În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce beneficii are meloterapia pentru persoanele care se confruntă cu durerea.
– De ce muzica ar trebui să ocupe o parte importantă din viața noastră.


“Cel mai bun lucru la muzică este că, atunci când te lovește, nu te doare!” – Bob Marley

O oportunitate grozavă și foarte bine-intenționată pentru mine: am fost invitat să-l cunosc pe directorul departamentului de Servicii Pacienți al unui mare spital de pediatrie, pentru a discuta despre cum aș putea contribui recomandând și recrutând muzicieni și meloterapeuți în vederea implementării unui program de meloterapie în cadrul spitalului. 

Însă, după ce mi s-a făcut turul, șeful departamentului de Servicii Pacienți al secției de pediatrie m-a informat că spitalul nu avea fonduri disponibile pentru respectivul program. De asemenea, am aflat că spitalul tocmai îl concediase pe unicul profesionist din domeniul muzical care a lucrat vreodată acolo, un meloterapeut angajat part-time.

M-am uitat de jur-împrejur la acea instituție extraordinară, cu o arhitectură splendidă și tehnologie medicală de ultimă generație. ”Cât a costat construcția acestei clădiri?”, am întrebat.

”Vreo cinci sute de milioane de dolari”, mi-a răspuns doamna. 

Salariul pentru activitatea part-time a unui meloterapeut s-ar fi ridicat la 60 000 de dolari pe an, după cum am fost informat. Am făcut un calcul rapid. Mi-am dat seama că acest salariu reprezintă mai puțin de 0.01% din bugetul alocat construirii clădirii. Așadar, părea că programul muzical, despre care știam mi că spitalul și-l dorea, era, în mod evident, subevaluat. 

Așa cum procedez mereu în astfel de situații, mi-am pus întrebarea: cum pot oare acești oameni să le refuze copiilor lucrul acela care le place cel mai mult – adică, muzica – mai ales într-o perioadă în care au atât de mare nevoie de ea. Cu toate că este clar că nicio administrație de spital nu și-ar dori vreodată să le facă rău pacienților, în momentul în care nu găsești fonduri care să poată fi alocate meloterapiei, e ca și cum i-ai pedepsi pe copii pentru că sunt bolnavi. 

Din nefericire, acest scenariu se repetă destul de frecvent. Este pur și simplu un alt caz în care problema de fond nu ține de resurse, ci de incapacitatea de a înțelege că muzica este o metodă de vindecare legitimă și extrem de eficientă. Și cu toate că în cazul de față spitalul a manifestat dorința de a face ceva în acest sens și a desemnat un responsabil pentru această sarcină, e nedrept ca un muzician care ar alege să accepte această misiune să fie singurul responsabil de decont. 

În plină criză de COVID-19, am ocazia să observ din nou prăpastia uriașă dintre posibilitățile incredibile de a folosi muzica în scop curativ, atât la nivel individual, cât și în plan social și nivelul de conștientizare a acestei oportunități, dar și resursele disponibile pentru întrebuințarea muzicii ca modalitate de tratament. Cei și-așa puțini meloterapeuți – lucrători din prima linie – care lucrau cu unii dintre cei mai vulnerabili bolnavi (din programele vizând pacienții oncologici adolescenți, secțiile de pediatrie, secțiile de terapie intensivă, azilele de bătrâni) au fost deja excluși de pe listele actuale privind finanțarea. 

Este timpul ca acest lucru să se schimbe, este timpul să înțelegem și să integrăm complet puternicul potențial curativ al muzicii. Trăim vremuri care ne oferă oportunități aproape nelimitate, în care noile descoperiri transformă treptat domeniul medical și pe cel al psihologiei, iar străvechea cunoaștere a științelor intuitive și a tratamentelor holistice de tipul minte-trup își regăsește locul în practica uzuală. Muzica este un element esențial al acestui cocktail, iar tehnologiileîntr-o continuă evoluție, precum Hearables, îi dau și mai multă forță. 

Cu toate că mulți dintre profesioniștii din domeniul medicinei clasice și dintre oamenii de știință încă își dau ochii peste cap atunci când le vorbesc despre muzică în calitatea sa de tehnică de tratament, nu sunt singur în misiunea mea de a încerca să schimb aceste percepții eronate. E o metodă eficientă și credibilă, dar organizațiile principale din domeniul sănătății nu au prea des disponibilitatea de a aloca fonduri pentru cercetări de o importanță fantastică, precum meloterapia. 

Pionierii care au „îmblânzit” puterea vindecătoare a muzicii

De-a lungul parcursului meu profesional, am avut onoarea să cunosc alți pionieri și lideri de gândire din prim-planul domeniului sănătății, care se folosesc de muzică pentru a vindeca și a transforma vieți. La fel ca și mine, nici ei nu așteaptă validare și sprijin din partea sistemului medical, așa cum este el în prezent.

