În următoarele 3 minute vei afla:

– Cu ce ne ajută să fim conectați. 
– De ce unii oameni aleg să rămână în medii toxice de lucru.


Suntem online pe zeci de aplicații și canale de social media zilnic și ne simțim mai singuri decât am fost vreodată. Lucratul de acasă ne-a economisit câteva ore pierdute în trafic săptămânal, dar în același timp a pus la naftalină și capacitatea noastră de socializare și conectare cu cei din jur. 

Cât de tare ne afectează să fim deconectați?

60% din angajații comunității Undelucram.ro au declarat că, de când lucrează de acasă, au trăit stări de anxietate, temere, stres sau chiar depresie. 

De ce?

Nevoia de conexiune e întipărită în noi. Pentru că, în vremurile de demult, respingerea din trib aducea după sine moartea, nefiind capabili să supraviețuim de unii singuri. 

Vremurile s-au schimbat, nevoile noastre au evoluat și ele. Avem nevoie unii de alții pentru o altfel de supraviețuire. Ne dorim să fim văzuți, ascultați, acceptați și validați de cei din tribul nostru modern.

Cu ce ne ajută să fim conectați?

Ne îmbunătățim calitatea vieții 

Studiile arată că în sănătatea noastră un rol extrem de important îl joacă capacitatea de a fi conectați. Contează atât de mult, încât poate influența sănătatea noastră mai mult decât obezitatea, fumatul sau tensiunea arterială crescută.

Este important să menționăm și că, atunci când vorbim de conexiune socială, nu ne referim doar la compania cuiva. Vorbim mai degrabă despre experiență cuiva de a se simți înțeles, văzut și acceptat de cei din jur.

Ne îmbunătățim sănătate mintală

Oamenii cu relații de prietenie trainice, oamenii care se simt apropiați de semenii lor au șanse scăzute să sufere de depresii sau anxietate. Mai mult, atunci când suntem conectați cu cei din jur, găsim sens în ceea ce facem, ne crește nivelul de fericire și împlinire și, cel mai important, scade cel de stres.

Trăim mai mult

În goana după viață, în care ne invadează sfaturile de nutriție, sănătate, odihnă, dezvoltare și multe altele, parcă nu știm de ce să ținem cont mai întâi ca să putem trăi  “mult și bine”. Poate că rețeta traiului îndelungat e mai simplă decât am crezut.

Dacă ne bazăm pe știință, descoperim, în urma a 148 de cercetări făcute în lume pe mai bine de 300.000 de participanți, că oamenii conectați cu cei din jur au cu 50% mai multe șanse de supraviețuire.

Lăsând datele exacte la o parte, conexiunea umană e o nevoie adânc întipărită în noi. Și nu doar că face parte din noi, dar e și un liant puternic.

Ajung la mine zeci de povești despre medii de lucru toxice și mereu prima mea întrebare către cel ce povestește e: De ce stai/ai stat acolo? Și mereu primesc un răspuns ce face referire la echipă:  “oamenii sunt grozavi”, “echipa era super faină”, “eram ca o familie” .

Atât de puternică e uneori nevoia de conexiune, încât devine barca de salvare pentru unii dintre noi. 

45% din membrii comunității Undelucram.ro au declarat că au o relație strict profesională cu colegii de lucru și doar 28% spun că se simt apropiați de cei cu care lucrează. 

Citind datele sondajului făcut alături de colegii mei, mă gândeam că petrecem mai mult timp cu colegii de la muncă, decât cu familia și totuși aproape jumătate dintre noi nu ne simțim conectați cu oamenii cu care lucrăm. 

Cum ar fi dacă, am lucra în echipe în care ne simțim văzuți, înțeleși, acceptați? 

Cum s-ar schimba calitatea muncii tale? Cum ar influența asta viața ta?

Pe final, ca nota personală, vă spun că n-am găsit până acum, printre miile de oameni cu care am lucrat, persoane care să nu pună preț pe calitatea conexiunii cu colegii de lucru. Dar, din păcate, de cele mai multe ori așteptăm ca ceilalți să facă primul pas. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ce-ai spune dacă, azi, conexiunea începe cu tine? 

  1. Ascultă-i pe cei din jur cu adevărat. 
  2. Nu judeca și creează spațiul de încredere de care cei din jur au nevoie pentru a se apropia de tine
  3. Nu fugi de vulnerabilitate. Oamenii au nevoie de alți oameni, nu de roboței perfecți ce nu dau greș niciodată.
  4. Inițiază conversația. Caută subiecte în comun cu cei din jurul tău. Vorbiți despre pisici, rețete de chec, mașini, serii Netflix sau orice subiect ce poate da startul conversației 
  5. Respectă tipul de personalitate. Dacă ești extrovertit, îți va fi ușor să treci prin pașii de mai sus. Dacă ești introvertit, conectează-te în ritmul tău și comunică colegilor tăi care sunt limitele pe care-ți dorești ca aceștia să le respecte. Și dacă ești ambivert, jonglează cu conectarea, așa cum ai nevoie!

Colțul angajatului

Cât de importantă e starea ta de bine pentru angajatorul tău? Povestește-ne experiența ta și ajută-ne să facem piața muncii mai transparentă. 

Lasă un review 100% anonim angajatorului tău pe Undelucram.ro

Citește și:

Ghidul Thrive: totul despre comunicarea conștientă

Siguranța psihologică și încrederea în relație cu colegii

Author(s)

  • Andra Pintican

    Fondatoare Școala de HR

    Andra, fondatoarea centruldecariera.ro  și a Școlii de HR, e un People Advocate dedicat dezvoltării umane. Abordarea ei unică în România vine din experiența ei de peste zece ani în domeniul resurselor umane, îmbinată cu pasiunea ei pentru comportamentul uman. Prin metodologia Career Reframing a angajat sau a consiliat profesional peste 4.000 de persoane. Misiunea ei este aceea de a ajuta un milion de români să-și facă un Design de Carieră conform cu strategia lor de viață.