În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce legătură există între ceea ce mănânci și unele afecțiuni dermatologice.
– Care este cea mai simplă și accesibilă metodă de a păstra tinerețea și prospețimea tenului cât mai mult timp.


Unul dintre organele care reflectă fidel starea digestiei noastre este pielea. Pe lângă asta, pielea este cartea noastră de vizită, cea care influențează major impresia celorlalți asupra vârstei pe care o avem.

Aveam în jur de zece ani când am auzit o informație care m-a marcat încât n-am putut s-o uit până în ziua de astăzi. Era prin anii 90 și, într-o după-amiază, urmăream un program TV, tip documentar. Îți voi spune ce am înțeles eu la vârsta aceea, pentru a putea mai apoi să corelez această informație cu teoria din Ayurveda. Naratoarea spunea că un grup de cercetători a dorit să afle din ce categorie socială fac parte femeile care au cea pielea cea mai sănătoasă și lipsită de riduri. Voiau să afle asta pentru a stabili dacă cele mai eficiente creme sunt cele cu un preț ridicat sau din contră, cele mai accesibile din acest punct de vedere.

Testele au arătat că măicuțele aveau pielea cea mai sănătoasă și, culmea!, dintre toate categoriile sociale, acestea foloseau creme cel mai rar. Îmi aduc aminte că mi-am propus atunci să nu folosesc vreodată creme, pentru că voiam ca pielea mea să arate bine cât mai mult timp.

Derulăm înainte 15 ani: uitasem cu totul ceea ce-mi propusesem în copilărie. De ceva timp, foloseam zilnic loțiune de corp și simțeam asta ca fiind, în același timp, un real răsfăț și un privilegiu. Însă ceva nu mai era în regulă: pielea mea începea să se usuce, uneori destul de tare. Dar ce puteam să fac?

Atunci am aflat despre rutina zilnică din Ayurveda. Despre recomandarea ca, în fiecare zi, să ne masăm pielea cu ulei, să-l lăsăm să intre în piele și apoi să facem un duș fierbinte. Acest obicei face pielea catifelată și îi menține fermitatea, încetinind procesul de îmbătrânire, de apariție a ridurilor.

Interesant, mi-am spus. Totuși nu m-a convins. Momentul revelator a fost acela când am aflat că există în Ayurveda o interdicție de a aplica pe piele substanțe care nu sunt comestibile. Mia-m dat seama atunci că pot înlocui gelul de duș și loțiunea de corp cu auto-masajul cu ulei. Săpunul/gelul de duș nu este altceva decât ulei saponificat! Iar saponificarea se face cu sodă caustică, o substanță deloc comestibilă.

M-am mobilizat și, pentru o perioadă de timp, am folosit doar ulei. Însă vechile obiceiuri nu se lasă duse așa ușor. Astfel că, din comoditate, am trecut înapoi la gelul de duș.

Deja pielea începea să mă strângă, nu mă mai simțeam bine în pielea mea la propriu! Unde dispăruse toată acea stare de catifelare și satisfacție? Revenirea la rutina ayurvedică a fost o consecință firească!

În acest moment, când scriu acest articol imediat după ce am ieșit de la duș, simt starea de bine interior conferită de masajul cu ulei! Au trecut aproape 12 ani de când am renunțat să aplic pe piele substanțe care nu sunt comestibile.

Aș vrea să spun că merită tot efortul, însă nu este efort, este o adevărată plăcere! A fost nevoie doar de un declic mental!

Uitându-mă în urmă, am înțeles de ce măicuțele acelea aveau pielea cea mai frumoasă. Pentru că ele nu foloseau creme, care la vremea respectivă conțineau automat o serie de substanțe necomestibile, unele chiar dăunătoare. Astăzi, mă bucur că am reușit să îndeplinesc ceea ce mi-am propus cu aproape 30 de ani în urmă. Folosesc preponderent uleiuri, iar ocazional aplic câte o cremă preparată de mine la rece, doar din uleiuri și atât. Totul comestibil!


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Însă, pentru ca pielea ta să-și păstreze aspectul tânăr și sănătos mulți ani de acum încolo, nu este suficient să te bazezi doar pe ceea ce aplici pe piele. Așa cum spuneam la început, pielea reflectă fidel starea digestiei tale. Dacă suferi de afecțiuni dermatologice, aici este punctul de la care este bine să pornești.

Ține cont de faptul că nu este suficient să mănânci doar alimente sănătoase! Alege acele alimente sănătoase și care sunt pe măsura focului tău digestiv, pe care acesta le poate „arde” integral.

Un aliment sănătos digerat incomplet va lăsa în urmă produși reziduali, cunoscuți sub numele de toxine. Acumularea acestora în organism se va reflecta prin afecțiuni dermatologice mai simple sau mai avansate.

Pentru a scăpa de ele și pentru a împiedica organismul să recircule propriile toxine, este foarte important să ai cel puțin o evacuare pe zi, dimineața. Folosește remedii din plante amare, care au un efect detoxifiant al sângelui. Păpădia, cicoarea, anginarea, gențiana, turița mare, folosite sub formă de pulbere sau decoct, ajută la refacerea sănătății pielii.

Unul dintre cele mai bune remedii pentru piele îl constituie uleiul de neem. Acesta se aplică direct pe zonele afectate. Dacă-ți dorești o strălucire aparte a tenului, folosește o mască de față preparată din pulbere de turmeric, la care adaugi lapte cald, puțin câte puțin, pentru a obține o pastă.

În India, aplicarea pastei de turmeric cu lapte pe fața mirilor face parte din ritualul de nuntă, existând o întreagă ceremonie dedicată acestei activități. Pe lângă efectul său de amplificare a strălucirii și frumuseții tenului, turmericul este și un simbol al binecuvântării revărsate asupra cuplului.

Detoxifierea colonului sau chiar a întregului tract digestiv își va lăsa o amprentă semnificativă asupra aspectului tenului tău. Vei avea un ten extrem de curat!

Un produs ayurvedic special conceput pentru a reda sănătatea pielii, din interior spre exterior, și pentru a conferi un ten curat și luminos este Derma Treat. În plus, produsul ajută la eliminarea toxinelor din sânge și la o regenerare mai rapidă a pielii.

Citește și:

Care sunt semnele unei inimi slăbite

Scapă de stres cu remedii ayurvedice!

Author(s)

  • Angelica Mitrea

    ”Crede în puterea cuvintelor. Are o pasiune: să-i inspire pe cei din jur prin intermediul scrierilor sale și să le împărtășesc și altora gândurile inspirate ale altor oameni. Îi plac ice coffee și somnul de după-amiază.

    Angelica a început să studieze Ayurveda (medicina tradițională indiană) în anul 2001 și are o experiență de 17 ani în predarea cursurilor pe această temă, de la nivel începător până la avansat. În 2008 a creat întregul concept și a fondat Indian Herbal, care vine în sprijinul sănătății oamenilor cu o gamă largă de remedii naturale indiene, precum și o carte cu tratamente ayurvedice publicată în anul 2020. Absolvirea Facultății de Psihologie și Științele Educației precum și formarea în psihoterapie (Analiză Tranzacțională) au ajutat-o să dobândească o perspectivă mai profundă asupra medicinei indiene și să coreleze cunoașterea străveche cu descoperirile științifice din perioada actuală. O puteți contacta la [email protected].