De exemplu, să aruncăm o privire spre diferitele specialități medicale: există chirurgi care, atunci când operează, ascultă muzică pentru a construi un mediu mai propice vindecării și pentru a aduce mai multă putere de concentrare în sala de operație. Unii psihoterapeuți abordează, la rândul lor, tratamentul persoanelor cu adicții ori depresie, incluzând meloterapia. Sau, să ne gândim puțin la fitness și wellness: mulți dintre antrenori, instructori de yoga și coach-i apelează la muzică pentru a îmbunătăți capacitatea de concentrare și motivația oamenilor, pentru a încuraja un stil de viață mai sănătos și mai echilibrat. 

Sau, servicii digitale precum Spotify ori YouTube, care pun la dispoziția utilizatorilor playlist-uri ce te ajută să intri într-o anume stare emoțională sau dispoziție fizică, precum meditația, concentrarea sau exercițiul fizic. Aplicațiile de meditație cele mai populare printre utilizatori, precum Headspace și Calm au contribuit la creșterea calității a ceea ce se numește ”muzică pentru stare de bine”, lansând propriul conținut muzical. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cu toate că majoritatea profesioniștilor din domeniul medical, precum și a instituțiilor nu a făcut încă pasul în această direcție, pionierii care au trecut deja de ”cealaltă parte” văd din plin beneficiile. Doctorii și meloterapeuții din spitale, clinici și școli din întreaga lume sunt martorii unor evoluții pozitive spectaculoase, ce a schimbat viața pacienților care au ascultat muzică sau au cântat, ca parte integrantă a tratamentului. 

Sunt pacienți oncologici care și-au accelerat procesul de vindecare, și-au controlat durerea și au ținut piept depresiei experimentând beneficiile muzicii. Oamenii de știință au demonstrat că activități precum cântatul și percuția ajută la scăderea în intensitate a durerii și a stresului, întărind în același timp imunitatea și stimulând procesele biologice de eliminare a țesutului canceros.

Pentru că muzica antrenează aceleași regiuni corticale care controlează și vorbirea, unii terapeuți apelează la muzică pentru a ajuta pacienții să-și depășească tulburările de vorbire. Alți profesioniști din acest domeniu apelează la muzică pentru a-i ajuta pe pacienții care au suferit un accident vascular cerebral să își recupereze funcția cognitivă, să reducă numărul și intensitatea episoadelor de confuzie. Dar muzica e folosită și pentru controlul depresiei la populațiile vârstnice, limitarea necesității de administrare a medicației analgezice sau a altor tipuri de medicamente necesare diferitelor grupe de pacienți, pornind de la studii care arată că atunci când ascultăm muzică și cântăm, se activează acele regiuni din creier responsabile de atenție, procesare semantică, memorie și funcția motorie. 

Sunt oamenii pentru care impactul fizic și psihologic al muzicii este mult mai mult decât terapeutic, – este de-a dreptul magic, – ajutându-i, nu numai să își recuperareze anumite abilități, dar și speranța, încrederea și chiar dorința de a trăi. 

Pași mărunți către schimbări colosale

Pentru a evidenția eficiența muzicii ca terapie, putem oricând aduce în discuție cazuri documentate și volumul din ce în ce mai mare al studiilor științifice din acest domeniu. Însă avem și ocazia de a studia și explora pe mai departe felul în care muzica poate fi integrată alături de alte tratamente avansate și noi tehnologii, pentru a veni în sprijinul abordării terapeutice a unora dintre cele mai mari provocări de ordin medical. 

Cu toate că există o serie de programe care au inclus meloterapia în oferta lor, nivelul general de acceptare și sprijin este minim. Mai avem mult de lucrat până când muzica va fi recunoscută și utilizată la scară largă în prevenția și tratamentul unor afecțiuni cu efecte devastatoare. Combinarea muzicii cu descoperirile de ultimă oră din știință și tehnologie oferă un potențial incredibil de a ajuta oamenii să se vindece și să prospere.

Citește și:

Ada Galeș, actriță: ”Am învățat să ascult și să am compasiune”

Călin Goia, artist: ”Să nu-ți fie teamă să-ți urmezi visul și să lupți din toate puterile să-l împlinești!”

Author(s)

  • Frank Fitzpatrick

    autor, expert în muzică&sănătate

    Frank este un producător de muzică cu multiple discuri de platină în portofoliu, nominalizat la premiile Grammy, speaker internațional, antreprenor social, autor și expert în wellness, care își propune să redefinească potențialul uman prin convergența sănătății, a muzicii, a entertainmentului și tehnologiei. Este una dintre portavocele recent-apărutei piețe Hearables, editor colaborator al Forbes și unul dintre membri cei mai respectați ai programului Exponential Medecine desfășurat de Singularity University. Frank a fost, de-a lungul timpului, reprezentantul și prezentatorul multor forumuri internaționale, precum TEDx, SXSW, Singularity University, BCG Digital Ventures, Perimeter Institute, Berlinala, Shanghai Academy, Esalen, Xoogler, Facebook, ExO, Ciudad de las Ideas, Skoll World Forum, City of Hope și Națiunile Unite. Misiunea lui Frank este aceea de a amplifica exponențial potențialul uman folosindu-se de puterea muzicii, de științele medicale, de lumea entertainmentului și de tehnologie. Dacă te simți inspirat să dai sfoară-n țară despre apariția volumului Amplified și despre misiunea sa, poți găsi mai multe informații vizitând AmplifiedBook.com.