În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce sunt banii mai mult decât par la prima vedere. 
– Cum îți poate da viața peste cap un episod de burnout.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Stephan Pelger: Îmi iubesc munca și asta mă impulsionează să încep fiecare zi cu plăcere. Și, de asemenea, gândul la o cafea caldă și cei doi câini ai mei. Am adoptat, de curând, o cățelușă (Palinka o cheamă) care este absolut minunată. Pentru că este un câine care a avut o viață grea, a fost maltratată, era temătoare la început. Acum s-a relaxat și a devenit un câine extraordinar de iubitor, este o încântare să mă trezesc și să văd ce poftă de viață are!

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

SP: Am un program foarte plin, dimineața bifez partea de birou (acte, contracte), apoi urmează întâlnirile pe care le am zilnic, filmările și pun mereu în lista de priorități grija față de mine. De exemplu, după perioada de izolare, mi-am pus în agendă programări la stomatolog, la masaj. Aș spune că este important să bifez, zilnic, tot ceea ce ține de muncă și de sănătatea mea. Dar am un stil de viață destul de haotic, recunosc, cu un program încărcat.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

SP: Banii. Pentru că, de fapt, ei se traduc în anumite beneficii de care avem cu toții nevoie. Banii îmi aduc siguranță și-mi permit să-mi pot sprijini familia, în special pe mama, care este în vârstă și-mi doresc să-i pot oferi cele mai bune condiții. Banii sunt importanți și pentru ca să ne putem îngriji sănătatea, pentru vacanțe, cadouri pentru prieteni. Îmi doresc un trai confortabil, care să-mi asigure lucrurile necesare pentru confortul meu psihic și fizic.

TG: Când simți că ești prea stresat sau prea copleșit de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

SP: Am reluat sportul, fac kinetoterapie pentru că am niște probleme cu spatele, fac masaj de două ori pe săptămână. Timpul meu liber este puțin, însă caut să-l petrec cu oameni dragi. Și, nu în ultimul rând, muncesc. Munca mea este un refugiu creativ foarte important. 

TG: Cum scapi de gândurile rele? 

SP: Citesc o carte bună, clasică (Albert Camus este un autor la care mă întorc cu plăcere) sau contemporană (l-am descoperit pe Fredrik Backman). Nu am televizor în casă, așa că nu stau cu ochii în ecran cu orele. Când am nevoie să mă deconectez și să scap de gândurile negre, cititul mă ajută cel mai mult. Apoi, vorbesc la telefon cu mama, care nu stă în România, ne împărtășim gândurile. Mă ocup de designul interior al casei, îmi place să stau într-un spațiu frumos.

În perioada de izolare, când era destul de ușor să te lași copleșit de gânduri negative, mi-am oferit gratuit ajutorul pentru femeile care simțeau nevoia să-și organizeze garderoba și am făcut consiliere online. Cum să nu-ți recapeți optimismul când vezi că input-ul tău poate reda stima de sine și încrederea unei persoane? Când dăruiești, când te implici și vezi că talentul tău aduce bucurie în jur, este terapeutic.

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

SP: Am avut, acum câțiva ani, un episod de burnout când am fost nevoit să iau măsuri radicale ca să-mi revin. M-am odihnit o lună de zile într-o clinică din Germania, specializată pe acest gen de cazuri și m-am repus pe picioare. Lecția a fost să fiu mai atent la mine însumi și să-mi rezerv momente de liniște, de odihnă pentru că, iată, dacă nu ieși din haosul cotidian și nu-ți dai timp să te echilibrezi, plătești un preț. Burnout-ul este cât se poate de real și cred că apare ca să ne amintim că, pe lângă muncă, oricât de pasionat ai fi de ceea ce faci, este nevoie să ai grijă și de corpul și de spiritul tău.

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cel de la 20 de ani?

SP: M-aș sfătui să iau lucrurile un pic mai în serios, pentru că nimic nu este garantat în viață și nici n-ar trebui luat ca atare, nici familia, nici cariera.

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

SP: Cred că am realizat cât de important este să treci de acea pojghiță socială și să dezbați, cu prietenii dragi, lucruri profunde. Am învățat să ne luăm mai în serios, pentru că am realizat cât de important este să fii aproape de celălalt: viața este o structură tare fragilă, după cum ne-a arătat-o acest mic virus.

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

SP: Fac exerciții de meditație și mă deconectez de laptop și de telefon, sunt cele care îmi distrag atenția cel mai ușor. În ultimul timp, în weekend, mi-am impus să fiu complet offline.

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

SP: Sunt multe, de la cărți de modă la cărți de literatură. Dar o carte care mi-a dat de gândit mult și mi-a rămas în sistem, ca să zic așa, este Parfumul lui Patrick Suskind. 

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

SP: Probabil momentul când am decis să mă întorc în România, din Germania. Mi se părea, la acel moment, cea mai bună decizie. În timp, am avut momente când, recunosc, m-am întrebat dacă am făcut o alegere bună. Pe de-o parte, am câștigat notorietate internațională din România, am prins contracte extraordinare, am prezentat pe marile scene ale modei din Berlin, New York, Paris, Londra. Din punctul de vedere al muncii mele, am avut oportunități aici, în România. Ca societate, însă, mai avem de lucru ca să ajungem în punctul în care să nu avem niciun regret că trăim aici, cel puțin eu așa simt.

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

SP: Am eșuat de multe ori, dar am luat-o de la capăt de fiecare dată. Și am căutat să nu repet aceleași greșeli.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

SP: Îmi creez un cadru relaxant, las telefonul deoparte, ascult muzică liniștitoare, aprind o lumânare parfumată și mă joc cu câinii. Sunt lucrurile care reușesc să mă relaxeze, dar recunosc că uneori mi-e greu să adorm

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

SP: ”În momentul în care purtăm pantaloni de trening în public, se apropie sfârșitul lumii”, Karl Lagerfeld.

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

SP: Am primit acest dar de la amândoi părinții mei: empatia. Pentru că ei mi-au dăruit enorm, am simțit mereu să dau și eu mai departe sprijin, ajutor, înțelegere. Eu sunt un copil adoptat, pentru care viața a luat o turnură bună tocmai datorită iubirii pe care acești oameni, părinții mei, au avut-o de dăruit. Mi se pare firesc să duc mai departe acest gest prin donații și acte de caritate, care pot schimba destinul altor oameni. Am fost susținut necondiționat și m-au iubit, fără să mă judece. Este tot ce are nevoie un copil ca să crească cu adevărat.

Stephan Pelger a absolvit Facultatea de Design Vestimentar și Școala de Modă din Viena. 

A câștigat numeroase premii internaționale și se mândrește cu un palmares impresionant de participări la cele mai importante evenimente de modă din lume. Creațiile lui apar pe podiumuri de elită, de la Târgul de Modă din New York până la Mercedes-Benz Fashion Week în Berlin sau Paris Fashion Week. Deși porțile lumii îi rămân în continuare deschise (a creat piese purtate la Oscar și Cannes), simte că misiunea sa este aici, în țară. Se implică în acțiuni caritabile, iar emisiunile sale de televiziune (”Efectul Wow”,“Descoperă-ţi frumuseţea” sau ”Happy Style”) abordează moda și stilul într-un mod accesibil și educativ. 

Citește și:

Mihai Petre, coregraf: ”Nimeni nu se face de râs dacă încearcă”

Ana Moga, DJ Kiss FM: ”Aleg să mă pun mereu în locul celor din jur”