În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este legătura dintre calitatea respirației și starea de spirit.
– De ce este important să-ți observi corpul în timp ce mergi și respiri.  


Care e poziția ta când stai în picioare? Stai drept ca o balerină? Poți să te plimbi cu o carte pe cap și să o ții în echilibru? Poți sta confortabil timp de 30 de minute cu picioarele încrucișate și cu spatele drept?

Chiar și în condiții de relaxare, majoritatea dintre noi avem o poziție a corpului care lasă de dorit – ne arcuim spatele, coborâm pieptul, cu capul înainte și cu pelvisul înclinat ba prea înainte, ba prea înapoi. Luând în considerare faptul că lumea se află sub nesiguranța unei pandemii globale care durează de luni de zile, posibilitatea să ai un dezechilibru postural și o tensiune musculară în corp mai mari decât înainte este destul de mare.

Pe măsură ce corpul nostru e în declin, starea de spirit ni se transformă și ea. Știm cu toții acest lucru din proprie experiență – o poziție dreaptă a corpului și întinderea brațelor deasupra capului au un efect binefăcător asupra minții noastre; întinderile pe care le facem la un curs de yoga atenuează presiunile pe care le simțim pe alt palier al vieții noastre.

Poziția Copacului (Vrksasana în sanskrită) ne ajută să ne deschidem, ne întărește și ne echilibrează postura. Concentrează-te în a găsi un efort similar în a te fixa cât mai bine de pământ cu piciorul pe care-l ții întins și cu talpa, dar și îndreptându-ți coloana vertebrală și brațele.

În mod contrar, o rană sau oboseala unui jetlag pun presiune pe corpul nostru și ne pot face să ne simțim ”blocați” și epuizați în sentimente și gânduri.

Conexiunea dintre poziția corpului nostru și sentimente și emoții are o mare legătură cu respirația.

Pentru o sănătate ideală – atât fizică, cât și mentală – plămânii ar trebui să fie înconjurați de un sistem muscular și osos puternic, suplu și echilibrat structural pentru o funcționare optimă a cutiei toracice, coloanei vertebrale, ai diafragmei, mușchilor intercostali și mușchilor erectori ai coloanei vertebrale. Doar atunci plămânii se pot umple și dezumfla la nivelul și calitatea care să relaxeze (să reducă stresul și să echilibreze sistemul nervos), să crească fluxul de sânge și oxigenarea (să îmbunătățească vitalitatea, digestia, nivelurile de energie) și să scadă ritmul cardiac și presiunea sângelui.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


O poziție bună a corpului duce la o respirație mai bună și acest lucru este esențial pentru felul în care te simți, gândești și funcționezi la parametri optimi.

Așadar, cum îți îmbunătăți postura?

1. Mișcarea conștientă este esențială

Nu contează ce faci – mergi pe stradă, ești la un curs de yoga sau de pilates sau faci treabă acasă – să fii conștient de felul în care îți ții corpul este singurul mod de a face o schimbare. Observă-ți tiparele, unde ai dezechilibre, zone de tensiune fizică, iar apoi încearcă să te debarasezi de ele.

Pont:

·      Stai cu picioarele puțin depărtate, paralel. Respiră încet, întinde larg brațele deasupra capului.

·      Respiră încet, coborându-ți brațele de-o parte și de alta a corpului.

·      Închide ochii și repetă acest lucru de zece ori. Respiră încet și mișcă ușor brațele.

2. Practică exerciții de respirație

Te vor ajuta să-ți corectezi postura din interior spre exterior. O respirație optimă îți îmbunătățește mușchii inimii și aliniază oasele din jur și nu doar pe cele menționate mai sus, ci și umerii, pieptul și gâtul, abdomenul și pelvisul. Atunci când inima este puternică și echilibrată structural, restul corpului are șanse mai mari de a deveni la fel.

Pont:

·      Așezat sau în picioare, pune o mână pe abdomen și una pe piept.

·      Respirația pe nas, pe măsură ce inspiri, împinge abdomenul înainte, iar atunci când expiri, îl trage înapoi.

·      Fă acest lucru de câteva ori și apoi încetinește efortul astfel încât să devină o mișcare naturală, subtilă a corpului tău.

·      Încetinește-ți respirația până la aproximativ cinci secunde atunci când inspiri și la alte cinci secunde atunci când expiri și continuă timp de  aproximativ două minute.

3. Simte ce înseamnă o bună poziție a corpului

Uneori credem că avem o bună poziție a corpului atunci când stăm în picioare, dar, de fapt, nu o avem. Așa că exersează această poziție rapidă în mod regulat astfel încât să devină un obicei:

Pont:

·      Stai cu picioarele puțin depărtate, paralel.

·      Du bărbia înapoi încet și simte cum spatele gâtului se alungește.

·      Coboară umerii de parcă ai purta un pardesiu greu.

·      Acum pune un deget în mijlocul pieptului și un deget în spatele capului. Ridică-te în această poziție. Stai ridicat pe măsură ce îți cobori brațele.

Încercând unul sau toate aceste exerciții te va ajuta să te simți mai înalt, mai puternic și mai echilibrat. Încearcă să-ți menții această poziție și conștientizare a respirației de-a lungul zilei și folosește-te de ele pentru a te reseta după momente de stres, boală și oboseală.

Stai drept, respiră bine, trăiește bine.

Citește și:

Exercițiile de respirație pe care le poți face fără să te ridici de la birou

O poveste adevărată: yoga m-a ajutat să merg mai departe. La propriu!

Author(s)

  • Caroline Gamble

    coach în tehnici de respirație Thrive Global

    Caroline Gamble este maestru yoga, antrenor și terapeut. Este fondatoarea aplicației The Breath Method, un centru clinic și educațional pentru tehnici optimizate de respirație și transformare. În calitate de coach în tehnici de respirație al Thrive Global, Caroline ține webinarii, workshopuri și training în cadrul unor corporații, învățându-i pe oameni cum să valorifice puterea unei respirații funcționale.
    ”Cea mai puternică, rapidă și accesibilă unealtă pentru o viață sănătoasă o reprezintă respirația. Oricare ar fi scopul, primul pas ar trebui mereu să fie optimizarea respirației”.