În următoarele 3 minute vei afla:

– Care este gadgetul care-i distrage atenția lui Smiley. 
– De la cine simte artistul că a moștenit empatia. 


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Smiley: În fiecare dimineață mă lupt cu lenea. Sunt un leneș, dar probabil mă dă jos din pat dorința de a evolua, de a-mi învinge fricile și slăbiciunile. Îmi doresc tot timpul să evoluez. În ultima vreme, m-am apucat de sport mai susținut și e tot un exercițiu de înfrângere a slăbiciunii. Dacă faci în fiecare dimineață mișcare și-ți impui să te ții de exerciții, se declanșează o mini bucurie. În viață e bine să ai scopuri mari, dar și scopuri mici. E important să le ai, pentru că te duc spre scopul cel mare. Acești micropași nu sunt o asigurare împotriva eșecului, ci îi văd ca pe niște puncte de control pe drumul pe care ți l-ai stabilit. 

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

S: Aici mai am de lucrat, sunt încă haotic în program. Cum lucrez într-un domeniu creativ, mereu apare o idee nouă, ceva mai interesant decât ce a fost înainte și atunci e firesc să fie un pic haotic. Dar, în general, fac ce-mi place. Nu am fost niciodată angajat, așa că singurele mele constrângeri sunt cele pe care mi le impun eu însumi. De-a lungul anilor, mi-am observat slăbiciunile și, acolo unde nu mă descurc, deleg. De exemplu, nu-mi place să mă ocup de zona administrativă, pentru că-mi ia din partea creativă. Atunci, de partea de business se ocupă fratele meu, în care am încredere 100%, iar de studio se ocupă, administrativ, Șerban Cazan. El supervizează tot. Soluția mea a fost, așadar, să deleg oameni care să mă ajute să mă organizez, să stabilească ce e prioritar și ce nu. Însă recunosc că e dificil să delegi și nu a fost un proces ușor.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

S: Pentru o viață mai bună, ne spun la televizor să evităm consumul de zahăr și grăsimi. Dar, serios vorbind, cred că e important să râdem mult, să ne înconjurăm de oameni care ne fac bine, care nu ne iau energie, ci ne-o dau sau fac schimb de energie cu noi. Să ne gândim mereu la lucruri pozitive, care ne fac fericiți, să evităm situațiile care nu ne plac, pe cât putem. Eu cred în echilibru și mai cred că e bine să încerci din toate câte puțin, ca să descoperi ce-ți place. E bine să fii curios, dar să nu exagerezi cu nimic. Să te aventurezi în viață, să evoluezi în domeniul în care ești, să-nveți. Când exagerăm, în orice direcție, ajungem la dependență. E bine să găsești un echilibru. Când mă-ntreabă lumea cum am timp să fac de toate, eu întreb: ”Dar voi cum de nu aveți?”.

TG: Când simți că ești prea stresat sau prea copleșit de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

S: Pentru mine, e simplu. Muzica și studioul sunt refugiul suprem. Acolo îmi și încarc bateriile, tot acolo mă și descarc de probleme și lucruri acumulate, bune sau rele. Acolo îmi dau provocări noi, descopăr lucruri noi despre ce simt, ce pot. E ca o școală de viață.

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

S: Râd mult, mă uit la comedii, citesc lucruri care simt că mă-mbogățesc psihic și moral, stau de vorbă cu prietenii, dezbat lucruri. M-am educat de mic, din familie, ai mei fiind oameni pozitivi, ca dacă simt vreo urmă de deznădejde sau negativitate, să-mi dau seama că nu e de la mine, ci de la lucrurile cu care m-am încărcat. E un exercițiu să-ncerci să ieși din starea negativă. Mă ajută mult oamenii veseli care sunt lângă mine. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

S: Devin irascibil, de obicei fiind foarte calm. Când mă enervez ușor, îmi dau seama că ceva nu e în regulă. De cele mai multe ori, reușesc să mă opresc, dar mai am și scăpări.

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cel de la 20 de ani?

S: ”Ai curaj și ai răbdare!”.

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

S: M-am apucat să cânt. 

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

S: Arunc telefonul. Am observat că, atunci când n-am telefonul lângă mine, primul instinct e să-l caut. Dar când sunt în studio sau am ședințe ori alte lucruri de făcut care impun concentrare, îl las deoparte. Telefonul te scoate din vibe.

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

S: Multe cărți m-au făcut să reflectez mai mult asupra lucrurilor importante. În perioada asta, am citit Secretul libertății, de Napoleon Hill. De aici, am ajuns la o altă carte a sa, Gândește și vei fi bogat. Am ales să o citesc în engleză, pentru că vreau să-mi dezvolt abilitatea de a scrie în engleză mai ușor.  

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

S: Când am creat HaHaHa Production. A fost un moment de cotitură, ”a leap of faith” care a adus împreună curaj nebun, inconștiență și pasiune. 

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

S: Nu simt niciodată că eșuez, doar că lucrurile nu ies la potențialul maxim. Când se întâmplă așa, mă întorc să văd ce am greșit și încerc să înțeleg tot contextul unei experiențe. Ce puteam eu face mai bine? Nu mă gândesc că am eșuat, ci că pot să învăț ceva care să mă ducă mai departe. 

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

S: De obicei, ajung târziu acasă și, odată ajuns, nu mai am treabă cu telefonul. Mă uit la un film, la un serial de comedie și adorm râzând.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

S: Don’t worry, be happy!” sau, în varianta budistă, ”Why worry?”.

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

S: Am fost empatic mereu, cred că am moștenit empatia de la mama. Sunt atent la oamenii din jur, iar dacă mi se întâmplă să nu fiu, îmi dau silința să fiu. Sunt atent la emoție, la felul în care se simt oamenii. I pick up vibes. Când am de compus pentru altcineva și sunt în aceeași cameră cu persoana respectivă, vibe-ul acelei persoane mă influențează. Dacă n-ar fi lângă mine, aș scrie altceva. Sesiunile de scris împreună cu alți oameni sunt un exercițiu de empatie, pentru că trebuie să rezonezi cu ei și să te completezi reciproc. Mi s-a întâmplat să fiu în cameră cu cineva și să scriu o piesă despre viața omului, fără să știu detalii… Este o experiență mistică. Intri în filmul altui om și simți ce simte omul de lângă tine. Muzica, creația sunt terapie. 

Smiley (Andrei Maria) este cântăreț, compozitor, producător și prezentator de televiziune. Deși își măsoară timpul după același ceas ca noi toți, reușește să se ocupe atât de casa de producție HaHaHa Production, pe care a înființat-o în anul 2009, cât și de vlogg-urile din seria Smiley Omul. Popular și optimist, Smiley este unul dintre artiștii cei mai iubiți din România.

Citește și:

Mihai Georgescu, Bere Gratis: ”Capătul puterilor e foarte departe”

Feli Donose, cântăreață: ”Am fost pe punctul de a renunța la muzică”