și dorește ziua de mâine, nici nu se îndoiește de venirea ei. (…) Tu dispui de ceea ce se află în mâinile Soartei, în timp ce pierzi ceea ce se află în mâinile tale. Viitorul plutește în nesiguranță: trăiește deci în prezent” ( Seneca, Scrieri filozofice alese).

Dacă ești genul de persoană care citește cărți de dezvoltare personală, vei descoperi că ideile din aceste cărți sunt, de fapt, idei stoice, de aceea, prin cărțile de filozofie, poți merge „la sursă”. Cărți precum Gînduri către sine însuși, Marcus Aurelius, Scrisorile lui Seneca sau Obstacolul este calea, Ryan Holiday îți oferă o formulă pentru a prospera nu doar în ciuda problemelor, ci datorită acestor obstacole, învățându-te să-ți transformi slăbiciunile în puncte forte. 

Citește și:

Lecții de la filozofii antici pe care le poți aplica în viața de zi cu zi

Filosofia japoneză Ikigai: bucuria de a te da jos din pat dimineața 

Author(s)

  • Luisa Ene

    specialist comunicare

    Luisa Ene lucrează în comunicare, iar în timpul liber scrie despre cărți pentru diverse publicații și pe blogul personal, Cărți cafea și tutun.

    În articolele de pe blog său, abordează cărțile ca pe o sursă de îndrumare. Crede cu tărie că dacă lăsăm cărțile să își îndeplinească scopul, lectura ne va transforma în oameni mai buni, mai înțelepți, mai fericiți. De aceea împarte cu cititorii fragmente din cărți care inspiră, încurajează, consolează, oferă noi perspective; lecții și concluzii desprinse din cărți, idei demne de reținut și de ”dat mai departe”.